Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 09:42

Αντιπρόεδρος Κομισιόν Β. Γιούροβα: Η Ελλάδα είναι προβληματική χώρα για τους δημοσιογράφους και την ελευθερία του Τύπου

Κόλαφος είναι για τη χώρα μας η εκτίμηση της αντιπροέδρου της Κομισιόν όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων αφού την κατέταξε στις «προβληματικές

χώρες» της Ευρωπαϊκές Ένωσης. 

Η Βιέρα Γιούροβα σε αποκλειστική συνέντευξή της στην EURACTIV Τσεχίας και αναδημοσίευσε το ελληνικό euractiv και στο ερώτημα εάν η χώρα μας εντάσσεται στις προβληματικές για τους δημοσιογράφους χώρες, απάντησε ξεκάθαρα: 

«Ναι, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με αυξημένο κίνδυνο. Εκεί σκοτώθηκε πρόσφατα ένας ερευνητής δημοσιογράφος».

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Aneta Zachová, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία να συζητήσει διμερώς το θέμα της ελεύθερης δημοσιογραφίας με όλες τις χώρες όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Έχουμε χώρες όπου η δημοσιογραφία είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο επάγγελμα, και θα διαπραγματευτώ με αυτά τα κράτη διμερώς, ώστε να μην πάρουν επιπόλαια τις συστάσεις μας. Οι συστάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές και εξαρτάται από την προθυμία των κρατών μελών να τις ακολουθήσουν», είπε η Βιέρα Γιούροβα.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι τα μόνα κράτη όπου οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, είναι η Βόρεια Ευρώπη, ωστόσο οι συνθήκες στη Νότια ή Ανατολική Ευρώπη είναι διαφορετικές. «Θα χρησιμοποιήσω συγκεκριμένα δεδομένα κατά τις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς των κρατών μελών», υπογράμμισε η Βιέρα Γιούροβα.

900 δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα ασφάλειας των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ που καλύπτουν τις διαδηλώσεις επισημαίνοντας ότι είναι μεγάλος ο αριθμός που τραυματίστηκε κατά τον περασμένο χρόνο.

«Τα στοιχεία του περασμένου έτους λένε ότι περισσότεροι από 900 δημοσιογράφοι υπέστησαν σωματικές βλάβες, πολλοί από αυτούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξε ακόμη και βία από την αστυνομία. Ως εκ τούτου, συνιστούμε να παρέχεται ειδική προστασία στους δημοσιογράφους που καλύπτουν διαδηλώσεις», κατέληξε.

Η Βιέρα Γιούροβα επέμεινε ότι τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να λαμβάνουν «ελαφρά» τις προειδοποιήσεις των δημοσιογράφων όταν πέφτουν θύματα επιθέσεων ή διαφόρων απειλών: «Θέλουμε τα κράτη της ΕΕ να παρέχουν στα μέσα ενημέρωσης ειδική προστασία, κυρίως εάν οι δημοσιογράφοι ανησυχούν ότι οι υπολογιστές τους παραβιάζονται κ.λπ.», σημείωσε.

πηγη: Εφημεριδα ΑΥΓΗ