Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 15:07

Ανοικτή επιστολή Δημητριάδη στον δήμαρχο και δημοτικο συμβούλιο Εορδαίας. Τους καλεί να μην παραχωρήσουν Δημοτικές εκτάσεις σε ιδιωτικές εταιρίες για δημιουργία Φ/Β πάρκων

 
 
Αγαπητέ Δήμαρχε Παναγιώτη Πλακεντά και αγαπητές-οί Σύμβουλοι του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας.
Απευθύνομαι προσωπικά στον κάθε έναν και στην κάθε μία προσωπικά ώστε να σας ζητήσω να μην παραχωρήσετε Δημόσια έκταση, προς εγκατάσταση Βιομηχανικού Φωτοβολταϊκού Πάρκου σε μη τοπική ιδωτική εταιρεία ,γιατί πιστεύω πως είναι πολύ σημαντική αυτή η πράξη, εναρκτήρια μιας στοχευμένης πορείας Δίκαης Ανάπτυξης.
Ο Τόπος μας βρίσκεται σε μιά πολύ δύσκολη αναπτυξιακή καμπή λόγω κυρίως της άδικης και εκδικητικής απόφασης της κυβέρνησης για την εξόντωση της Λιγνιτικής Ηλεκτροπαραγωγής.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης με την κυβερνητική πολιτική, πρέπει να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα μας για την επόμενη μέρα, στα ζητήματα της Ενέργειας ,της Οικονομικής Ανάπτυξης και του Περιβάλλοντος με βάση τα νέα δεδομένα κλιματικής αλλαγής και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ανάπτυξης.
Στο επίκεντρο όλων αυτών κυρίαρχο ρόλο έχει η προστασία της Δημόσιας γης και η χρήση της για το Κοινό Καλό της τοπικής κοινωνίας.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις σε ΑΠΕ( Φ/Β και Α/Γ ) είναι χρήσιμες για τους επενδυτές και τα κέρδη τους.Δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας, δεν αναδεικνύουν την βιοποικιλότητα, δεν προσθέτουν στο τοπικό ΑΕΠ και αφορούν μόνο τον τραπεζικό λογαριασμό του εκάστοτε επενδυτή. Με λίγα λόγια συμβάλλουν ελάχιστα και μονοδιάστατα στην τοπική ανάπτυξη.
Επιπρόσθετα καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις Δημόσιας Γης (χιλιάδες στρέμματα) όταν πρόκειται για Βιομηχανικά πάρκα όπως στην προκειμένη περίπτωση, καθορίζοντας παράνομα τις χρήσεις γης,αποκλείονταςάλλες παραγωγικές δραστηριότητες και περιορίζοντας τις υπόλοιπες αδειοδοτήσεις τοπικών επενδυτών.
Διαπιστώνεται ήδη ένα περιναντολλογικό έλλειμμα στην αδειοδότηση των Β-ΑΠΕ, διότι η βιομηχανική εγκατάσταση απαιτεί προϋποθέσεις που μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί και ολοκληρωθεί νομοθετικά.
Υπάρχει επομένως μιά θέση αρχής που πρέπει να διέπει από τούδε κι εφεξής τον Δήμο μας ,ως μέθοδος και πλαίσιο διεκδίκησης στον χρόνο.
Αυτή που θα λέει πως η Δημόσια Γη παραχωρείται για επενδύσεις σε ΑΠΕ, πρωτίστως στις εγχώριες εταιρείες ,συλλογικότητες ,ιδιώτες επενδυτές και τοπικούς ενεργειακούς συνεταιρισμούς. Σε κατόχους ΑΦΜ της ΔΟΥ Πτολεμαϊδος και των όμορων Ενεργειακών Δήμων.
Υπάρχουν διαθέσιμες πολλές και αξιόλογες τοπικές παραγωγικές δυνάμεις που ήδη εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ και περιμένουν στην σειρά με πενιχρές πιθανότητες.Υπάρχουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις του λιγνιτικού κύκλου,υπάρχουν οι μικροεπενδυτές και κυρίως υπάρχουν οι τεράστιες δυνατότητες των ενεργειακών συνεταιρισμών Δήμων,Περιφέρειας και Κοινωνικών Εταίρων που είναι σε αναμονή.
Απαιτείται βέβαια να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες ενεργειακές επιχειρησιακές δομές του Δήμου ( Ενεργειακή κοινότητα, ΔΕΤΗΠ ) ώστε να δημιουργηθουν Βιομηχανικά Πάρκα σε Δημόσιες Εκτάσεις. Δημόσιες πρέπει να λογίζονται και οι αναγκαστικώς απαλλοτριωθήσες από την ΔΕΗ και στην συνέχεια να παραχωρούνται με λειτουργικό πρόγγραμμα στους τοπικούς επενδυτές μικρούς και μεγάλους.
Ενδεχομένως αυτόν τον ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν προσωρινά, εταιρείες ήδη αδειοδοτημένες ,παραχωρώντας τμήμα της ισχύος τους και λειτουργώντας ως οδηγός για τους μικροεπενδυτές.
Έχει σημασία να επιμένουμε να καθιερώσουμε ένα τέτοιο πρόγγραμμα κοινά αποδεκτό με την κεντρική διοίκηση, ώστε τα κέρδη από της επενδύσεις σε ΑΠΕ να μένουν στην τοπική οικονομία, στους κατοίκους και τις τοπικές επιχειρήσεις. Υπάρχει η προοπτική να δημιουργηθούν σημαντικές ενεργειακές επιχειρηρήσεις με εξωστρέφεια εθνική και διεθνή ,ακριβώς γιατί έχουμε τεχνογνωσία ,δυνατότητες καθώς θα τους προσφέρουμε και το ολοκληρωμένο τοπικό- περιφερειακό σχέδιο.
Αγαπητές και αγαπητοί συν- δημότες σας καλώ να στηρίξουμε ένα δικό μας πρόγγραμμα αξιοποίησης της Δημόσιας γής απο εμάς για εμάς. Σκεφτείτε στην περιοχή μας όπου υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα του Δημοσίου σε πεδιάδες και βουνά,να δωθούν σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και σε όλα να εγατασταθούν Β-ΑΠΕ. Μιά κοινωνία αποκλεισμένη.
Θα έχουμε χάσει την γη μας ,το πράσινο περιβάλλον και δεν θα έχουμε καμμία οικονομική ανάπτυξη, ακριβώς γιατί θα έχει εγκατασταθεί μια θάλλασα του γκρί από ατσάλι και γυαλί αντί για πράσινο και νερά.Ταυτόχρονα αυτή η εφιαλτική πιθανότητα μας αποκλείει από κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα. Μια γη σε κατοχή.
Αξίζει να αγωνιστούμε για ελεύθερη την κοινή μας γη, για το δικό μας πράσινο περιβάλλον και την δίκαη ανάπτυξη του τόπου μας, παράλληλα με όσες άλλες δράσεις απαιτούνται σε νέες τεχνολογίες και δυνατότητες.
Η απόφαση σας να μην παραχωρηθεί Δημόσια γη σε μη τοπική εταιρεία, για εγκατάσταση αποκλειστικά ιδωτικού Φ/Β Βιομηχανικού Πάρκου, άς είναι η αρχή που θα τεκμηριώνει την θέληση μας αλλά και τον οίστρο μας να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο αναπτυξιακό πλαίσιο σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για τον τόπο μας.
Με Θάρρος κι Εκτίμηση ΜΙΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
ΔΗΜΟΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ , π..ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ 22-07-2020
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 15:12