Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 15:44

Επιστολή έκκληση Ζαμανίδη σε Χατζηδάκη για την τ/θ της πόλης: "Να υποστηρίξετε την παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς εως την έναρξη λειτουργίας της Πτολεμαϊδα V

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝ. 3ΗΣ & 4ΗΣ ΤΟΥ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΟΜΕΝΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Επί τη αναλήψει των καθηκόντων σας διαβιβάζουμε  τις θερμές μας ευχές για την ευόδωση των προσπαθειών σας, με αιχμή τις επιλογές σας

για την ανόρθωση της ΔΕΗ, η δραστηριότητα της οποίας καθορίζει επί 70 έτη το παραγωγικό περιβάλλον της περιοχής μας , εξελισσόμενη στα 200.000 στρέμματα των λιγνιτικών εκτάσεων του Λεκανοπεδίου Εορδαίας.

Την περίοδο 1991-93, εξ αιτίας των εγγύς Ατμοηλεκτρικών Σταθμών της ΔΕΗ, με πρωτοβουλία του Δήμου και με την υποστήριξη της Πολιτείας και της Ε.Ε., εγκαταστάθηκε στην Πτολεμαΐδα το πρώτο σύστημα Τηλεθέρμανσης της χώρας μας. Η Τηλεθέρμανση παρέχεται, επί 220 ημέρες ετησίως, στο σύνολο των 40.000 κατοίκων και δημοσίων κτιρίων της πόλης καταγράφοντας σημαντικές ελαφρύνσεις, περιβαλλοντικές, ενεργειακές, οικονομικές και κοινωνικές.

Μετά την ισχύ της οδηγίας 2010/75 και τις αποφάσεις εναρμόνισης που λήφθηκαν από την ΔΕΗ, η Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας τέθηκε σε μεγάλο κίνδυνο, λόγω της  επιλογής απόσυρσης του  ΑΗΣ Καρδιάς, εντός 17.500 ωρών από 1/1/2016, με τις μονάδες ΙΙΙ και ΙV  του οποίου η Τηλεθέρμανση διασυνδέθηκε μόλις τον Νοέμβριο του έτους 2012.

Σε επανειλημμένα διαβήματά μας υποστηρίξαμε την λογική  προϋπόθεση η απόσυρση των Μονάδων να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των έργων της Μονάδας Πτολεμαΐδα V και της διασύνδεσης της Τηλεθέρμανσης με αυτήν, ώστε να αποτραπεί κάθε κίνδυνος κενού τροφοδοσίας θερμότητας και πιθανών ελλείψεων στο ενεργειακό σύστημα  της χώρας.

Με την πρόσφατη Απόφαση υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/56257/7231/01-07-2019 (ΦΕΚ Β' 2646/2019) η απόσυρση του ΑΗΣ Καρδιάς μετατέθηκε , μέσω της παράτασης λειτουργίας 32.000 ωρών των Μονάδων του υπόψη σταθμού.

Μετά τις κρίσιμες εξελίξεις στην ΔΕΗ, που επηρεάζουν καθοριστικά και τον Δήμο μας, παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας αποφάσεις, που θα διασφαλίζουν την ομαλή μεταλιγνιτική μετάβαση της περιοχής μας γενικότερα και ειδικά την αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματος Τηλεθέρμανσης , που επιτυγχάνεται :

  1. με την υποστήριξη της απόφασης παράτασης λειτουργίας της 3ης και 4ης Μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς για όσες ώρες απαιτηθεί από το ενεργειακό σύστημα της χώρας και οπωσδήποτε έως την λειτουργία της νέας Μονάδας "ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V" και την διασύνδεση της Τηλεθέρμανσης με αυτήν, ώστε να παρασχεθεί ο αναγκαίος χρόνος ωρίμανσης των έργων αναπλήρωσης της θερμικής ισχύος,
  2. με την επιλογή από το ΥΠΕΝ και τα συναρμόδια Υπουργεία χρηματοδοτικών μέσων για την άμεση δημοπράτηση του έργου "Σύνδεση της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με την Μονάδα  Πτολεμαΐδα V και Εφεδρείες Τηλεθέρμανσης" , προϋπολογισμού προμελέτης 42.452.000 € , το κόστος του οποίου υπερβαίνει κάθε διαθέσιμη δυνατότητά μας, ενώ η τάχιστη υλοποίησή του επιβάλλεται από την επικειμένη απόσυρση του ΑΗΣ Καρδιάς .

Με την πεποίθηση της άμεσης ανταπόκρισής σας στο εύλογο αίτημά μας, που υποστηρίζεται από  το σύνολο των κατοίκων του Δήμου μας , σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Δήμου Εορδαίας

& Πρόεδρος Δ.Σ.  Δ.Ε.ΤΗ.Π.

 

 

 

Ζαμανίδης Σάββας

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 15:51