Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 04 Μαϊος 2021 08:01

Η ΕΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Σε μια εποχή κατά την οποία η ανεξάρτητη και ελεύθερη πληροφόρηση από τα μέσα ενημέρωσης είναι πιο σημαντική από ποτέ, η ελευθερία του Τύπου εξακολουθεί να απειλείται. Οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να βιώνουν σκληρές

συνθήκες εργασίας, με αυξανόμενες οικονομικές και πολιτικές πιέσεις, παρακολούθηση, αυθαίρετες ποινές φυλάκισης ή βία για την επιτέλεση του έργου τους. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της UNESCO, από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 76 δημοσιογράφοι, ενώ πολύ περισσότεροι έχουν συλληφθεί, παρενοχληθεί ή απειληθεί παγκοσμίως. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η έμφυλη βία κατά των γυναικών δημοσιογράφων.

Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί θεμελιώδη αξία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία έχει υποστηρίξει με πολλές πρόσφατες πρωτοβουλίες. Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η ασφάλεια των δημοσιογράφων αποτελούν βασικές προτεραιότητες στο πλαίσιο του νέου σχεδίου δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία και του σχεδίου δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Το 2020, περισσότεροι από 400 δημοσιογράφοι επωφελήθηκαν από τον μηχανισμό της ΕΕ για την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η ΕΕ έλαβε σημαντικά μετρά για τη στήριξη δημοσιογράφων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο πλαίσιο της πανδημίας σε πολλές περιοχές.

Κατά το περασμένο έτος, η ΕΕ καταδίκασε επανειλημμένα τον εκφοβισμό και την παρενόχληση που υφίστανται ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω του Ειδικού Εντεταλμένου της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνέχισε τις επαφές με διωκόμενους ανεξάρτητους δημοσιογράφους και παρενέβη προς υποστήριξη κρατούμενων δημοσιογράφων και μπλόγκερ.

Οι αντιπροσωπείες της ΕΕ είναι η φωνή της ΕΕ ανά περιοχή. Έχουν παρακολουθήσει στενά τις δικαστικές διαδικασίες κατά δημοσιογράφων, έχουν καταδικάσει την καταστολή των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και έχουν εκφράσει ανησυχίες στις εθνικές αρχές σχετικά με προτεινόμενες νομοθετικές πράξεις για την επικοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης, την πληροφόρηση και τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις.

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να κάνει περισσότερα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στο εξωτερικό. Η ΕΕ θα συνεχίσει να συντονίζει τη δράση της με διεθνείς οργανισμούς και μηχανισμούς και να πρωτοστατεί σε νέες προσεγγίσεις, παράδειγμα των οποίων αποτελεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η οποία έχει ως στόχο να καταστούν οι μεγάλες πλατφόρμες υπόλογες, ώστε να καταστούν τα συστήματά τους πιο δίκαια, πιο ασφαλή και πιο διαφανή. Θα συνεχίσουμε επίσης τη δράση μας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και θα αναζητήσουμε, από κοινού με όλους τους εταίρους, αποτελεσματικά μέσα για να βοηθήσουμε τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης να ακολουθήσουν βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Η ελευθερία της πληροφόρησης και η ελευθερία του λόγου πρέπει να προάγονται και να προστατεύονται παντού. Είναι προς το συμφέρον όλων μας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να εκφράζεται ενάντια σε κάθε περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και ενάντια στη λογοκρισία, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των δημοκρατικών κοινωνιών, οι οποίες μπορούν να ευδοκιμήσουν μόνο εάν οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες και μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές. Ελευθερία του Τύπου σημαίνει ασφάλεια για όλους.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Μαϊος 2021 08:04