Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2010 16:03

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

altΞεκινά από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά στην Πτολεμαϊδα η λειτουργία του τμήματος μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο «ο Ελληνισμός της καθ’ ημάς Ανατολής», καθώς τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ενέκριναν την Τετάρτη ομόφωνα την διενέργεια του προγράμματος. Η πρόταση έγινε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνο Φωτιάδη προς το δήμο Πτολεμαϊδας, ο οποίος αναλαμβάνει την στέγαση, την οικονομική στήριξη (περί τις 100 χιλ. € ετησίως) και τη διοικητική υποστήριξή του τμήματος σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης με έδρα τη Φλώρινα. Ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γ. Τσιούμαρης μίλησε στο ραδιόφωνο του veto91fm.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΣΙΟΥΜΑΡΗ ΣΤΟ VETO91fm
{mp3}100702_tsioymarismetaptixiako{/mp3}

 Να σημειωθεί ότι ο δήμος Πτολεμαϊδας έχει ήδη συζητήσει και εγκρίνει τη λειτουργία στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο στη συνεδρίαση της Τετάρτης 23 Δεκεμβρίου 2009 είχε λάβει αυτή την ανεκτίμητη ιστορικής και πολιτισμικής αξίας απόφαση. Ο δήμος Πτολεμαϊδας προτείνει τη χωροθέτηση της στέγης του προγράμματος στο πρώην στρατόπεδο Φούφα, στο οποίο και τοποθετεί συνολικά την ανάπτυξη του πανεπιστημίου στην Πτολεμαϊδα.

«Πρόκειται για ένα τμήμα που θα συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην ιστορία μας» δήλωσε με ικανοποίηση ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μία ακόμη σημαντική ιστορική στιγμή για τον τόπο μας, αφού σε όλους τους αγώνες που δώσαμε με την τοπική μας κοινωνία για την έλευση Πανεπιστημιακών Σχολών και τμημάτων Τ.Ε.Ι. είχαμε ως σκοπό την αναβάθμιση του πνευματικού μας κυρίως στίγματος αναλόγου του μορφωτικού μας επιπέδου που ως γνωστών συγκαταλέγεται στα υψηλότερα της χώρας».

Το τμήμα θα στελεχώσουν 30-40 μεταπτυχιακοί φοιτητές, ενώ στους στόχους της λειτουργίας του εντάσσεται η παραγωγή ερευνητών που θα στελεχώσουν τα ερευνητικά ινστιτούτα της νεότερης ιστορίας  του Ελληνισμού της Ανατολής, αλλά και η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών γύρω από ζητήματα ιστορίας του Ελληνισμού του προαναφερθέντος χώρου.

Το πρόγραμμα ξεκινά από τη διαπίστωση ότι ο περιορισμός στην ελλαδική και όχι στην ελληνική ιστορία συνιστά έλλειμμα της ιστοριογραφίας και ως εκ τούτου επιδιώκει την προετοιμασία, ευαισθητοποίηση και επιστημονική κατάρτιση ικανών και αποτελεσματικών επιστημόνων που θα είναι σε θέση να προβάλλουν την ιστορική έρευνα μέσα στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης και να καταδείξουν όλες τις εκφάνσεις της πολιτισμικής παρουσίας του Ελληνισμού στο χώρο και στον χρόνο. Ακόμα το πρόγραμμα επιδιώκει να συμβάλλει στην επαρκέστερη αξιοποίηση του επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού και να ενθαρρύνει τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης στο συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο ομάδας ιστορικών ερευνητικών η οποία θα είναι σε θέση να στελεχώσει με επάρκεια τα ερευνητικά κέντρα της τοπικής αυτοδιοίκησης που αρχίζουν να δραστηριοποιούνται γύρω από ιστορικά θέματα, τα προσφυγικά ιδρύματα, τα μουσεία, τα σωματεία.

Στους επί μέρους σκοπούς του προγράμματος είναι: α) η δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου επιστημόνων με εξειδικευμένες γνώσεις σε συγκεκριμένους τομείς της Ιστορίας του Ελληνισμού β) η παροχή ειδικών επιστημονικών ιστορικών γνώσεων με σαφή θεωρητικό περιεχόμενο και προσανατολισμό με στόχο την εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων γ) η δημιουργία επιστημόνων–ερευνητών/τριών εφοδιασμένων με τα απαραίτητα γνωστικά «εργαλεία» εστίασης σε τομείς της ιστορικής έρευνας δ) η προαγωγή της διεπιστημονικής έρευνας και η προώθηση της διαθεματικής συνεργασίας σε σύνθετα ζητήματα που αφορούν στον Ελληνισμό της Ανατολής ε) η επιτόπια έρευνα στον Παρευξείνιο και Μικρασιατικό χώρο, στ) η επιμόρφωση εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 2 ετών.
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2010 14:18