Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 20:11

Τίμησαν τους 7 ΕΛΑΣίτες που σκοτώθηκαν στον Περδίκα σε μαχη με τους Ναζι

Στις ιδιαίτερες συνθήκες περιορισμού λόγω της πανδημίας τιμούμε σήμερα τους 7 ΕΛΑΣιτες που σκοτώθηκαν στη μάχη του Περδίκα Στο πρόσωπό τους τιμούμε και τους χιλιάδες συντρόφους και συναγωνιστές που πάλεψαν ενάντια στους κατακτητές και όταν χρειάστηκε έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα.

Τιμούμε όλους όσους η δύσκολη πορεία του αγώνα, δεν τους έκαμψε. Που δεν δήλωσαν μετάνοια για τα πιστεύω τους.

Είναι γνωστό πλέον ότι με την κατάρρευση του μετώπου πολλοί έκρυψαν τον οπλισμό τους και με πρωτοπόρους όσους κατάφεραν να δραπετεύσουν από τις φυλακές και τις εξορίες, έστησαν τις πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις. Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και άλλων μικρότερων κομμάτων ιδρύεται το ΕΑΜ και σύντομα ο ΕΛΑΣ, ο στρατός του λαού μας. Η ΕΠΟΝ, η οργάνωση της νεολαίας και άλλες οργανώσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες αριθμούσαν τα μέλη του ΕΑΜ σε όλη τη χώρα. 70.000 αντάρτες ο ΕΛΑΣ.

Η περιοχή της Πτολεμαΐδας δεν έμεινε πίσω στο κάλεσμα. Προπολεμικά υπήρχαν οργανώσεις του ΚΚΕ με μεγάλη δραστηριότητα και έτσι υπήρχε η μαγιά και η πείρα στην οργανωτική δουλειά.

Απαραίτητο τμήμα της εκδήλωσής μας είναι η σύντομη αναφορά στα γεγονότα και την εποχή τους...

Στις 11 Οκτώβριου το 1944 τα γερμανικά στρατεύματα κατά την αποχώρηση τους από την Ελλάδα μετέφεραν τον βαρύ οπλισμό τους διασχίζοντας την Εορδαία. Λίγο έξω από τον Περδίκκα πηγαίνοντας προς το χωριό Φιλώτα επτά Ελασίτες με αρχηγό τον ΑΚΡΙΤΙΔΗ ΗΛΙΑ στήσανε ενέδρα τα γερμανικά στρατεύματα με στόχο ανίχνευση και καταγραφή δυνάμεων . Όμως έγιναν αντιληπτοί από μια ομάδα Γερμανών που επιτηρούσαν όλοι την διαδρομή για να γίνει η έξοδος των Γερμανικών στρατευμάτων και του οπλισμού τους με ομαλό τρόπο και χωρίς απώλειες. Στην μάχη που ακολούθησε έπεσαν και οι επτά Ελασίτες. Μεταξύ αυτών ήταν και ένας αντιφασίστας Ιταλός στρατιώτης με το όνομα Μάριο.

Οι νεκροί συναγωνιστές μας είναι:

ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΤΩΝ 28

ΑΡΑΜΑΔΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝ. ΕΤΩΝ 27

ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤ. ΕΤΩΝ 19

ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ ΜΙΧ. ΕΤΩΝ 50

ΤΣΟΠΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡ. ΕΤΩΝ 38

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Γ. ΕΤΩΝ 23

ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ ΙΤΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ MARIO

εκ των διοργανωτων

 

Για αυτούς τους ανθρώπους που δεν προλάβανε να αναπνεύσουν των αέρα της ελευθερίας στήθηκε αυτό το μνημείο προς τιμήν τους,,

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 20:22