Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010 12:06

ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΝΑΟΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ;

altΠληροφορίες της μεγάλης κυκλοφορίας τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ αναφέρουν ότι οι τουρκικές αρχές ετοιμάζουν την επαναλειτουργία του ιστορικού ναού της Παναγίας Σουμελά. Οι τουρκικές αρχές στην Τραπεζούντα συνεκτιμώντας καταρχήν τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την ραγδαία αύξηση του προσκυνηματικού τουρισμού τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ρωσία προετοιμάζουν το άνοιγμα του ναού για θρησκευτική λατρεία στο κοινό.

"Η Μονή Σουμελά προετοιμάζεται για να αποδοθεί και πάλι στην (χριστιανική) λατρεία", γράφει ο, συνήθως καλά πληροφορημένος, πρώην διευθυντής της εφημερίδας Ερτουγρούλ Οζκιόκ. «Η Μονή Σουμελά θεωρείται ένα από τα πλέον σημαντικά μοναστήρια του ορθόδοξου κόσμου. Μακάρι να άνοιγε για τη λατρεία, όχι μόνο μια φορά το χρόνο ή το μήνα, αλλά μια φορά την εβδομάδα. Σε μια Τουρκία 72 εκατομμυρίων ατόμων, σε ποιόν θα προκαλέσει ζημία;» σημειώνει ο αρθογράφος και συνεχίζει: «Όπως θα έχετε ίσως αντιληφθεί, η Τραπεζούντα ετοιμάζεται να προσελκύσει επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γεωργία και την Αρμενία». Ωστόσο, το ερώτημα που πλανάται είναι αν η κοινή γνώμη στην περιοχή θα αποδεχτεί μια τέτοια απόφαση. «Τα προηγούμενα χρόνια δεν επέτρεψαν σε ομάδα επισκεπτών από την Ελλάδα να κινηθούν ομαδικά, αλλά απαγόρευσαν ακόμη και τη λειτουργία στη Μονή», θυμίζει ο αρθογράφος. Ο καθηγητής ιστορίας του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Φωτιάδης που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο θέμα της Σουμελά αλλά και τις διαθέσεις ιστορικών πανεπιστημιακών και διανοουμένων στην Τουρκία, όπου ζητούν το άνοιγμα και την περιοδική λειτουργία όλων των θρησκευτικών μνημείων που βρίσκονται στην Τουρκία, μιλώντας στο ραδιόφωνο του VETO91fm, επισήμανε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη πίεση στην Τουρκία, τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από τους Ευρωπαίους, ώστε η γειτονική χώρα να κάνει βήματα προόδου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τον δεκαπενταύγουστο, γιορτή της Παναγίας, αναμένεται να ανοίξει ο ναός του Σουμελά και να τελεσθεί θεία λειτουργία. Οι δηλώσεις του καθηγητή Φωτιάδη είναι αποκαλυπτικές για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του πολιτικού προσωπικού της χώρας στο θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων. 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΩΤΙΑΔΗ ΣΤΟ VETO 91fm
{mp3}100324_fotiadis{/mp3}

 
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010 12:10