Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 18:15

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Κ. ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ


Ο Δήμαρχος Βελβεντού, κ. Μανώλης ΣτεργίουΣτον Νίκο Μάστορα Γκουλέμα και στην εκπομπή «Έλικας» μίλησε ο δήμαρχος Βελβεντού, κ. Στεργίου. Ο κ. Στεργίου βρέθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στο στούντιο του Veto 91,0 fm και αναφέρθηκε στην κατάσταση που δημιουργεί ο Καλλικράτης, στην προσπάθεια και στον αγώνα σύσσωμης της κοινωνίας του Βελβεντού για ανεξαρτησία, στην Μ.Κ.Ο. «Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού» και στην αντιμετώπιση των Βελβεντινών από τους πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και θεσμικούς παράγοντες της περιοχής μας.

Ο κ. Στεργίου ξεκίνησε την αναφορά του απο το γεγονός πως παρ’ ότι στις 28 Απριλίου παρόντος του πρωθυπουργού, το υπουργικό συμβούλιο έπαιρνε μια απόφαση στα πλαίσια του Καλλικράτη για ανεξάρτητό δήμο Βελβεντού, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Ελληνική βουλή στις 27 Μαϊου άφηνε τον νομό Κοζάνης με 4 δήμους και το δήμο Βελβεντού να προσαρτάται στον διευρυμένο δήμο Βελβεντού-Σερβίων. Για το πώς έφτασε η κατάσταση να χαθεί ο πέμπτος δήμος ο κ. Στεργίου ανέφερε «Ξέρετε πως δεχθήκαμε μια λυσσαλέα επίθεση από αυτοδιοικητικούς, πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες, που αντιδρούσαν στο γεγονός να παραμείνουμε ως πέμπτος και ανεξάρτητος δήμος, οι θέσεις τους επικράτησαν και το αποτέλεσμα ήταν ο δήμος μας να μπει στο περιθώριο και να ενταχθεί σε έναν αχανή και ακυβέρνητο δήμο, όπως θα αποδειχθεί σύντομα, που εκτείνεται από το Σαραντάπορο ως και τα Ριζώματα της Ημαθίας. Είναι λάθος η Καλλικρατική λογική της κυβέρνησης στην ύπαιθρο χώρα, απομακρύνει τον πολίτη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, δίνει στην αυτοδιοικητική λειτουργία έναν ετεροδιοικητικό χαρακτήρα και αυτό εκτιμώ ότι θα φανεί πολύ σύντομα.»

Μιλώντας για το ποια η αντίδραση της κοινωνίας του Βελβεντού σε όλα τα παραπάνω, ο κ. Στεργίου ανέφερε πως μέσα από διάφορες κινητοποιήσεις, πορείες, λαϊκές συνελεύσεις αλλά πάντα μέσα σε ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού, η κοινωνία του Βελβεντού σύσσωμη αντέδρασε. Κορυφαία ίσως στιγμή η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος όπου προσήλθαν στις κάλπες το 77,2% του εκλογικού σώματος (όπως αυτό έλαβε μέρος στις περσινές βουλευτικές εκλογές) του δήμου Βελβεντού, με το συντριπτικό 95,64% να αποφασίζει απόχη από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, πιέζοντας με αυτό τον τρόπο και ζητώντας από την κυβέρνηση, τα κόμματα και όλους τους θεσμικούς παράγοντες να επαναφέρουν τον δήμο Βελβεντού στα προ-Καλλικράτη όρια του. «Ήρθε πλέον η ώρα των εκλογών και εκτιμούμε πως έχει εμπεδωθεί στην συνείδηση των συμπολιτών μας, η σπουδαιότητα του αγώνα που δίνουμε.»

Αναφερόμενος ο κ. Στεργίου στην αστική, μή κερδοσκοπική εταιρεία «Η Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού» είπε πως θα αποτελέσει εκείνο τον κοινωνικό εταίρο που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο, θα προασπίζει το συμφέρον του Βελβεντού και θα φροντίσει να ακούγεται η φωνή του, χωρίς να κινδυνεύει αυτή να χαθεί στην Καλλικρατική «βαβούρα». «Είναι από τις οργανώσεις που μόλις πριν λίγες εβδομάδες επικροτούσε και η κυβέρνηση δια στόματος του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού, του κ. Λοβέρδου» πρόσθεσε, ενώ συνέχισε λέγοντας «Είναι μια προσπάθεια αυτοοργάνωσης που θα επιτρέψει στην κοινωνία του Βελβεντού να επιμείνει αφενός στον αγώνα της για ανεξαρτησία και αφετέρου να μην επιτρέψει να παρουσιαστούν προβλήματα με την καθημερινότητα και την εξυπηρέτηση του πολίτη.»

Εδώ να πούμε πως η «Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού» πρόκειται για μία μή κερδοσκοπική οργάνωση με πάρα πολύ κόσμο να την στελεχώνει, αριθμεί προς το παρόν 2078 μέλη, εκ των οποίων οι 1626 την περασμένη Κυριακή προσήλθαν στις κάλπες της Μ.Κ.Ο. για να εκλέξουν το Δ.Σ. της. «Ένα καταπληκτικό νούμερο για μια ένωση πολιτών, η όποια είναι η πρώτη κοινωνική δομή σε πανελλήνιο επίπεδο, που συγκροτείται με αντικείμενο την αυτοδιοίκηση» πρόσθεσε ο κ. Στεργίου. Μίλησε για το γεγονός της χρηστής οικονομικής διαχείρησης του δήμου Βελβεντού, μιας και είναι ένας από τους ελάχιστους δήμους πανελληνίως που δεν έχει ελλειμματικό ταμείο και δεν υπάρχουν ανοιχτές οικονομικές υποχρεώσεις να εκρεμμούν.

Σχετικά με τις συναντήσεις που έχει η συντονιστική επιτροπή των πολιτών του Βελβεντού με τους αρχηγούς των κομμάτων, ο κ. Στεργίου είπε: «Είναι στους στόχους μας να δούμε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ξεκινήσαμε από την κ. Παπαρήγα με την οποία βρεθήκαμε στο περιθώριο της προ μηνός επίσκεψής της στην Κοζάνη. Ζητήσαμε συμπαράσταση στον αγώνα μας, ενώ συνεχίσαμε το προηγούμενο Σάββατο με μια συνάντηση που είχαμε με τον κ. Καρατζαφέρη και την επόμενη μέρα βρεθήκαμε με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του Πα.Σο.Κ. , κ. Παπανδρέου. Ευελπιστούμε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να καταφέρουμε να συναντηθούμε και με τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων για να τους θέσουμε το ζήτημα μας. Ένα καλό επιχείρημα είναι η αποχή που προσδοκούμε στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Είμαστε μια κοινωνία που έχουμε βαθιές παρακαταθήκες στην αυτοδιοίκηση, αλλά αυτή τη φορά είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε διαφορετική στάση προκειμένου να δυναμώσουμε το μύνημα εκείνο που στέλνει η κοινωνία του Βελβεντού και λέει πως δεν μπορεί η Καλλικρατική δομή να σταθεί στο μέλλον για το Βελβεντό με την υπάρχουσα μορφή της.»

Στην ερώτηση για το ποια είναι η αντιμετώπιση των 5 άμεσα εμπλεκομένων βουλευτών, αυτών του νομού Κοζάνης, ο κ. Στεργίου είπε: «Για τους τοπικούς βουλευτές , ιδιαίτερα τους κυβερνητικούς, ένα πράγμα έχω να πω, πως ενώ είχαν τον πέμπτο δήμο στα χέρια τους, δεν ξέρω για ποιο λόγο, αλλά άφησαν να τους φύγει. Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτε περισσότερο.»

Μιλώντας για την επόμενη μέρα και το πως αυτή θα προκύψει με ένα Βελβεντό να αυτοδιοικείται μέσα από μια Μ.Κ.Ο., ο κ. Στεργίου τόνισε πως: «Στην θεωρητική περίπτωση της συμμετοχής μας στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, 6 δημοτικοί σύμβουλοι που μας αναλογούν, σε έναν τεράστιο δήμο και σε ένα δημοτικό συμβούλιο 27 ατόμων, δεν είναι πια και κάποιο αξιοσημείωτο κέρδος. Νομίζω πως καλύτερα θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε ζητήματα καθημερινότητας, προγραμματισμού και ανάπτυξης, μέσα από την «Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού», μια Μ.Κ.Ο. στην οποία ούτως ή άλλως συμμετέχει ολόκληρη η κοινωνία μας. Οι κάλπες βέβαια στο Βελβεντό θα στηθούν κανονικά και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι στην θέση τους, αλλά αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη αξία σε ένα τεράστιο ποσοστό αποχής και θα δώσει ένα ακόμα πολύ δυνατό επιχείρημα στον αγώνα που κάνουμε για την ανεξαρτησία του δήμου Βελβεντού. Πιστέυω πως σε αυτό οι συμπολίτες μου είναι συντεταγμένοι και ευθυγραμμισμένοι με όσα από κοινού αποφασίσαμε όλοι, και στις λαϊκές συνελεύσεις αλλά και στο δημοψήφισμα που προηγήθηκε. Νομίζω πως θα πάμε καλά.»

Κλείνοντας, ο κ. Στέργιου δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση του αγώνα που δίνεται για την ανεξαρτητοποίηση του δήμου Βελβεντού και την επαναφορά των ορίων του στην προ-καλλικράτη κατάσταση. «Είμαι αισιόδοξος, ναι, είμαι αισιόδοξος. Εχουμε μπρόστά μας όμως έναν αγώνα, μία πάλη, στην οποία απαιτείται υπομονή, επιμονή, συστράτευση όλων μας και σεβασμός των πάντων στις αποφάσεις που λαμβάνονται με συντριπτικές πλειοψηφίες.»

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Στεργίου στον "Έλικα" του Νίκου Μάστορα Γκουλέμα
{mp3}101103_stergiou{/mp3}

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 22:06