Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 07:49

Ελευθερία του Τύπου 2021, πώς βαθμολογούνται οι χώρες της ΕΕ: Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση

Πώς βαθμολογούνται οι χώρες στην ΕΕ και στον κόσμο για την ελευθερία του Τύπου το 2021 και πώς εξελίχθηκε η κατάσταση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η δημοσιογραφία δέχεται έντονη πίεση καθώς η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζει έναν όλο και πιο διχασμένο κόσμο, που τροφοδοτείται από την παραπληροφόρηση. Ενώ η Ευρώπη παραμένει η πιο ασφαλής ήπειρος για τους δημοσιογράφους και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, οι καταπιεστικές πολιτικές σε ορισμένες χώρες και ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δίνουν μια ανησυχητική εικόνα της κατάστασης σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο πλουραλισμός κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ , καθώς και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα .   

Η Ευρώπη παραμένει η πιο ασφαλής ήπειρος για την ελευθερία του Τύπου
Σύμφωνα με την 20η έκδοση του World Press Freedom Index , η Ευρώπη παρέμεινε η ήπειρος που διασφαλίζει περισσότερο την ελευθερία του Τύπου το 2021. Οι χώρες της ΕΕ κατατάσσονται ως επί το πλείστον ως «καλές» ή «ικανοποιητικές», με τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Εσθονία καλύτερα σκορ.  

Η ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα υπογραμμίζει την καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Μετά από πολλά χρόνια που κατατάχθηκε στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Βουλγαρία ανέβηκε 21 θέσεις στην 91η το 2021 χάρη σε μια κυβερνητική αλλαγή και την ελπίδα για βελτίωση. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση, με τους δημοσιογράφους να εμποδίζονται τακτικά να καλύψουν θέματα από τη μετανάστευση μέχρι τον Covid-19.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 07:53