Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 15:24

Το ΕΚ θεσπίζει βραβείο δημοσιογραφίας «Caruana Galizia» στην επέτειο της δολοφονίας της

Το βραβείο, που θεσπίζεται στην τρίτη επέτειο της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου και προς τιμήν της, θα δίνεται για δημοσιογραφία που αντανακλά τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, 13.30-14.00 (ώρες Ελλάδος), και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Facebook.

Συντονιστές θα είναι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Heidi Hautala (Πράσινοι, Φινλανδία) και ο ευρωβουλευτής David Casa (ΕΛΚ, Μάλτα). Στην τελετή θα συμμετάσχει και ο γιος της δολοφονημένης δημοσιογράφου, Andrew Caruana Galizia, από το Σπίτι της Ευρώπης στην Μάλτα.

Οι ομιλητές θα δεχτούν ερωτήσεις ζωντανά από το κοινό.

 

Αναγνώριση της εξαιρετικής δημοσιογραφίας στην ΕΕ

Σκοπός του βραβείου είναι η αναγνώριση της εξαιρετικής δημοσιογραφίας που αντανακλά τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτές κατοχυρώνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Το ΕΚ θεωρεί το ζήτημα της προστασίας της ελευθερίας του Τύπου σε όλο τον κόσμο ζωτικής σημασίας για τις δημοκρατικές κοινωνίες, και ιδιαιτέρως της προστασίας των δημοσιογράφων που ασχολούνται με την ερευνητική δημοσιογραφία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

 

Παρότι το βραβείο θεσπίζεται και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο, η διαχείρισή του θα πραγματοποιείται από ανεξάρτητο συνεργάτη-μέσο ενημέρωσης με έδρα την ΕΕ, προκειμένου να προστατευθεί η ανεξαρτησία του βραβείου και το έργο των ΜΜΕ.

 

Επόμενα βήματα

 

Σύντομα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής ενός ανεξάρτητου οργανισμού ο οποίος θα καθορίσει λεπτομερώς τα κριτήρια για την απονομή του βραβείου και θα αποφασίσει ποιοι θα συμμετάσχουν στην κριτική επιτροπή. Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την επιλογή του οργανισμού αυτού θα προκηρυχθεί πριν από το τέλος του 2020.

 

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή αιτήσεων υποψηφιότητας για το βραβείο θα προκηρυχθεί κοντά στις 3 Μαΐου 2021 - Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Η ετήσια τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε ημερομηνία κοντινή με την επέτειο του θανάτου της Daphne Caruana Galizia.

 

Σχετικές πληροφορίες

 

Η Daphne Caruana Galizia ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος και blogger, η οποία δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητό της στις 16 Οκτωβρίου 2017. Εξειδικευόταν στην ερευνητική δημοσιογραφία, κάνοντας ρεπορτάζ σχετικά με την κυβερνητική διαφθορά, υποθέσεις για ξέπλυμα χρήματος και το οργανωμένο έγκλημα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 15:29