Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 17:54

Περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς απο καθηγητή σε μαθητή στο 3ο ΓΕΛ Κοζάνης

Τα γεγονότα

Στην ώρα γυμναστικής μαθήτρια της 3ης Λυκείου ζητά από την καθηγήτρια της να πάρει την μπάλα του μπάσκετ για να παίξει.

Η καθηγήτρια της απαντά «όχι» με την αιτιολογία «δεν διαθέτεις φυσική κατάσταση»

Η μαθήτρια που είναι ευτραφής και ίσως να ‘χει υποστεί κι άλλες τέτοιες συμπεριφορές στο σχολικό της η εξωσχολικό της περιβάλλον δεν απαντά.

Η καθηγήτρια μετά από λίγο της ζητά -όπως και  από αλλά παιδιά- να αρχίσουν να κάνουν διατάσεις.

Η μαθήτρια της απαντά ότι «δεν διαθέτει φυσική κατάσταση δεν θα κάνει διατάσεις» και προσπαθεί να αποχωρήσει. Ακολουθεί μεταξύ τους έντονος διάλογος με την καθηγήτρια να θεωρεί ότι προσεβλήθη από την απάντηση της νεαρής. Η νεαρή που δεν μασά τα λόγια της της απαντά αναλόγως και επικρατεί έντονη λογομαχία. Η νεαρή αποχωρεί από το μάθημα και κατευθύνεται στον διευθυντή του σχολείου κ. Κεχαγιά να αναφέρει το περιστατικό. Η καθηγήτρια της βάζει απουσία γιατί έφυγε από το μάθημα.

Ο Διευθυντής του σχολείου που είναι και Γυμναστής παίρνει το μέρος της καθηγήτριας ως προς την λογομαχία που είχαν, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα το περιστατικό με το ρατσιστικό λόγο που έχει εξοργίσει την μαθήτρια.

Την επομένη ημέρα η γονέας της μαθήτριας διαμαρτύρεται στον διευθυντή του σχολείου ενώ έχει ήδη ενημερωθεί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

 Συνεδριάζει το 15μελες των μαθητών. Ο διευθυντής του σχολείου που έχει αφήσει ακάλυπτη την μαθήτρια, παρεμβαίνει στο μαθητικό όργανο, όπου ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι «ο ρόλος του είναι για άλλες υποθέσεις κι όχι γι’ αυτήν και τους ζητά να μην δώσουν συνέχεια στο γεγονός».

Η μαθήτρια τόσο στο 15 αμελές όσο και στους άλλους συμμαθητές της δηλώνει με πάσα ειλικρίνεια ότι «πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την  καθηγήτρια, ανάλογες, όπως θα είχε ένας μαθητής εάν έκανε κάτι ανάλογο με ρατσιστική διάθεση σε καθηγητή η συμμαθητή του».

Η νεαρή, είναι πιθανόν στο παρελθόν  να έχει υποστεί μπούλινγκ και προσβλητική η ρατσιστική συμπεριφορά για τα κιλά της τόσο στο σχολικό όσο και στο εξωσχολικό περιβάλλον, δεν το βάζει κάτω. Ενημερώνει την Κοινωνική Λειτουργό του σχολείου κι αμέσως μετά απευθύνεται στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εκεί  περιγράφει το περιστατικό και ζητά από την αρμόδια διευθύντρια κ. Βόντσα να πράξει τα δέοντα.  Οι πληροφορίες λένε ότι κι σε αυτή την προϊστάμενη αρχή συνάντησε συγκεκαλυμένες συμπεριφορές και δικαιολογίες του στυλ «να κλείσει το θέμα εδώ…., να μην δοθεί συνέχεια… είναι χρονιά εξετάσεων…. κλπ».

"Κρίσεις" επί του θέματος

Πρόκειται για απαράδεκτο περιστατικό κι ίσως ένα από τα πολλά που συμβαίνουν καθημερινά μέσα στο σχολείο, αλλά το θύμα, η μαθήτρια, αποφάσισε να μην το αφήσει να πέσει κάτω και καλά έκανε. Δεν λογάριασε που απέναντι της είχε την θεσμική εξουσία του σχολείου, ίσως, επειδή το ατόπημα έγινε από καθηγητή, που σε κανονική περίπτωση  είναι αυτός έπρεπε να την προφυλάσσει από τέτοιες συμπεριφορές. Το παραπάνω γεγονός μάλλον  ξεχείλισε το ποτήρι.

  Δεν προξενεί  εντύπωση  ότι δύο καθηγητές η Γυμνάστρια κι ο Διευθυντής (γυμναστής κι αυτός) λόγω κοινής επιστημονικής κουλτούρας δεν μπορούσαν να δουν το προφανές που είχαν μπροστά τους. Ότι ένα νέο κορίτσι, μια μαθήτρια του σχολείου τους, δεν επιθυμεί να την προσδιορίζουν η να την χαρακτηρίζουν από τα κιλά του σώματός της και ότι θέλει να αντιμετωπίζεται όπως και τα υπόλοιπα παιδιά.

Η συγνώμη εκ μέρους της καθηγήτριας και του διευθυντή προς την μαθήτρια είναι μια πρώτη πράξη που μπορεί να απαλύνει την προσβολή. Και οι δάσκαλοι κάνουν λάθος, όλοι το ξέρουμε αυτό, αλλά πολύ περισσότερο το γνωρίζουν οι συμμαθητές της.  

Σε δεύτερο επίπεδο είναι η άμεση υποστήριξη της νεαρής από ειδικούς και ταυτόχρονα συζήτηση των καθηγητών πανω σε θέματα συμπεριφορών στην σχολική μονάδα. Τα περιστατικά κάθε είδους ρατσισμού δεν τα κουκουλώνουμε, ούτε τα βάζουμε κάτω από το τραπέζι στο όνομα της συναδελφικής αλληλεγγύης.

Κανένας εφησυχασμός, η νεαρή μαθήτρια μπορεί να έχει τσαγανό, να έχει πείσμα και αντοχές ως προς τις προσβολές, ας μην λησμονούμε όμως ότι άλλα παιδιά μπορεί να μην διαθέτουν με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την σωματική τους και ψυχική τους υγεία.

Σπύρος Κουταβάς

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 18:10