Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NicosElicasτου Νικόλα Μάστορα Γκουλέμα

Δεν είναι λίγες οι φορές που η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν οι συνθήκες, ξαφνιάζει ακόμα κι αυτούς που τις διαμορφώνουν. Νομίζω πως έτσι ξάφνιασε και τους γνώστες θεμάτων τοπικής αυτοδιοίκησης το χρονικό σημείο στο οποίο άνοιξε ο πρώτος κύκλος αποκατάστασης χωροταξικών αστοχιών κι αδικιών του περίφημου “Καλλικράτη”.

Αφορμή η 7η του περασμένου Νοέμβρη. Με Προεδρικό Διάταγμα την ημέρα εκείνη και με Υπουργό Εσωτερικών τον κ. Χάρη Καστανίδη, τέσσερις τοπικέςΤο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που αναθεωρεί χωροταξικά τον Καλλικράτη κοινότητες του Δήμου Ιεράπετρας (Πεύκων, Χρυσοπηγής, Λιθινών και Περβολακίων) αποσχίστηκαν από τον Δήμο τους και προσαρτήθηκαν στον όμορο Δήμο Σητείας. Ήταν μόλις τρεις μέρες προτού η Κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου παραδώσει την σκυτάλη στην Κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, με ένα άκρως ρευστό πολιτικό κλίμα να επικρατεί σε όλη την χώρα.

Στο Λασίθι όπου ανήκουν οι Δήμοι Ιεράπετρας και Σητείας (εκλογική περιφέρεια του Γραμματέα Εθνικού Συμβουλίου ΠαΣοΚ, κ. Μιχάλη Καρχιμάκη) βρίσκει κανείς άλλη μια περίπτωση από τις αρκετές που δείχνουν πως το κοστούμι του Καλλικράτη ράφτηκε σε ένα μέγεθος και όπως είναι φυσικό αυτό δεν ταιριάζει σε όλους.

Στην περιοχή μας έχουμε το τρανταχτότερο ίσως, ανά την Ελλάδα παράδειγμα στρεβλώσεων του Καλλικράτη, με μια κοινωνία ολόκληρη να αντιτίθεται στα στεγανά του. Το Βελβεντό.

Μέσα σε μία δύσωδη πραγματικότητα υπερχρεωμένων ΟΤΑ, ο τ. Δήμος Βελβεντού με υποδειγματική λειτουργία, όντας πρότυπος αγροτικός Δήμος με τη λίμνη στα πόδια του και με ένα ορεινό όγκο σπάνιας ομορφιάς, είχε θέσει όλες τις προϋποθέσεις εκείνες προκειμένου να παρεμβαίνει αρθροιστικά, χρόνο με το χρόνο, στην ποιότητα ζωής των δημοτών του και στην ανάπτυξη της περιοχής. Το είχαμε ξαναπεί. Η νέα αρχιτεκτονική δομή του Καλλικράτη όμως λαθεμένα παρέβλεψε την περίπτωσή του Δήμου Βελβεντού, κι αντί να τον επιβραβεύσει τον ...κατήργησε.

Οι νόμοι ξέρετε, είναι για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κοινωνιών, κι όχι αντίστροφα. Αν εξυπηρετούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο οι τοπικές κοινωνίες, ορθώς αναθεωρήθηκε η χωροταξία των Δήμων στο Λασίθι, ορθώς μελετάται (αν δεν έχει ήδη “κλείσει”) αλλαγή στο χωροταξικό για την ορεινή Ναυπακτία, όπως και ορθώς πρέπει να επανεξεταστεί η περίπτωση του καποδιστριακού Δήμου Βελβεντού.

Αναπόφευκτα το βάρος πέφτει και στους 5 κυβερνητικούς βουλευτές, σήμερα, της περιοχής μας, αποστολή των οποίων μεταξύ άλλων είναι η εφαρμογή και προσαρμογή του νομοθετικού έργου με τρόπο τέτοιο που δεν θα αδικεί του πολίτες της περιοχής μας, έναντι των πολιτών οποιασδήποτε άλλης περιοχής. Η τελική έκβαση άλλωστε θεμάτων όπως αυτό του πάγιου αιτήματατος σύσσωμης της Βελβεντινής κοινωνίας για ανεξάρτητο Δήμο είναι ένα από τα μέτρα εκείνα που μεταξύ άλλων δείχνουν το αν και κατα πόσον οι πολιτικοί μιας περιοχής δίνουν μάχες γι‘ αυτήν.

Πολλοί θα πουν πως δεν ενδείκνυεται η χρονική συγκυρία, οι υπογράφοντες όμως του Προεδρικού Διατάγματος της 7ης Νοεμβρίου, είχαν άλλη άποψη. Η πρόθεση και οι ενέργειες είναι άλλωστε εκείνα που διαμορφώνουν τις συγκυρίες.

Το είχα ξαναγράψει και θα το ξαναγράψω αν χρειαστεί: «Μόνο τα ντουβάρια δεν αλλάζουν» έλεγε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου, και ντουβάρια δεν είμαστε. Όπως σε όλες τις ιστορίες, έτσι και σε αυτή του Βελβεντού τελικά δεν θα γράφτεί με τόσο έντονα γράμματα πως ήταν η πορεία των πραγμάτων, όσο το ποια θα είναι τελικά η κατάληξή της.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ΦΕΚ του Προεδρικού Διατάγματος της 7ης Νοεμβρίου

Περισσότερα άρθρα του Νικόλα Μάστορα Γκουλέμα μπορείτε να βρείτε στο http://www.elicas.gr


*o Νίκος Μάστορας Γκουλέμας είναι μέλος του Δικτύου Πολιτών pro-tasis