Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 12:00

Το παρασκήνιο για την εξέλιξη της απευθείας ανάθεσης 400 χιλ € στην Φλώρινα. Ο περιφερειακός σύμβουλος που σχετίζεται με το έργο της Αγίας Όλγας

Του Σπύρου Κουταβα

Περιφερειακός σύμβουλος από την Φλώρινα που ανήκει σε συνδυασμό τής ελάσσονος αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι «εμπλέκεται» στην υπόθεση των υπό εκτέλεση εργασιών του κτιρίου της Αγίας Όλγας στην Φλώρινα. Ο συγκεκριμένος πού ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα εδώ και πολλά έτη,

σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews φαίνεται να έχει συνάψει σύμβαση για θερμοϋδραυλικές εργασίες στο κτίριο της Αγίας Ολγας ύψους 25 χιλ € με τον  «Σύλλογο προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων», στον οποίο με απόφαση της Περιφέρειας θα εκχωρούντο 400.000€ για την επισκευή του κτιρίου. Στα στοιχεία του φακέλου που ετοιμάζουν οι αρμόδιες αρχές της περιφέρειας για να τα προσκομίσουν τόσο στο περιφερειακό συμβούλιο, όσο και στην επικεφαλής του συνδυασμού «Ελπίδα» Γεωργία Ζεμπιλιάδου που τα είχε ζητήσει κατά’επανάληψη, υπάρχουν ονόματα και άλλων  τοπικών επιχειρηματιών της περιοχής που έχουν υπογράψει αντίστοιχα συμβόλαια εκτέλεσης εργασιών.

Το κτίριο της Αγίας Όλγας ανήκε στον «Σύλλογο προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων» και παραχωρήθηκε ως δωρεά στο πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας για να στεγάσει το νεοσύστατο ΤΕΕΤ Φλώρινας. Η Περιφέρεια όπως ισχυρίζεται, για λόγους συντόμευσης των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, επέλεξε να εκχωρήσει αρχικά 300 χιλ € συν 100 χιλ € στην συνέχεια από τα χρήματα του τοπικού πόρου ανάπτυξης, απευθείας στον συγκεκριμένο σύλλογο, ώστε να εκτελέσει ο ίδιος τις προβλεπόμενες εργασίες.

Το όλο θέμα σκάλωσε σε δύο σημεία. Στην άρνηση της τριμελούς επιτροπής του τοπικού πόρου που θεώρησε την όλη διαδικασία μη σύννομη αφού «οι εταιρείες που επιλέχθηκαν να πραγματοποιήσουν εργασίες δεν προέκυψαν από τους κανόνες της δημοσιότητας», και στις επίμονες ερωτήσεις της περιφερειακού συμβούλου Γεωργίας Ζεμπιλιάδου για το τι συμβαίνει με το συγκεκριμένο έργο και «εάν μπορεί να εκχωρούνται με απευθείας ανάθεση χρήματα του τοπικού πόρου σε τρίτους όπου το δημόσιο δεν θα έχει τον έλεγχο των χρημάτων για την υλοποίηση του έργου».  

 Η περιφερειακή αρχή αιφνιδιάστηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων, με αποτέλεσμα να μην δίδει ως όφειλε  τα στοιχεία του έργου στο περιφερειακό συμβούλιο, ένα έργο που θα  γινόταν  με χρήματα του πόρου. Τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμη περισσότερο με την εισαγγελική εντολή που προσκόμισε η κ. Ζεμπιλιάδου, όπου και εκεί η απάντηση της περιφερειακής αρχής ήταν απαράδεκτη, δείχνοντας έτσι, ότι ορισμένοι ένοικοί της έχουν άγνοια κινδύνου για τις πράξεις τους.

Μετά την εισαγγελική εντολή και τις δηλώσεις της Ζεμπιλιάδου ότι «αφού δεν μας δίδουν τα στοιχεία στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου θα τα δώσουν υποχρεωτικά στην διπλανή αίθουσα του κτιρίου» εννοώντας το δικαστικό μέγαρο Κοζάνης, οι πιέσεις μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό της παράταξης Καρυπίδη. Τα πρόσωπα που ζητούσαν να δοθούν τα στοιχεία έχουν ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τον Περιφερειάρχη, όπως ο Εκτελεστικός γραμματέας της περιφέρειας Παντελής Αργυριάδης και ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Φώτης Κεχαγιάς. Τα στοιχεία τελικά θα δοθούν σήμερα η αύριο στο Περιφερειακό συμβούλιο.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews o συγκεκριμένος περιφερειακός σύμβουλός που θα εκτελούσε με απευθείας σύμβαση με τον «Σύλλογο προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων» θερμουδραυλικές εργασίες στο κτίριο, είναι επιχειρηματίας του χώρου του και ο συντηρητής του κτιρίου τα τελευταία 20 χρόνια όταν ακόμη  ανήκε στην ιδιοκτησία του συγκεκριμένου συλλόγου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος που ρωτήθηκε για το θέμα, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα μελανό σημείο στην υπόθεση εξέλιξης του έργου, οι τιμές που εξασφαλίστηκαν με τους αναδόχους που επέλεξε ο σύλλογος είναι πολύ χαμηλές» και όλα έγιναν προκειμένου «να τρέξουμε ώστε να τελειώσει γρήγορα η ανακατασκευή ορισμένων χώρων του ιστορικού κτιρίου της πόλης». Μας υπενθύμισε ότι στο παρελθόν αντίστοιχες ενέργειες έγιναν και με άλλα έργα του πόρου στην Κοζάνη, ενώ όπως τόνισε «κατ’επανάληψη έχουν δοθεί ποσά του πόρου σε συνεταιρισμούς της Κοζάνης, της Φλώρινας  για να καλύψουν άμεσες ανάγκες η την ίδια χρηματοδότηση έργων που εκτελούσαν για τα οποία η περιφερειακή αρχή  δεν άσκησε κανένα έλεγχο». Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας ανέφερε ότι, ενώ η  επικεφαλής του συνδυασμού «Ελπίδα» Γεωργία Ζεμπιλιαδου θέτει θέμα νομιμότητας για την εκχώρηση χρημάτων στον συγκεκριμένο σύλλογο για τις εργασίες  αναμόρφωσης του κτιρίου Αγίας Όλγας, «η ίδια τρισάκις έθεσε θέμα στο Περιφερειακό συμβούλιο χρηματοδότησης της ιδίας συμμετοχής του νεοσύστατου Συνεταιρισμού φασουλοπαραγωγών Πρέσπας ύψους 250.000 €. Γιατί η πρώτη χρηματοδότηση είναι παράνομη ενέργεια ενώ η δεύτερη δεν είναι»; αναρωτηθηκε ο αντιπεριφερειάρχης.

Το έργο της Αγίας Όλγας ψηφίστηκε ομόφωνα στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά η περιφερειακή αρχή καθήμενη στο «καλάμι του εγώ», - ας το δει λίγο ο Θόδωρος Καρυπίδης και οι συνεργάτες του-  δεν μπόρεσε να συνεννοηθεί διαπαραταξικά, έστω στα βασικά για την υλοποιησή του.  

Τέλος, να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εργασία στο συγκεκριμένο κτίριο και δεν έχει γίνει καμία εκταμίευση χρημάτων.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 13:27