Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 10:38

Πράσινο φώς απο E.E. για κρατικές ενισχύσεις 40% -80% στις πράσινες επενδύσεις στην Δυτική Μακεδονία

Ισχυρό κίνητρο για το «ξεκλείδωμα» σημαντικών επενδύσεων που θα στηρίξουν το «πρασίνισμα» των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης (που βρίσκονται σε τροχιά ταχείας απολιγνιτοποίησης)

 ενσωματώνεται σε ειδική διάταξη που περιλαμβάνεται στις νέες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις περιφερειακές κρατικές ενισχύσεις (Regional Aid Guidelines) που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022.  Στη διάταξη αυτή προβλέπονται για τις περιοχές μετάβασης αυξήσεις 15-25% έναντι των ποσοστών κρατικών ενισχύσεων που ισχύουν σήμερα, με συνέπεια τα καινούρια ποσοστά να φτάνουν στο 40-80%.  

Τη θετική αυτή εξέλιξη έκανε γνωστή  ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας χθες στο 11ο Ετήσιο Φόρουμ Βιωσιμότητας του Capital Link. Όπως σημείωσε, , «στο νέο πλαίσιο για τις περιφερειακές ενισχύσεις που θα ισχύσει από την αρχή του 2022 μέχρι το τέλος του 2027, τα νέα ποσοστά που προβλέπει η ειδική διάταξη φτάνουν στο 40-60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 50-70% για τις μεσαίες και 60-80% για τις μικρές επιχειρήσεις».  

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι περιοχές μετάβασης δεν περιλαμβάνουν μόνο τις λιγνιτικές περιοχές αλλά και τα νησιά που απανθρακοποιούνται λόγω του σβησίματος των ντιζελομονάδων, η διάταξη αυτή καταλαμβάνει και τα νησιά των Περιφερειών  Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και καθώς και την Κρήτη, που βρίσκονται στο «κάδρο» των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Ο μεγαλύτερος «χώρος» σε κρατικές ενισχύσεις, έρχεται να πλαισιώσει τους εξασφαλισμένους οικονομικούς πόρους -ύψους 2 δισ. ευρώ- που έχουν πλέον διασφαλισθεί (μέσω κονδυλίων του  Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, του ΕΣΠΑ 2021-2027 αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού) για να χρηματοδοτηθεί ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο με αιχμή την «καθαρή» ενέργεια, τη βιομηχανία, την έξυπνη αγροτική παραγωγή, τον βιώσιμο τουρισμό, την τεχνολογία και την εκπαίδευση.

Τα νέα εγκεκριμένα ποσοστά που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (αρμόδια για το πλαίσιο των επιτρεπόμενων κρατικών ενισχύσεων)  δεν είναι μόνο μεγαλύτερα από τα ισχύοντα, τα οποία κινούνται από 20% έως 45%, αλλά υπερβαίνουν και την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Έτσι, κινούνται στα επίπεδα των στόχων που είχε θέσει η κυβέρνηση, κατά την κατάρτιση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο προέβλεπε σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων ικανών να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της μετάβασης και να εξασφαλίσουν νέες θέσεις εργασίας μέσα από τη δημιουργία αξιών σε διαφορετικούς κλάδους και τομείς», πρόσθεσε ο κ. Μουσουρούλης.

Τα αυξημένα αυτά ποσοστά έρχονται ως επιστέγασμα της προσπάθειας  των αρμοδίων στελεχών των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών και της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ που διεξήγαγαν επί μήνες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Η ελληνική πλευρά τεκμηρίωσε με συγκεκριμένα στατιστικά και επιστημονικά στοιχεία την αναγκαιότητα ειδικής αντιμετώπισης των περιοχών μετάβασης, με τη χορήγηση ενισχυμένων κινήτρων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής, οι νέες Κατευθυντήριες Γραμμές παρέχουν πλέον τη δυνατότητα δημιουργίας νέων στρατηγικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων σε όλες τις περιοχές μετάβασης, με στόχο την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων», πρόσθεσε.

«Δεν καταλήξαμε τυχαία στις προτεραιότητες αυτές. Αναλύσαμε σε βάθος τα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των περιοχών, μελετήσαμε τις αναπτυξιακές ανάγκες και τις δυνατότητές τους, εξετάσαμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και προσδιορίσαμε τα αναγκαία κίνητρα. Κάθετα, για κάθε μια από τις προτεραιότητες αυτές και οριζόντια, με νέους σχεδιασμούς σε κρίσιμα ζητήματα όπως η χωροταξία, οι δεξιότητες, οι φυσικές και ψηφιακές υποδομές, η διευκόλυνση και η υποστήριξη της επιχειρηματικής δράσης καθώς και τα επενδυτικά κίνητρα», κατέληξε

πηγη: https://www.moneyreview.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 10:42