Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023 19:10

"Εγκαίνια χωρίς τους φοιτητές". Ένας «λεκές» στην ιστορία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

του Σπύρου Κουταβά

Οι νέες εγκαταστάσεις του ΠΔΜ στην ΖΕΠ Κοζάνης εγκαινιάστηκαν σε συνθήκες χλιδής, με την κομματική ΝΔ (τοπικά και περιφερειακά στελέχη) να έχει κατακλύσει το αμφιθέατρο και τους γύρω χώρους

όπου μίλησε ο Πρωθυπουργός, η υπουργός Παιδείας ο Πρύτανης και ο Περιφερειάρχης.

Δυστυχώς σε αυτή την μεγάλη γιορτή του Πανεπιστημίου που κατάντησε ως κομματική γιορτή της ΝΔ, απουσίαζαν όχι μόνο οι αναφορές για όσους προσπάθησαν όλα αυτά τα χρόνια για την επίτευξη του έργου του πανεπιστημίου αλλά και απουσίαζαν και οι πρωταγωνιστές του, που δεν είναι άλλοι από τους φοιτητές. Απόντες από τα εγκαίνια και θεσμικά απόντες ακόμη και από τους χαιρετισμούς των επισήμων. Ο Μητσοτάκης και η Κεραμέως που όπου σταθούν και βρεθούν μιλούν με τα χειρότερα λόγια για το Ελληνικό πανεπιστήμιο και τους φοιτητές του, δεν έδειξαν ουδεμία επιθυμία στα εγκαίνια να έχουν θεσμικό λόγο οι χρήστες των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου που είναι οι φοιτητές. Και φαίνεται ότι οι επιθυμίες τους εισακούστηκαν  αφού με ευθύνη των οργανωτών, δηλαδή  Πρύτανη και των αρχών του ιδρύματος, οι φοιτητές εξοβελίστηκαν ακόμη και από ένα θεσμικό χαιρετισμό.

Πρόκειται απαράδεκτη ενέργεια της διοίκησης του πανεπιστημίου που βέβαια θα την συνοδεύει ως λεκές στην διαδρομή της.

Βέβαια, γνωρίζοντας λεπτομέρειες των φοιτητικών δεδομένων δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε και τις ευθύνες των παρατάξεων που λειτουργούν εντός του πανεπιστημίου (ΔΑΠ, ΕΑΑΚ, Πανσπουδαστική και άλλοι)  που ο καθείς έχει στήσει το δικό του "μαγαζί" εντός του ιδρύματος αδιαφορώντας για την συλλογική έκφραση της φοιτητικής φωνής.

Για την ιστορία να θυμίσω στους μη γνωρίζοντας ότι "την άνοιξη του 1987 στην νέα Πανεπιστημιούπολη (ΤΕΙ) στα Κοίλα Κοζάνης έγιναν τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων του ιδρύματος που τότε θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα της χώρας, από τον υφυπουργό Παιδείας αείμνηστο Φίλιππο Πετσάλνικο. Όλες οι τοπικές αρχές της Κοζάνης ήταν παρούσες βουλευτές δήμαρχοι, ενώ το αμφιθέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο από φοιτητές και καθηγητές. Οι φοιτητές με ειρηνική διαμαρτυρία υποδέχτηκαν τον υπουργό κατά την προσέλευση του στο ίδρυμα ενώ στην συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου των φοιτητών της ΣΤΕΦ ήταν από τους βασικούς ομιλητές της εκδήλωσης όπου αναφέρθηκε στο μέλλον των ιδρυμάτων και σε θέματα που σχετίζονται με τις σπουδές και την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων. Μίλησε ο πρόεδρος του ΤΕΙ ένας προικισμένος δάσκαλος του ιδρύματος, ο Κώστας Δελίδης και στην συνέχεια ο υπουργός Φίλιππος Πετσάλνικος που δεν πτοήθηκε από την μαχητικότητα και το πάθος των φοιτητών. Η εκδήλωση έκλεισε σε πανηγυρικό κλίμα, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς αστυνομία, χωρίς ασφαλίτες με ακουστικά στα αυτιά να ρουφιανεύουν τους φοιτητές".

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023 19:26