Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010 13:22

ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΣΤΗ ΔΕΗ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΕΝΟΠ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ το 2019 θα κλείσει οριστικάτου Β. Γεώργα
Πίστωση χρόνου μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο εξασφάλισε η κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει η αγορά του λιγνίτη σε ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Για «έτοιμη ενέργεια» πιέζουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, ενώ για λόγους πολιτικού κόστους η υπουργός αποκλείει τη δημοπράτηση των κοιτασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι στο παρά 5' η Ελλάδα γλίτωσε την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -σχετική διαβεβαίωση έδωσε χθες ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια στην Τίνα Μπιρμπίλη- με αντάλλαγμα ..
την υποχρέωση της χώρας μας να έχει εξασφαλίσει το πλαίσιο πρόσβασης των ιδιωτών σε «φτηνή» λιγνιτική ενέργεια μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα.
Ζητούμενο, να χάνει η ΔΕΗ

Η αναστολή των διαδικασιών παραπομπής προκάλεσε ανακούφιση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πολύ δε περισσότερο όταν η Κομισιόν φαίνεται να κάνει αποδεκτή προς συζήτηση τη βασική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να δοθεί λύση μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς για την ανταλλαγή ενέργειας με τρίτες χώρες.

Να διατεθεί δηλαδή σε ιδιώτες ή ξένες κρατικές εταιρείες μέσω της ΔΕΗ ενέργεια σε χαμηλή τιμή, ώστε να την πουλάνε στην ελληνική αγορά και η ΔΕΗ με τη σειρά της να αγοράσει από τους παραπάνω ισόποσης αξίας ρεύμα, το οποίο θα πουλά στις αγορές του εξωτερικού.

Τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και η ΔΕΗ έχουν επεξεργαστεί φάκελο με τις λεπτομέρειες αυτής της λύσης (ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει εταιρείες από Ιταλία, Βουλγαρία και Κύπρο), η οποία προωθείται ως «ισοδύναμου αποτελέσματος» με τη διενέργεια διαγωνισμών για την παραχώρηση ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων λιγνίτη στην Ελασσόνα, τη Δράμα και τα Βέγορα.

Για λόγους πολιτικού κόστους (αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών) η Τίνα Μπιρμπίλη έχει αποκλείσει τη δημοπράτηση των κοιτασμάτων, ενώ για λόγους οικονομικού κόστους (επενδύσεις ανάπτυξης, κόστος ρύπων κ.ά.) οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί έχουν αποκλείσει τη συμμετοχή τους σε τέτοιους διαγωνισμούς, πιέζοντας για πρόσβαση σε «έτοιμη ενέργεια».
Υπό την απειλή δε της βίαιης απελευθέρωσης, μέσω είτε της πώλησης των καλύτερων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είτε της μακροχρόνιας ενοικίασής τους σε ιδιώτες, με την πρόταση της ανταλλαγής ισχύος (swaps) που προωθεί στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σιωπηρά και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Η ισχυρή πίεση που ασκείται από την Κομισιόν για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη στην Ελλάδα είναι άμεσα συνυφασμένη με τη δυνατότητα διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας (Οριακή Τιμή Συστήματος - ΟΤΣ).
Από την ΟΤΣ εξαρτάται αν και πόσο θα δουλέψουν οι 6 ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου που έχουν φτιάξει στην Ελλάδα ιδιώτες παίκτες (Μυτιληναίος, Βαρδινογιάννης, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.ά.) οι οποίες λόγω του υψηλότερου κόστους καυσίμου δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τον φτηνό λιγνίτη που χρησιμοποιεί αποκλειστικά η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μην «μπαίνουν στο σύστημα» και να λειτουργούν με επιδοτήσεις. *

ΓΕΝΟΠ: Γιατί δεν δημοπρατούν κοιτάσματα σε ιδιώτες;
Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα της εκχώρησης των μονάδων στους ιδιώτες εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό (veto91fm) της Κοζάνης.
Εγκάλεσε την Τ. Μπιρμπίλη, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει στη δημοπρασία των δημόσιων λιγνιτικών κοιτασμάτων, προκειμένου να μπουν στο παιχνίδι του ανταγωνισμού της ηλεκτροπαραγωγής οι ιδιώτες επενδυτές.

«Αποτελεί βιασμό της επιχείρησης και της Δυτικής Μακεδονίας τα όσα εξυφαίνονται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα» είπε και προειδοποίησε: «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια», σημειώνοντας «ότι εάν χρειαστεί, θα ματώσουμε και δεν θα διστάσουμε ακόμη και να πάμε φυλακή. Την επιχείρηση δεν θα την παραδώσουμε σε κάποιους που, χωρίς επιχειρηματικό ρίσκο, θέλουν να φάνε από τα έτοιμα».

Αφησε αιχμές και για τους βουλευτές της περιοχής. Μίλησε για πολιτικά πρόσωπα που κρύβονται και τοποθετούνται μόνο στο παρασκήνιο, χωρίς να δεσμεύονται δημόσια.
Σ.ΚΟΥ.
πηγη: Ελευθεροτυπία
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010 13:31