Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010 15:55

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

alt 
 
Μέλη της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης και του ΣΕΟ Κοζάνης εντόπισαν την περασμένη Κυριακή μια τεράστια γέρικη βελανιδιά, αντίστοιχη με εκείνη που βρίσκεται ανατολικά του οικισμού της Βουχωρίνας στο Βόιο. Το συγκεκριμένο δέντρο παρατηρήθηκε κατά τις εργασίες σηματοδότησης του παλιού μονοπατιού που ενώνει τη Χρυσαυγή με τη Μόρφη. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων βόρεια του οικισμού της Χρυσαυγής. Πρόκειται για ένα «μνημείο της φύσης» με εξαιρετικά μεγάλη περίμετρο κορμού.

Παρά τις εκατονταετίες που κουβαλά στην πλάτη της η βελανιδιά παραμένει ακόμη θαλερή.
 
Μεγάλες βελανιδιές (με ηλικία λίγο μικρότερη) υπάρχουν επίσης στο ξωκλήσι που βρίσκεται λίγο πριν τη Μόρφη, καθώς και στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου στο Ανθοχώρι. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και άλλες αιωνόβιες και υπεραιωνόβιες βελανιδιές στο Βόιο, καθώς το είδος αυτό έχει «κατακυριεύσει» τις χαμηλές πλαγιές του βουνού, σχηματίζοντας εκτεταμένα δάση σε υψόμετρο που κυμαίνεται μεταξύ 600 έως 1200 μέτρων, Από τους άφθονους καρπούς της βελανιδιάς βρίσκει τροφή ένα μεγάλο μέρος της πλούσιας πανίδας που φιλοξενεί η περιοχή.

Ίσως έφτασε η ώρα να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να χαρακτηρισθούν επιτέλους και να προστατευθούν τα εν λόγω αιωνόβια δέντρα.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010 15:58