Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 28 Μαϊος 2022 17:49

Ποιά η γνώμη του Πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας για την πανεπιστημιακή αστυνομία; Τι λένε άλλα ιδρύματα για το θέμα

του Σπύρου Κουταβά

Η πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι απέναντι στη απόφαση της κυβέρνησης για την εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας εντός των ιδρυμάτων. Ήδη το θέμα έχει εξεταστεί στην Σύνοδο Πρυτάνεων

του Δεκεμβρίου του 2020 ενώ για το θέμα υπήρξαν εκτενείς ανακοινώσεις το 2021 από τις Συγκλήτους του Παντείου και του ΑΠΘ που εναντιώνονταν στην απόφαση της κυβέρνησης. Πριν από 20 ημέρες το ΣτΕ απέρριψε όλες τις προσφυγές (Συλλόγων επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και  διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Συλλόγων φοιτητών και καθηγητών Πανεπιστημίων) κρίνοντας ότι από καμία διάταξη του ν. 4777/2021 δεν προκύπτει ότι τίθενται σε κίνδυνο οι ατομικές ελευθερίες (συνδικαλιστική, ανάπτυξης της προσωπικότητας, προσωπική, κίνησης και εγκατάστασης). Σύμφωνα με τους δικαστές, η συγκρότηση του συγκεκριμένου αστυνομικού σώματος είναι επιβεβλημένη για λόγους δημοσίου συμφέροντος, το οποίο συνίσταται στην προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας αλλά και στην ίδια τη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Στο φόντο των σοβαρών επεισοδίων και της σκληρής αστυνομικής βίας με τραυματισμούς φοιτητών στο προαύλιο της ΦΜΣ του ΑΠΘ που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών σε όλη την Θεσσαλονίκη, μια ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κρήτης για το θέμα των γεγονότων και την εφαρμογή του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας έχει προκαλέσει αίσθηση στην Ακαδημαϊκής κοινότητα. Πολλοί μιλούν για ένα  Ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης που μπορεί να λειτουργήσει κι ως καταλύτης εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, μιας και το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα ιδρύματα της χώρας και με διεθνές αποτύπωμα.   

Η Πρυτανεία του  Πανεπιστημίου Κρήτης δίνει ένα σαφές μήνυμα επισημαίνοντας ότι  «η λεγόμενη «Πανεπιστημιακή Αστυνομία» θα προκαλέσει και δε θα λύσει προβλήματα» ενώ «εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για τα πρόσφατα φαινόμενα βίας σε πανεπιστημιακούς χώρους» αναφερόμενη προφανώς στα γεγονότα στο ΑΠΘ. Η Πρυτανεία επισημαίνει ότι «η εσκεμμένη και συστηματική απαξίωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων είτε προβάλλοντάς τα ως κέντρα ανομίας είτε καλλιεργώντας καθημερινές σκηνές τυφλής βίας, προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στη λειτουργία των Ιδρυμάτων και αποτελεί τροχοπέδη στην εκπλήρωση του σκοπού τους».

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να γνωρίζουμε τι φρονεί  για το επίμαχο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας η Πρυτανεία και Σύγκλητος του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και πως αξιολογεί όλα τα δεδομένα ως προς την εφαρμογή του μέτρου που αυτήν την στιγμή βρίσκονται πάνω στο τραπέζι εκ μέρους της κυβέρνησης. Ήδη ορκίστηκαν 24 ειδικοί Φρουροί που προορίζονται να στελεχώσουν τις εγκαταστάσεις του ΠΔΜ.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περιστασιακές αναφορές μελών ΔΕΠ του ιδρύματος που έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στην ύπαρξη αυτού του σώματος, χαρακτηρίζοντας το  άχρηστο για το πανεπιστήμιο προτείνοντας με τα χρήματα συντήρησης του να προσληφθούν  μέλη ΔΕΠ σε τμήματα που χρήζουν άμεσης υποστήριξης. Ομως δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση του Πρυτανικού συμβουλίου η της Συγκλήτου του ιδρύματος για το θέμα. Το ΠΔΜ από την ίδρυση του αλλά πολύ περισσότερο ως κληρονόμος του πρώην ΤΕΙ, έχει μια μακρά δημοκρατική παράδοση και ευαισθησία σε θέματα ακαδημαϊκής ελευθερίας. Στο χέρι του Πρυτανικού συμβουλίου είναι να συνεχίσει αυτήν την παράδοση.  

 Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης: 

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για τα πρόσφατα φαινόμενα βίας σε πανεπιστημιακούς χώρους. Η εσκεμμένη και συστηματική απαξίωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων είτε προβάλλοντάς τα ως κέντρα ανομίας είτε καλλιεργώντας καθημερινές σκηνές τυφλής βίας, προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στη λειτουργία των Ιδρυμάτων και αποτελεί τροχοπέδη στην εκπλήρωση του σκοπού τους.

Οι φοιτητές/τριες μας αποτελούν το κύριο συστατικό της Ακαδημαϊκής κοινότητας και μας ανησυχεί ιδιαίτερα η απειλή της σωματικής ακεραιότητας τους (όπως και κάθε άλλου μέλους του Πανεπιστημίου).

Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, παραγωγής γνώσης, αριστείας και καλλιέργειας ακαδημαϊκού και δημοκρατικού ήθους. Δεν είναι χώροι σύγκρουσης ιδεοληπτικών πολιτικών.

Η λεγόμενη «Πανεπιστημιακή Αστυνομία» θα προκαλέσει και δε θα λύσει προβλήματα.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Μαϊος 2022 18:10