Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 04 Μαϊος 2019 18:58

H διαχρονική ξενοφοβία της Νεάπολης για τους πρόσφυγες

του Σπύρου Κουταβα

Ψάχνοντας στα παλιά αποκόμματα εφημερίδων "έπεσα πάνω" σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας με ημερομηνία 23/11/0/2001 (ανταπόκριση του γράφοντος) όπου

ο τότε δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης -προερχόμενος από την ΝΔ- προσπαθούσε επί ματαίω να εκμαιεύσει από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, θετική απόφαση για την φιλοξενία 250 Κουρδών φυγάδων – προσφύγων, πολιτικά διωκόμενων από τις Τουρκικές αρχές στο παλιό στρατόπεδο της Νεάπολης οπου στα πλαίσια της χωροταξικής αναδιάρθρωσης τους ΓΕΣ είχε μόλις αναστείλει την λειτουργία του.

 Οι γνωστές δικαιολογίες για τις «τάχα» μου αρρώστιες και τα «δήθεν» ζητήματα υγιεινής που ακούστηκαν το 2001, επαναλήφθηκαν δέκα αργότερα το 2011, ίσως από τους ιδίους ανθρώπους όταν οι πρόσφυγες δεν ήταν Κούρδοι αλλά διαφορετικών εθνικοτήτων. Η  οπισθοδρόμηση του 2011 είχε και ενα επιπρόσθετο χαρακτηριστικό. Ενώ το 2001 ο δεξιός δήμαρχος προσπαθούσε με τον ανθρωπιστικό του λόγο να πείσει για την ανάγκη φιλοξενίας, το 2011 μια άλλη δεξιά δήμαρχος  Βοϊου αυτή την φορά η Παναγιώτα Ορφανίδου πρωτοστατούσε στις αρνητικές αντιδράσεις ενάντια στην φιλοξενία σκαλίζοντας το μαλακό υπογάστριο της δικαιολογημένης έτσι η αλλιώς ανησυχίας της τοπικής κοινωνίας.

Εν έτη 2019, πρόσωπα της περιοχής  με γνωστές αναφορές σε πολιτικά κόμματα της δεξιάς και ακροδεξιάς πρωτοστατούν με τον εμπρηστικό, ξενοφοβικό και μισανθρωπικό τους λόγο, σε προβλήματα που δημιουργούνται από την φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχείο της περιοχής. Η παρούσα δημοτική αρχή με μια κατάπτυστη ανακοίνωση νίπτει τας χείρας της και παραπέμπει στην κεντρική πολιτική σκηνή για τα όποια παράπονα ενώ όλοι οι δήθεν σοβαροί υποψήφιοι για δήμαρχοι Βοϊου που σύμφωνα με τα λεγόμενα τους «θα σώσουν τον τόπο» δεν έχουν πει οι πολιτικά ανεύθυνοι, δυο κουβέντες για το πρόβλημα.

Γιατί το προσφυγικό και η διαχείριση του είναι πρόβλημα του κόσμου της Ευρώπης και φυσικά της Ελλάδας. Και όποιοι κάνουν το ανήξερο η προσπαθούν δια της σιωπής να αποφύγουν την ευθύνη του δημόσιου λόγου είναι ακατάλληλοι στο να είναι δήμαρχοι και να διαχειρίζονται τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

Βέβαια από την διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού δεν μπορούν να απουσιάζουν τα ΜΜΕ. Κι εδώ δυστυχώς ορισμένα της περιοχής μας δεν έχουν δείξει τον ελάχιστο επαγγελματισμό και ευαισθησία που απαιτούν οι περιστάσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Μαϊος 2019 19:52