Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010 12:34

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ

altΣε εφαρμογή τίθεται από αύριο ο νέος νόμος της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους εργασίας. Στο νέο νόμο προβλέπονται υψηλά πρόστιμα και αυστηρότατες κυρώσεις για όσους δεν συμμορφώνονται ενώ όπως δήλωσε χθες η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ο πρώτος μήνας θα λειτουργήσει ως περίοδος χάριτος (θα γίνονται μόνο συστάσεις, οι οποίες όμως θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, εφόσον μια επιχείρηση ή ένας καπνιστής «υποτροπιάσουν» αργότερα και το φαινόμενο επαναληφθεί).

Ωστόσο στους κόλπους των ιδιοκτητών καφέ και μπαρ σε όλη τη χώρα επικρατεί σύγχυση αλλά και έντονη δυσαρέσκεια για τον συγκεκριμένο νόμο που τίθεται σε εφαρμογή και που, όπως επισημαίνουν, «απειλεί τα καταστήματά τους με λουκέτο».     

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του VETO91fm ο πρόεδρος των καφετεριών Κοζάνης Χρήστος Φτάκας χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικό το μέτρο καθώς, από την εμπειρία που υπάρχει στα περισσότερα καταστήματα της Κοζάνης, το 80% των πελατών είναι καπνιστές και καλούνται από αύριο να σταματήσουν να καπνίζουν».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΤΑΚΑ ΣΤΟ VETO91fm
{mp3}100831_ftakas{/mp3}

Από την άλλη, όπως επισήμανε, είναι η χειρότερη χρονικά συγκυρία που επιβάλλεται αυτό το μέτρο δεδομένης της τεράστιας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα και ειδικότερα τα συγκεκριμένα καταστήματα.

«Η συγκυρία που επιβάλλεται αυτό το μέτρο είναι η χειρότερη, τώρα που αντιμετωπίζουμε όλοι αυτήν την οικονομική κρίση. Πλέον η απειλή λουκέτων στα καταστήματά μας είναι ορατή. Προφανώς η κυβέρνηση δεν έχει αναλογιστεί τις επιπτώσεις που μπορούν να υπάρξουν», σημείωσε.    

Αναφορικά με τα «τσουχτερά» πρόστιμα ο κ. Φτάκας έκανε λόγο για άλλο ένα «καθαρά εισπρακτικό μέτρο» που επιβάλλεται στους πολίτες. Τέλος επισήμανε πως ο νόμος ήδη έφτασε στις υπηρεσίες αλλά όχι στους άμεσα ενδιαφερόμενους (ιδιοκτήτες καταστημάτων καφέ και μπαρ) δείγμα του πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη την γνώμη και άποψη των επαγγελματιών.   

Ακόμα και αυτόφωρο
     
Στο νόμο πάντως υπάρχει και η απειλή του αυτόφωρου για τους καπνιστές που αρνούνται να συμμορφωθούν.

Τα πρόστιμα για τους υπεύθυνους των καταστημάτων ή τους ιδιοκτήτες των καφέ, μπαρ, εστιατορίων, θα κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση που υπάρξει τέταρτη υποτροπή σε κάποια περίπτωση, τα καταστήματα θα «σφραγίζονται» προσωρινά για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Στους καπνιστές θα επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ, ενώ όσοι έχουν να αναφέρουν πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες που αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου θα μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο νούμερο 1142.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010 12:42