Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010 23:54

Πολιτική η παρέμβαση της Εκκλησίας για την κρίση

altΟι Οικολόγοι Πράσινοι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον κάθε αναφορά στην υπερκατανάλωση, τη διαφθορά, το κάκιστο εκπαιδευτικό σύστημα και την κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας ως αιτίες για τη σημερινή οικονομική, κοινωνική και αξιακή κρίση.

Από την άποψη αυτή, οι σχετικές αναφορές στο κείμενο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου "Η Εκκλησία απέναντι στη σύγχρονη κρίση", έχουν το ενδιαφέρον τους. Θεωρούμε όμως ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να εμπλέκεται στο πολιτικό γίγνεσθαι. Εφόσον πάντως επιλέγει να το κάνει περιμένουμε, παράλληλα με την απόδοση ευθυνών σε άλλους, να αναγνωρίσει έμπρακτα και το δικό της μερίδιο ευθύνης και να ανακοινώσει κάποια ουσιαστική συνεισφορά της στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Η Εκκλησία έχει το δικό της σημαντικό μερίδιο ευθύνης στη δημοσιονομική κρίση με την συμβολική μόνο φορολόγηση της περιουσίας της, την πληρωμή της μισθοδοσίας των κληρικών από τον κρατικό προϋπολογισμό, τις συστηματικές κρατικές επιχορηγήσεις των Μονών στο Άγιο Όρος και αλλού, την προβολή οθωμανικών τίτλων ως τίτλων εκκλησιαστικής κυριότητας δημόσιων ακινήτων, αλλά και την εμπλοκή κληρικών σε σκάνδαλα διαπλοκής με κυβερνητικούς και δικαστικούς φορείς κρατικής εξουσίας, την αδιαφανή διακίνηση κονδυλίων μέσω Μη Κυβερνητικών εκκλησιαστικών οργανώσεων.
Ο χωρισμός Εκκλησίας και κράτους, η απεξάρτηση της μισθοδοσίας των κληρικών από τον κρατικό προϋπολογισμό (με πληρωμή τους είτε από την εκκλησιαστική περιουσία, είτε με χωριστό προαιρετικό εκκλησιαστικό τέλος για τους πιστούς κάθε θρησκείας όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης), η ισότιμη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και των εσόδων της με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τις εγκόσμιες κοινωφελείς οργανώσεις, η παραίτηση από διεκδικήσεις δημόσιας περιουσίας με "χρυσόβουλα" είναι λίγα μόνο από τα μέτρα που μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστική συνεισφορά της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση των αιτίων που οδήγησαν τη χώρα μας στο σημερινό οικονομικό αδιέξοδο και τις εθνικές εξαρτήσεις που με τόσο πάθος καταδικάζει.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010 23:57