Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 11:01

Εμπειροι πολεμικοί ανταποκριτές λένε «όχι» στη μονομερή ενημέρωση

«Θεωρείται αξιόπιστη μόνον η κυρίαρχη σκέψη και όποιος δεν σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο χαρακτηρίζεται αμέσως αρνητικά,

ως φίλος του Πούτιν και, κατά κάποιον τρόπο, ως συνυπεύθυνος των σφαγών στην Ουκρανία» σημειώνουν οι 11 πολύπειροι δημοσιογράφοι που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή.
Με ανοιχτή επιστολή τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και σε σειρά εφημερίδων, έντεκα γνωστοί Ιταλοί πολεμικοί ανταποκριτές -οι οποίοι είχαν ζήσει και μεταδώσει αποκλειστικές ειδήσεις από τους πολέμους του Βιετνάμ, του Περσικού Κόλπου και της πρώην Γιουγκοσλαβίας- κατακρίνουν τον τρόπο με τον οποίο καλύπτεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Πρόκειται για καταξιωμένους δημοσιογράφους οι οποίοι δούλεψαν, μεταξύ άλλων, στο Rai, στις εφημερίδες Corriere della Sera και La Repubblica, στον δημοσιογραφικό όμιλο Μπερλουσκόνι και στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
«Διαβάζοντας τις εφημερίδες και βλέποντας τα δελτία ειδήσεων όπου παρουσιάζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, αντιληφθήκαμε ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι κάτι κινείται προς λάθος κατεύθυνση», γράφουν οι Ιταλοί απεσταλμένοι και προσθέτουν: «Εχουμε πλημμυρίσει από ειδήσεις, αλλά στον τρόπο με τον οποίο τις παρουσιάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι δύο πλευρές διαχωρίζονται, χωρίς κριτική προσέγγιση, σε καλούς και κακούς. Ή μάλλον σε κάλλιστους και χείριστους».
Σύμφωνα με τους πολύπειρους ανταποκριτές, στη φάση αυτή «θεωρείται αξιόπιστη μόνον η κυρίαρχη σκέψη και όποιος δεν σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο, χαρακτηρίζεται αμέσως αρνητικά, ως φίλος του Πούτιν και, κατά κάποιον τρόπο, ως συνυπεύθυνος των σφαγών στην Ουκρανία». Υπογραμμίζουν, δε, ότι κατά την άποψή τους «δεν είναι έτσι», διότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πόλεμος κρύβει ανομολόγητα συμφέροντα και ότι η αποκάλυψή τους στο ευρύ κοινό αποφεύγεται». Κατά συνέπεια «η προπαγάνδα έχει μόνο ένα θύμα: τη δημοσιογραφία», λένε οι δημοσιογράφοι.
Με ευθεία αναφορά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Βάνα Βανουτσίνι, Αλμπέρτο Νέγκρι, Τόνι Καπουότσο και άλλοι οκτώ Ιταλοί δημοσιογράφοι προσθέτουν χαρακτηριστικά: «Είναι ο άνθρωπος που προκάλεσε πόνο και θάνατο εκτοξεύοντας πυραύλους. Βεβαίως. Αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε: Είναι ο μόνος υπεύθυνος; Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της, αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε και πώς προκλήθηκε ο πόλεμος αυτός. Δεν μπορούμε να παραθέσουμε επιφανειακές αιτίες, μια υποτιθέμενη τρέλα του Πούτιν».
Οι υπογράφοντες την ανοιχτή έκκληση θεωρούν, επίσης, ότι «τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να προτείνουν σπαρακτικές ιστορίες θανάτου και πόνου, οι οποίες εντυπωσιάζουν βαθιά την κοινή γνώμη και την προετοιμάζουν σε μια τρομερά επικίνδυνη εξοπλιστική κούρσα -μέχρι το 2% του ΑΕΠ- με αναπόφευκτη συρρίκνωση των κονδυλίων που καλύπτουν τις διάφορες κοινωνικές ανάγκες».
«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του πολέμου φαίνεται πως μας ώθησε στο να περιθωριοποιήσουμε τις αρχές εκείνες ανοχής με τις οποίες θα έπρεπε να λειτουργεί η πληροφόρηση σε φιλελεύθερες και δημοκρατικές κοινωνίες σαν τις δικές μας», καταλήγει η επιστολή των Ιταλών πολεμικών ανταποκριτών.

- από κείμενο του Θεόδωρου Ανδρεάδη - Συγγελλάκη στην ΕφΣυν
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 11:03