Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011 23:54

Στα σκαριά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από αγριαγκινάρα

Αδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη λειτουργία δύο εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αγριαγκινάρα στη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου έλαβε ενδιαφερόμενος επενδυτής.

Σε περίπου 40.000 στρέμματα θα απαιτηθεί να καλλιεργηθεί η αγριαγκινάρα, ενώ ρόλο τεχνογνωσίας στην όλη επένδυση έχει το Εργαστήριο Γεωργίας του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Νέες παραγωγικές και προσοδοφόρες δυνατότητες στην αγροτική παραγωγή αναμένεται να δημιουργήσει πρωτοβουλία ιδιώτη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να επενδύει στην αγριαγκινάρα.

Από την εξέλιξη αυτή, όμως, ωφελημένοι θα βγουν και οι αγρότες του νομού, οι οποίοι θα μπορούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους, τοποθετώντας την αγριαγκινάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών θα ανακοινωθούν οι εκτάσεις που θα απαιτηθούν, ώστε να τροφοδοτούν τα δύο εργοστάσια με αγριαγκινάρα. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 40.000 στρέμματα. Ο αριθμός είναι μεγάλος και ίσως αλλάξει και τη φυσιογνωμία της αγροτικής παραγωγής στο νομό.

Η αγριαγκινάρα είναι ένα πολυετές φυτό (10-12 χρόνια), με μεγάλη παραγωγή βιομάζας και ελάχιστες απαιτήσεις. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρικά χωράφια (σταροχώραφα), με απόδοση 1.200-1.600 κιλά/στρέμμα, όσο και σε ποτιστικά χωράφια, με απόδοση που ξεπερνά τα 2.000-2.500 κιλά/στρέμμα. Δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων και καθόλου ζιζανιοκτόνα, διότι το ίδιο το φυτό είναι ισχυρό ζιζάνιο (εισβολέας).

Ο διευθυντής του εργαστηρίου και καθηγητής, Νίκος Δαναλάτος, σημείωσε πως θα είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής αν υλοποιηθεί η επένδυση, καθότι αναμένεται να δοθούν καλές τιμές ως απόδοση.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011 00:19