Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018 13:25

Ικανοποίηση στο δήμο Κοζάνης και περιφέρεια απο την εμπλοκή της Παγκόσμιας τράπεζας στην πλατφόρμα "περιοχές λιγνίτη σε μετάβαση"

Συνεδριάζει αύριο στις Βρυξέλλες η  επιτροπή  της πλατφόρμας «Coal Regions in Transition» («Λιγνιτικές Περιοχές σε Μετάβαση»), που έχει συσταθεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής επιτροπής. Πρόκειται

για την δεύτερη  συνεδρίαση της επιτροπής που θα εξετάσει τα χρηματοοικονομικά εργαλεία της τεχνικής βοήθειας για τις τέσσερις λιγνιτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής ένωσης που έχουν επιλεγεί πιλοτικά για την ένταξή τους στην πλατφόρμα.

Πρόκειται για τις  περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της  (Σιλεσίας/Πολωνία, του Τρέτσιν/Σλοβακία και Βρανδεμβούργου/Γερμανία).

Στη ελληνική αποστολή θα δώσει το παρόν στην αυριανή συνεδρίαση θα συμμετέχουν, ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης, ο επικεφαλής του δικτύου Ενεργειακών δήμων δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης καθώς και η ομάδα των τεχνικών συμβούλων  Μαυροματίδης, Καρλόπουλος ΕΚΕΤΑ και το πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας.  

Στα γραφεία της περιφέρειας και του δήμου Κοζάνης επικρατεί ικανοποίηση για την εμπλοκή στο εγχείρημα της «πλατφόρμας δίκαιης μετάβασης» της Παγκόσμιας Τράπεζας. Όπως όλα δείχνουν στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής θα επισημοποιηθεί η εμπλοκή του χρηματοοικονομικού κολοσσού,  ως τεχνικού συμβούλου της πλατφόρμας και της ευρωπαϊκής επιτροπής εν γένει στην υλοποίηση του προτζεκτ που αυτή την στιγμή οργανώνεται και θα χρηματοδοτήσει πιλοτικά τις παραπάνω τέσσερις περιοχές που βρίσκονται στην διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. 

Η εμπλοκή της Παγκόσμιας τραπεζας στο εγχείρημα της πλατφόρμας, δείχνει οτι αυτό που προετοιμάζεται -παρόλα τα αρχικά προβλήματα που αντιμετωπίζει- θα'ναι κατι που θα ξεφεύγει απο τα συνηθισμένα αναπτυξιακά προτζεκτ που ως περιοχή γνωρίζουμε.  Επιστήμονας που συμμετέχει στην ελληνική ομάδα τεχνικής στήριξης σχολίαζε  με ενθουσιαμσό την συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού, επισημαίνοντας οτι "απο δω και στο εξής το πρότζεκτ ξεφεύγει απο τα δικά μας ορια και  δυνατότητες".  

Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες για μεγάλα αναπτυξιακά έργα, εκπονεί προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας, προωθεί τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη με την παροχή τεχνικής και οικονομικής στήριξης για να βοηθήσει τις χώρες να μεταρρυθμίσουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας τους.

Σπύρος Κουταβας

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018 14:34