Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010 15:18

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Χ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΟΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΣΤΟ VETO 91fm ΤΙΣ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ο ΧΑΡΡΥ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΟΣ«Η προσφυγή της χώρας μας στον μηχανισμό βοήθειας ουσιαστικά σημαίνει πως πλέον η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα δανεισμού, τους επόμενους μήνες, με επιτόκια πολύ χαμηλότερα από αυτά τα οποία διαμορφώνονται σήμερα στις ελεύθερες αγορές», τόνισε σχολιάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας Χάρρυ Παπαπανάγος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του VETO 91fm. Όπως σημείωσε: «Η χώρα παίρνει μια σημαντική ανάσα και μια πίστωση χρόνου για να μπορέσει να εφαρμόσει με σταθερότητα το πακέτο στήριξης και ανάπτυξης, ώστε να μειώσει τις δαπάνες, να αυξήσει τα έσοδα και να έχει το χρόνο να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης. Για να έχουμε θετικά αποτελέσματα τους επόμενους μήνες και να μπορούμε από τον Σεπτέμβριο να δανειζόμαστε με ευνοϊκούς όρους από τις αγορές».

Ο κ. Παπαπανάγος χαρακτήρισε «απαγορευτικό» το να προχωρήσει αυτή η ενεργοποίηση του μηχανισμού με επιτόκιο δανεισμού 5% και πάνω. «Εάν είναι σε αυτό το επίπεδο (5%) και πάνω είναι απαγορευτικό σε ότι αφορά την αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους», δήλωσε.
Για το ακριβές ποσό του δανεισμού επισήμανε πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ανέλθει στα 30 με 40δις ευρώ (μόνο για το 2010), ωστόσο θα εξαρτηθεί από το ακριβές ποσό που θα συνεισφέρει κάθε χώρα της Ευρωζώνης.
Τέλος η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαπανάγο, ότι από εδώ και πέρα οι αγορές θα «ηρεμίσουν». «Μπορεί να δούμε να συνεχίζουν την άνοδό τους τα spreads και τα cds και οι αγορές να συνεχίζουν να προεξοφλούν την αδυναμία της Ελλάδας να αποκλιμακώσει το δημόσιο χρέος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», τόνισε και κατέληξε πως η «αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους απαιτεί χαμηλά επιτόκια δανεισμού (κάτω από 5%), πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα από 5% και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».         

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΧΑΡΡΥ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΟΥ ΣΤΟ VETO 91fm
{mp3}100423_papapanagos{/mp3}

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010 15:26