Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 12:33

Το Παρασκήνιο των τριών υποψηφιοτήτων στις εκλογές του ΕΒΕ. Τα ψηφοδέλτια του Β. Μόσχου και του Γ. Μητλιάγκα έχουν διχάσει την τοπική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την Δημοκρατική Συμπαράταξη

του Σπύρου Κουταβα

Οι εκλογές στο Επιμελητήριο Κοζάνης γίνονται υπό το φόντο των διεργασιών στο πολιτικό σύστημα, και τη μάχης που δίνουν τα κόμματα και οι πρωταγωνιστές κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) και αντιπολίτευση (ΝΔ) να κόψουν πρώτοι το νήμα των εκλογών που θα ακολουθήσουν.

Η ΝΔ συσπειρώνεται με αξιοθαύμαστο τρόπο, εκτός ελαχίστων και μη υπολογίσιμων απωλειών στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου Νίκου Σαρρή. Το "αδύναμο" σημείο του συγκεκριμένου υποψηφίου είναι έλλειψη συλλεκτικότητας του ψηφοδελτίου αφού η πλειοψηφία των συμβούλων φαίνεται να έχει κομματικά χαρακτηριστικά.

Οι δύο επόμενες υποψηφιότητες του Γιάννη Μητλιάγκα και του Βασίλη Μόσχου κινούνται στο ρευστοποιημένο πολιτικό σκηνικό που στην ΠΕ Κοζάνης έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εξαιτίας της επιρροής του Περιφερειάρχη, των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και γενικότερα του Πασοκογενή χώρου.

Ο Γιάννης Μητλιάγκας που προέρχεται από το Πασοκογενή χώρο, έχει ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο που απευθύνεται ακόμη και στο χώρο της αριστεράς, ενώ γνωστά στελέχη του τοπικού Σύριζα όπως ο Ν. Στούκης. Γ. Κοκκαλιάρης είναι στο ψηφοδέλτιό του. Την παραπάνω υποψηφιότητα στηρίζει δημόσια και με μαχητικότητα ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Παπαιορδανίδης  αλλά και ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης.

Την  υποψηφιότητα του Βασίλη Μόσχου που είναι πρόεδρος των Λογιστών και προέρχεται πολιτικά από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει, ο οικονομολόγος Γιάννης Αποστολίδης, ο Βασίλης Γκούμας, πολλά από τα ιστορικά στελέχη  της αριστεράς καθώς και ο Περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Χατσίδης που θεωρείται και ο αρχιτέκτονας της δημιουργίας του συνδυασμού.  Από μια πρώτη ανάγνωση των ονομάτων φαίνεται να διαθέτει «κούτελο» και αναφορά σε όλους τους πολιτικούς χώρους ακόμη και αυτόν της ΝΔ.

Την υποψηφιότητα Μόσχου πολλοί από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούσαν και στην συνέχεια  υπονόμευσαν με διάφορους τρόπους. Στο εσωτερικό του τοπικού κόμματος ασκήθηκαν πιέσεις με το αιτιολογικό ότι "δεν έχει νόημα να κάνουμε ένα συνδυασμό για τον κάνουμε" και ότι "πρέπει να δώσουμε έμφαση στα συνεργατικά σχήματα" ενόψει και του "μπαμπούλα" του Κυριάκου Μητσοτάκη που προσωποποιείται  κατά την πολιτική τους ερμηνεία στην υποψηφιότητα Ν. Σαρρή!. Επιστρατεύθηκε ακόμη και ο Γ. Παπαϊορδανίδης ο οποίος σε συνάντηση που πραγματοποίησε με την ηγεσία του ψηφοδελτίου του Β. Μόσχου προσπάθησε επί ματαίω  να τους πείσει να αλλάξουν γνώμη. Στις συζητήσεις συνεργασίας το μενού περιλάμβανε το φιλέτο του Ταμείου Ανάπτυξης και η διαχείρισή του καθώς τα Επιμελητήρια θα εκπροσωπούνται στο ΔΣ με άτομο που όμως θα επιλέξει ο Περιφερειάρχης!.

Οι «παρέα» του ΣΥΡΙΖΑ  Εορδαίας  που έχει αναλάβει ρόλο "πολιτοφυλακής" στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη και του βουλευτή Δημητριάδη, άσκησε όση  επιρροή διαθέτει στο οπλοστάσιό της ώστε ουδείς συμπαθούντας η φίλος του κυβερνητικού κόμματος από την Πτολεμαΐδα να βρεθεί ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του (ΣΥΡΙΖΑΙΟΥ) Β. Μόσχου και τούτη την ώρα εργάζεται για την νίκη του εκλεκτού του περιφερειάρχη Γ. Μητλιάγκα. Την επιλογή Μητλιάγκα φαίνεται να στηρίζει με διακριτικό τρόπο  και ο Θέμης Μουμουλίδης, ο οποίος εσχάτως έχει προστεθεί στο κατάλογο των πολιτικών υποστηρικτών της εκ νέου υποψηφιότητας Καρυπίδη. Ο Θ. Μουμουλίδης όταν ρωτήθηκε ποιόν στηρίζει, αρνήθηκε να λάβει το μέρος του Μόσχου η Μητλιάγκα, δηλώνοντας ότι "από την στιγμή που δεν υπάρχει απόφαση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπο που θα στηριχθεί στις προσεχείς εκλογές δεν θα ήθελε να κάνει υποδείξεις". Οι δύο βουλευτές Γιάννης Θεοφύλακτος και Γιώργος Ντζιμάνης έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι είναι θετικά διακείμενοι στο ψηφοδέλτιο του Β. Μόσχου.

Τέλος την υποψηφιότητα Μόσχου φαίνεται ότι στηρίζει και ένα μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου που βρίσκεται υπό την πολιτική επιρροή της τοπικής ΔΗΣΥ τα μέλη της οποίας αρνούνται  να συνταχθούν στο περιβάλλον της Περιφερειακής αρχής.  

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 13:15