Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 15:24

Προεκλογικό "δώρο" του υφ. Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου στους μεγαλοεισαγωγείς ηλεκτρικών οχημάτων

Μόλις τέσσερις ημέρες πρίν απο τις εκλογές ο υφυπουργός Μεταφορών Μ. Παπαδόπουλος με την έκδοση της υπουργικής εγκυκλίου με θέμα την άδεια άσκησης  επαγγέλματος στους ηλεκτροκινητήρες αυτοκινήτων έκανε

ένα "προεκλογικό δώρο" στους μεγαλοεισαγωγείς ηλεκτρικών αυτοκινήτων αφού τους προσφέρει την δυνατότητα να εκπαιδεύουν το τεχνικο προσωπικο που θα ασχοληθεί με την επισκευή και συντήρηση των οχημάτων. Πιό συγκεκριμένα ο κ. Παπαδόπουλος με αφορμή την εγκύκλιο Προϋποθέσεις και διαδικασία αναγγελίας έναρξης άσκησης επαγγέλματος τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης για συντήρηση και επισκευή οχημάτων που δημοσιεύθηκε στην εφημεριδα της κυβερνήσεως στις 17 Μαΐου προσφέρει στο πιάτο των εισαγωγέων την εκπαίδευση τεχνητών στους ηλεκτροκινητήρες αφήνοντας απ’έξω αο το παιχνίδι τους χιλιαδες απόφοιτους Μηχανολόγους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς Οχημάτων της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΤΕΙ) που στην κυριολεξία κρατουν σε ζωντανό σε επίπεδο επιστημονικης υποστήριξης τον κλάδο των οχηματων και βαρέων οχημάτων. Βεβαια εκτος απο τους μεγαλοεισαγωγεις ο κ Παπαδόπουλος -ευτυχώς- στο θεμα της εκπαίδευσης εχει βαλει τα πανεπιστήμια δηλαδή τα Τμηματα Ηλεκτρολογων και Μηχανολογων που τυχόν μπορεί να διαθέτουν τετοια εργαστηρια.  

Το ιστορικό

Πως φτασαμε ομως στο προεκλογικο δώρο του κ. Παπαδόπουλου στους μαγαλοεισαγωγεις;

Με το άρθρο 93 που τιτλοφορείται «Απλοποίηση όρων και προϋποθέσεων άσκησης επαγγέλματος τεχνίτη υψηλής τάσης και τεχνίτη οχημάτων που κινούνται με υδρογόνο, βιοκαύσιμα και συνθετικά και παραφινικά καύσιμα - Αντικατάσταση παρ. 11 άρθρου 62 ν. 4710/2020» του νόμου 5039/2023 (ΦΕΚ α 83-03.04.23 που έχει τίτλο Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις», τροποποιήθηκε η παράγραφος 11 του άρθρου 62 του νόμου 4710/2020 περί ηλεκτροκίνησης.

Με την τροπολογία αυτή δίδεται η δυνατότητα στον Υπουργό Μεταφορών με μια απλή Υπουργική Απόφαση και όχι με Κοινή Υπουργική Απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα να ορίσει τους όρους και προϋποθέσεις για την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος του τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης.

Έτσι φτάσαμε στην Υπουργική Απόφαση 151639 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (δεύτερο τεύχος) 3270 με ημερομηνία 17 Μαΐου 2023 και φέρει την υπογραφή του Μιχάλη Παπαδόπουλου και έχει τον τίτλο «Προϋποθέσεις και διαδικασία αναγγελίας έναρξης άσκησης επαγγέλματος τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης για συντήρηση και επισκευή οχημάτων υψηλής τάσης.»

Τι ρυθμίζεται με την ΥΑ

Με αυτήν την Υπουργική Απόφαση, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την επέκταση του αντικειμένου της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και της βεβαίωσης έναρξης άσκησης επαγγέλματος των τεχνιτών που αναφέρονται στις περ. α’ (μηχανοτεχνίτης) και β’ (ηλεκτροτεχνίτης) της παρ. 2 του άρθρου 2 και στις περ. α’ (διπλωματούχος μηχανικός οχημάτων) και β’ (τεχνολόγος μηχανικός οχημάτων) της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 1575/1985 (Α’ 207), προκειμένου οι τεχνίτες αυτοί να δύνανται να αναλαμβάνουν τη συντήρηση και την επισκευή οχημάτων υψηλής τάσης ως τεχνίτες οχημάτων υψηλής τάσης κατηγορίας 1 και κατηγορίας 2.

Να σημειώσουμε οτι στην υπουργική απόφαση σκανδαλωδώς δεν περιλαμβάνονται οι μετατροπές συμβατικών οχημάτων σε ηλεκτρικά. Πρόκειται για διαδικασία που γίνεται στην Ευρώπη προσφέρει θέσεις εργασίας και αφορά δεκάδες χιλιάδες τεχνικά συνεργεία που προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία. Πρόκειται για επιλογή που πρόσφερε αντικείμενο εξειδικευμένης εργασίας σε πλήθος τεχνικών συνεργείων σε ολη την χώρα. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι στο "οραμα" του υπουργού. 

Ως φορείς επιμόρφωσης, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 2 της ΥΑ, ορίζονται τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ήτοι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), και τα αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) κατά την παρ. (θ) του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222). Εδω δεν υπάρχουν ρητές διαβεβαιώσεις για το ποιός θα κανει την τεχνική κατάρτιση. Θα την κανει ο καθηγητής μέλος ΔΕΠ με εξειδίκευση στους ηλεκτρικούς κινητήρες υψηλής τάσης η κάποιος με πρόσληψη 407 Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος η Μηχανολόγος που με εντολή του εργαστηρίου θα αναλαβει το κυρίως έργο της εκπαίδευσης ενω την “κύρια” αμοιβη θα λαμβανει το μελος ΔΕΠ που δεν θα περνά ουτε εξω απο το ΚΔΒΜ του Πανεπιστημίου αλλά θα εχει την ευθύνη.

Επίσης την επιμόρφωση μπορεί να παρέχουν ΠΕ Μηχανικοί ή ΤΕ Μηχανικοί των αντίστοιχων ειδικοτήτων των υποπερ. βγ’ και βδ’ της παρ. 1 του άρθρου 4 της παρούσας με αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον δύο (2) ετών σε εμπορικό αντιπρόσωπο οχημάτων υψηλής τάσης. Αυτη ειναι η επίμαχη παράγραφος που προσφέρει στο πιάτο την εκπαίδευση των τεχνικών στα ηλεκτρικα οχήματα στα ΚΕΚ που θα συστήσουν η θα συνεργαστούν απο κοινού με άλλους οι μεγαλοεισαγωγείς οχημάτων. 

Τέλος οι φορείς της εκπαίδευσης διοργανώνουν εξετάσεις όπου εφόσον ο υποψήφιος κριθεί επιτυχών, ο φορέας επιμόρφωσης εκδίδει βεβαίωση επιμόρφωσης. 

«Αρμόδια Αρχή» για την αναγγελία έναρξης ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης ορίζεται η οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών όπου υπάγεται το συνεργείο οχημάτων υψηλής τάσης. 

Στα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αναγγελία έναρξης επαγγέλματος τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης των κατηγοριών Ι και ΙΙ περιλαμβάνεται, βεβαίωση επιμόρφωσης τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης που εκδίδεται από τον φορέα επιμόρφωσης και όχι η διαδικασία εξετάσεων από την αρμόδια αρχή.

υγ: Το πρώτο μου πτυχίο είναι Τεχνολόγος Μηχανικός Οχημάτων στο ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας κι ως εκ τούτου το ενδιαφέρον για τον κλάδο είναι άσβεστο και βαθύ.  

Σπύρος Κουταβάς

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 15:38