Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 15:05

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΙΣΧΥΩΣ 200mw ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ

altΜέχρι το τέλος της εβδομάδας καταθέτει σύμφωνα με τις πληροφορίες η ΔΕΗ στη ΡΑΕ την αίτησή της για το φωτοβολταικό της Κοζάνης, ενώ πριν από τα Χριστούγεννα θα δημοσιευτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο.
Το πρώτο βήμα για το φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΗ με την περιπετειώδη μέχρι σήμερα πορεία, θα γίνει, ως την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου οπότε και θα υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το αίτημα για τη χορήγηση άδειας παραγωγής.

Η ημερομηνία της 10ης Δεκεμβρίου είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ανελαστική, καθώς τότε λήγει ο δίμηνος κύκλος υποβολής αιτήσεων στη ΡΑΕ που ξεκίνησε τον Οκτώβριο. Και αν η ΔΕΗ χάσει αυτήν την προθεσμία θα πρέπει να περιμένει τον επόμενο κύκλο, που ξεκινάει στις 10 Φεβρουάριου του 2011.
Το αίτημα όσο και η ανοικτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα αφορούν ένα σταθμό της τάξης των 200 μεγαβάτ σε έκταση 6.000 στρεμμάτων, μαζί με την κατασκευή εργοστασίου κατασκευής φωτοβολταικών πάνελ. Το γεγονός ότι η προκήρυξη θα γίνει πριν από τις γιορτές, σημαίνει ότι αμέσως μετά τη δημοσίευση θα αρχίσουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι πρώτοι υποψήφιοι επενδυτές, με όλη τη διαδικασία να εκτιμάται ότι θα διαρκέσει γύρω στους 6-9 μήνες.

Επέλεξε τη συντηρητική οδό
Το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλο, και μπορεί να ταλάνισε για πολλούς μήνες τη διοίκηση της επιχείρησης, αλλά η ίδια εκτιμά ότι θα δικαιωθεί για την επιλογή της, να επιλέξει την ανοικτή διεθνή διαδικασία από την απευθείας ανάθεση. Είχε προηγηθεί η απόφαση που έλαβε στις 17 Νοεμβρίου το Δ.Σ. της επιχείρησης ότι η επένδυση θα γίνει μέσω διαγωνισμού και όχι από κοινού με την αμερικανική SunEdison.

Σημειωτέον πως αν και οι διαθέσιμες εκτάσεις των ορυχείων της Δ. Μακεδονίας είναι ακόμη περισσότερες, η ΔΕΗ μοιάζει να επιλέγει τη συντηρητική οδό και να καταθέτει φάκελο για άδεια που θα αφορά σε φ/β 200 μεγαβάτ που θα αναπτυχθεί σε έκταση 6.000 στρεμμάτων, (παρ’ ότι υπάρχει δυνατότητα και για 300 μεγαβάτ, αφού μπορεί να εξασφαλίσει ακόμη περισσότερα στρέμματα), όπως μεταφέρεται αρμοδίως.

Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η ΔΕΗ ψηφιοποίησε τους χάρτες που απεικονίζουν αναλυτικά την έκταση των 6.500 στρεμμάτων, και εξέτασε αναλυτικά το νομικό καθεστώς που τα διέπει- ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν θα εμφανισθούν στην πορεία τυχόν εμπόδια που θα μπλοκάρουν το διαγωνισμό, όπως λένε πάντα οι ίδιες πηγές. Υπενθυμίζουμε ότι ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται ίσως και σε άνω του 1 δισ. ευρώ.
Πηγή : www.reporter.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 15:12