Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 18:22

Σε κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή οι ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία Κοζάνης & Πτολεμαΐδας. Επιστρατεύθηκε ο Αναισθησιολόγος Αθ. Δερμιτζάκης για κρίσιμο χειρουργείο 16χρονο. Η περιπέτεια μιας εγκύου που εγινε μπαλάκι στα δύο νοσοκομεία

του Σπύρου Κουταβά

Χάρις στην επιστράτευση συνταξιούχου Αναισθησιολόγου Αθανάσιου Δερμιτζάκη, σώθηκε η ζωή 16 χρόνου αγοριού  που νοσηλευόταν στην Κοζάνη και παρουσίασε μετεγχειρητικές επιπλοκές με αποτέλεσμα να

χρειαστεί να μπει κατεπειγόντως στο χειρουργείο. Κι ενώ η χειρουργική ομάδα ήταν έτοιμη να ανταποκριθεί στο κατεπείγον περιστατικό δεν υπήρχε Αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο για να προχωρήσει το χειρουργείο καθότι σύμφωνα με τον Διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας «για 10 ημέρες κάθε μήνα στα δύο νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαϊδας δεν υπάρχει Αναισθησιολόγος».

Όπως αναφέρει στο vetonews. gr ο Γιατρός Αθανάσιος Δερμιτζάκης ενημερώθηκε για το κατεπείγον του περιστατικού από μέλος της χειρουργικής ομάδας του νοσοκομείου.

«Όταν άκουσα την τιμή του αιματοκρίτη του ασθενούς και τις άλλες πληροφορίες που μου ανέφεραν οι συνάδελφοι, δεν δίστασα ούτε μια στιγμή. Κατάλαβα ότι το παιδί κινδύνευε και έπρεπε να είμαι εκεί ως  Αναισθησιολόγος κάνοντας αυτό που έπρεπε για να σωθεί η ζωή του».

Ο κ,. Δερμιτζάκης μας εξήγησε ότι ζήτησε αμέσως άδεια από τον Ιατρικό σύλλογο Κοζάνης προκειμένου ως συνταξιούχος να προβεί στην ιατρική πράξη και αμέσως ανέβηκε στο νοσοκομείο.

«Μπήκαμε στο χειρουργείο το πρωί στις 10.30 και βγήκαμε 3,5 ώρες μετά. Ήταν μια δύσκολη στιγμή αλλά  στο τέλος πήγαν όλα όπως θα θέλαμε. Το χειρουργείο τελείωσε αλλά τα προβλήματα δεν τελείωσαν για τους πολίτες και τους ασθενείς που θα’ρθουν στο νοσοκομείο να βρουν την υγειά τους» κατέληξε ο κ. Δερμιτζάκης.

Στα δύο νοσοκομεία της ΠΕ Κοζάνης, το Μαμάτσειου στην Κοζάνη και το Μποδοσάκειο στην Πτολεμαΐδα υπηρετούν μόνο τρεις Αναισθησιολόγοι δύο στο νοσοκομείο Κοζάνης στο βαθμό διευθυντή κι ένας στο αντίστοιχο της Πτολεμαΐδας, με αποτελεσμα για 10 ημέρες το μήνα το κάθε νοσοκομείο να μην έχει Αναισθησιολόγο. Ετσι τα επείγοντα, έκτακτα περιστατικά  και οτι άλλο προκύψει γίνεται η διακομιδή τους στην Φλώρινα η σε άλλη περιοχή Ιωάννινα και  Θεσσαλονίκη.

Η έλλειψη Αναισθησιολόγου επηρεάζει όλη την γκάμα λειτουργίας των δυο νοσοκομείων ανεξαρτήτως περιστατικών. Για παράδειγμα η καταγγελία που ανέδειξε το kozanimedia μια νεαρής εγκύου που διαπιστώθηκε από τον ιδιώτη γιατρό της ότι το έμβρυο που κυοφορούσε είναι νεκρό και της συνέστησε να  απευθυνθεί  στο Νοσοκομείο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.  Η γυναίκα στην επιστολή της περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια  αυτό που υπέστη σε επίπεδο αντιμετώπισης ως ασθενής αλλά κι ως άνθρωπος. Κι εδώ η ανυπαρξία όχι μόνο του Αναισθησιολόγου εντός της περιόδου των Χριστουγέννων εχει την δική της σημασία για την περιπετειά της.

Η νεαρή γυναίκα απευθύνθηκε πρώτα στο νοσοκομείο της Κοζάνης όπου διαπίστωσαν όντως ότι το έμβρυο της είναι νεκρό αλλά λόγω ελλείψεως  Αναισθησιολόγου την έδιωξαν κα της έδιναν ραντεβού 7 ημέρες μετά. Στην Πτολεμαΐδα όπου υποτιθεται πήγε κατόπιν συνεννόησης εσωτερικής των γιατρών με τρόπο που περιγράφει η ίδια αρνήθηκαν να της προσφέρουν την ιατρική βοήθεια που ζητούσε κα την παρέπεμψαν στην Κοζάνη η αλλού.

Τα δύο περιστατικά και πολλά άλλα που καταγγέλλουν οι ίδιοι ασθενείς στις σελίδες τους στο διαδίκτυο, δείχνουν ότι η νοσοκομειακή παροχή υγείας στην δυτική Μακεδονία είναι στο χειρότερο της σημείο. Δείχνει ότι κινδυνεύουμε να πεθάνουμε από μια μικρή επιπλοκή γιατί είτε δεν υπάρχει ένας Χειρουργός να σε βάλει στο χειρουργείο, είτε δεν θα υπάρχει Αναισθησιολόγος να υποστηρίξει ένα έκτακτο χειρουργείο.

Επίσης τα δύο παραπάνω περιστατικά επιβεβαιώνουν με το παραπάνω ότι οι πολίτες στην περιφέρεια μας είμαστε δεύτερης κατηγορίας για την κεντρική κυβέρνηση.   

Ας ξυπνήσουμε! Δεν μας λείπουν τα νοσοκομειακά κτίρια, μας λείπουν οι γιατροί οι Αναισθησιολόγοι οι Χειρουργοί οι Μαιευτήρες οι Παιδίατροι οι Καρδιολόγοι οι Ορθοπεδικοί που στην κρίσιμη στιγμή θα μας σώσουν την ζωή μας.

Τον Απρίλιο του 2010 ο μικρός Γιάννης από την Κοζάνη εξαιτίας πάλι ελλείψεων στην Παιδιατρική κλινική  της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας κατέληξε να νοσηλεύεται στην Βέροια και στο τέλος εξ αιτίας τραγικών λαθών που ακολούθησαν κατέληξε  σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Τότε όλοι βγήκαμε στην πλατεία  με την οργή να ξεχειλίζει διαισθανόμενοι ταυτόχρονα και τον αβάσταχτο της οικογένειας του μωρού.

Ας κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας και ειδικά όσοι έχουν την ευθύνη της υγείας στην περιοχή μας, να μην ζήσουμε ξανά τέτοιες τραγικές στιγμές όπου εξαιτίας λαθών και ελλείψεων θα χάνονται ανθρώπινες ζωές.  

Τι αίτημα ενός νέου νοσοκομείου που διαλαλούν ο Δήμαρχος Μαλούτας με την συνεργαζόμενη επιχειρηματική ομάδα Μιχαηλιδης Σημανδράκος που διοικούν από κοινού το  δήμο Κοζάνης, καταλαβαίνει και ο ποιο αδαής  την βαθιά σκοπιμότητα που κρύβει.  

Η δικαιοσύνη στην Κοζανη ακούει; Οι δικαστικοί μας διαβάζουν εφημερίδες, διαβάζουν σαϊτ που εδώ και δύο χρόνια είναι γεμάτα απο καταγγελίες πολιτών για τον κίνδυνο που βίωσαν οταν αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν σε κάποιο απο τα νοσοκομεία μας;

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 18:41