Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 27 Μαϊος 2010 15:23

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΣΣΑΝΗ

altΤην ριζική ανάπλαση και ποιοτική αναβάθμιση της πλατείας Νίκης και Λασσάνη επιδιώκει και δρομολογεί ο Δήμος Κοζάνης. Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Κοζάνης ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας τόνισε πως  «για πρώτη φορά γίνεται στον δήμο μας Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αναβάθμιση της πλατείας Νίκης και Λασσάνη και στόχος μας είναι να προκαλέσουμε τον  αρχιτεκτονικό κόσμο όλης της χώρας αλλά ιδιαίτερα τους νέους αρχιτέκτονες της περιοχής μας να ανταποκριθούν στην πρόκληση και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις νέες πλατείες της πόλης μας». Πριν από δέκα ημέρες στο δημοτικό συμβούλιο πάρθηκε η απόφαση για την προκήρυξη της πλατεία Νίκης και στα μέσα του Αυγούστου θα υπάρχουν εξελίξεις και για την πλατεία Λασσάνη.

Ο κ. Μαλούτας αναφέρθηκε ότι «η πλατεία Νίκης είναι μια μικρή πλατεία για τα δεδομένα της πόλης μας. Φιλοξενεί πολιτιστικές και πολιτικές δραστηριότητες και συνεπώς το ζητούμενο αυτής της προκήρυξης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και την καλύτερη εκμετάλλευση του χώρου». Όσον αφορά τον διαγωνισμό, οι προτάσεις των ενδιαφερομένων θα κατατεθούν το Φθινόπωρο και στην συνέχεια θα γίνει δημόσια έκθεση όπου θα απονεμηθούν τα 5 βραβεία συνολικού κόστους 40.000 ευρώ που θεσμοθετούνται με τον διαγωνισμό και η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από πενταμελή επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από καταξιωμένους επιστήμονες τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα.
Στον νικητή του 1ο βραβείου θα ανατεθεί η εκπόνηση της πλήρους μελέτης και εφαρμογής του έργου. Αξιοσημείωτο είναι οτι επιδίωξη του δήμου Κοζάνης είναι το κόστος κατασκευής να συμπεριληφθεί στο ΕΣΠΑ. Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, Θεόδωρος Βασδάρης επισήμανε πως «με αυτή την μελέτη και με τις άλλες που θα ακολουθήσουν θα αναβαθμιστεί το ιστορικό κέντρο της πόλης μας αλλά παράλληλα θα δημιουργηθεί μια εικόνα σε όλους τους συμπολίτες μας ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα δούμε με μία διαφορετική ματιά». Τέλος ο κ. Βασδάρης τόνισε ότι «αυτό το εγχείρημα θα είναι η αφετηρία για να προχωρήσουμε και σε άλλους χώρους της πόλης μας με την αντίστοιχη σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Στέλιος Φούντογλου    

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                     

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Πλ. 28ης Οκτωβρίου 1

Πληροφορίες: Μακρή Καλλιόπη
Τηλέφωνο: 2461350400
Τηλεομοιοτυπία: 2461350422
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
 

Κοζάνη 19/05/2010                                         Αρ. Πρωτ.-----------

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΧΕΔΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ

«ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ
[ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΙΚΗΣ] ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ»
 
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
 
 
Άρθρο 1ο                

Είδος του διαγωνισμού – Πηγές Χρηματοδότησης

Άρθρο 2ο      

Αντικείμενο του Διαγωνισμού και Ισχύοντες όροι και περιορισμοί 

Άρθρο 3ο                                                    
Συμμετοχή στο Διαγωνισμό

Άρθρο 4ο           

Χρηματικά Βραβεία – Ανάθεση Μελέτης & Επίβλεψης

Άρθρο 5ο               

Σύνθεση της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού

Άρθρο 6ο              

Καθορισμός προθεσμίας και τρόπος υποβολής των μελετών

Άρθρο 7ο                                                            
Αμετάβλητο προθεσμίας
Άρθρο 8ο           

Παραλαβή της Προκήρυξης - Υποβολή ερωτημάτων  

Άρθρο 9ο                         

Παραδοτέα στους διαγωνιζόμενους στοιχεία

Άρθρο 10ο                     

Περιεχόμενο των υποβληθησόμενων μελετών

Άρθρο 11ο                 

Τρόπος σχεδίασης και παρουσίασης της μελέτης

Άρθρο 12ο                                                        
Επισήμανση της μελέτης
 Άρθρο 13ο                    

Τόπος παράδοσης της μελέτης – συσκευασία

Άρθρο 14ο                            

Παραλαβή και αποσφράγιση των μελετών

Άρθρο 15ο                                             

Διαδικασία κρίσης των μελετών

Άρθρο 16ο                                   
Έκθεση και δημοσίευση των μελετών
Άρθρο 17ο                                                         
Επιστροφή των μελετών
 
Άρθρο 18ο                                  

Δημοσίευση προκήρυξης & αποτελέσματος διαγωνισμού

Άρθρο 19ο                                      

Αποδοχή των όρων της προκήρυξης 

Άρθρο 1ο               Είδος του διαγωνισμού – Πηγές Χρηματοδότησης

Ο Δήμος Κοζάνης προκηρύσσει Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων με τίτλο «Διαμόρφωση της Κεντρικής Πλατείας [Πλατεία Νίκης] της Κοζάνης».

Ο διαγωνισμός διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις:

α) της με αρ. Ε27960/1665/7-9-70 (Φ. Ε. Κ. Β΄684/30-9-70) Απόφασης του Υπουργού Δημοσίων Έργων «Περί εγκρίσεως προδιαγραφών περί Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών και όρων διενεργείας αυτών», όπως αυτή τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με τις σχετικές Αποφάσεις με αρ. Ε16164/807/4-6-71 (Φ. Ε. Κ. Β΄ 459/16-6-71), Ε22734/970/5-7-76 (Φ. Ε. Κ. Β΄887/6-7-76), την Απόφαση 40581/965/20.4.92 ( Φ. Ε. Κ. Β’ 426/ 3-7-1992) και

β) του Ν3316/05, της Υ. Α. ΔΜΕΟ/α/ο/1257/9.8.2005 και της από 30/12/2005, «Έγκρισης Βελτίωσης Κανονισμού Προεκτιμώμενων Αμοιβών» ΔΜΕΟ/α/0/2361 ( Φ. Ε. Κ. Β’ 58/24-01-2006) και του Π.Δ. 28/80 ( Φ. Ε. Κ. Α’ 11/15-1-1980), « Περί εκτελέσεως έργων και προμηθειών ΟΤΑ».

          Για τον παρόντα διαγωνισμό έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

Ο Διαγωνισμός έχει εγκριθεί με τη με αριθμό 268/2010 απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου της Κοζάνης.

Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η επιλογή της καλύτερης αρχιτεκτονικά πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη για τη διαμόρφωση της περιοχής που αφορά, σύμφωνα με τα δεδομένα και τις ανάγκες που περιγράφονται στην παρούσα προκήρυξη, τις απαιτήσεις της τέχνης και της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Τη διεξαγωγή του Διαγωνισμού χρηματοδοτεί ο Δήμος Κοζάνης.

Το   έργο «Διαμόρφωση της Κεντρικής Πλατείας [Πλατεία Νίκης] Κοζάνης» θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους.

Άρθρο 2ο     Αντικείμενο του Διαγωνισμού και Ισχύοντες όροι και περιορισμοί 
Αντικείμενο του παρόντος Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων αποτελεί η «Διαμόρφωση της Κεντρικής Πλατείας [Πλατεία Νίκης] της Κοζάνης», ώστε να προκύψει συνολικό αποτέλεσμα με υψηλής ποιοτικής στάθμης σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, το οποίο θα ικανοποιεί τους αναλυτικούς όρους της προκήρυξης.
 

Στη συνέχεια δίδονται αναλυτικά τα απαραίτητα στοιχεία και οι κατευθύνσεις προς τους διαγωνιζόμενους:

 
Η Πλατεία Νίκης1

Είναι η κεντρική πλατεία του ιστορικού κέντρου της πόλης της Κοζάνης ως εκ τούτου ο σημαντικότερος δημόσιος υπαίθριος κοινόχρηστος χώρος. Περιβάλλεται από τους δρόμους Ειρήνης, Τσόντζα, Νίκης και Π. Μελά. Η οδός Ειρήνης είναι ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος του πεζοδρομημένου οδικού δικτύου της πόλης. Πεζοδρομημένο είναι επίσης και το τμήμα της οδού Τσόντζα στο τμήμα που έχει μέτωπο στην πλατεία. Η οδός Π. Μελά είναι κεντρική αρτηρία , ενώ η οδός Νίκης λειτουργεί σήμερα ως πιάτσα των ταξί. Στην νότια πλευρά της πλατείας, στην συμβολή της οδού Ειρήνης με την Π. Μελά βρίσκεται το Δημαρχείο (οικοδόμημα της όψιμης Τουρκοκρατίας 19ος αιώνα) που αποτελεί τοπόσημο μαζί με το Καμπαναριό[1] του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου[2] που έχει την κύρια είσοδό του νοτιότερα στην πεζοδρομημένη οδό Πανδώρας.

Στο ευρύτερο περιβάλλον και σε μικρή απόσταση βρίσκονται και τα σημαντικότερα από τα διασωζόμενα παραδοσιακά και παλαιότερα ιστορικά κτήρια της πόλης (τα περισσότερα από τα οποία σήμερα στεγάζουν δημόσιες πολιτιστικές λειτουργίες). Δύο κτήρια μεταγενέστερα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας και το κτήριο που στεγάζει το ξενοδοχείο Ερμιόνη, βρίσκονται στο βόρειο και στο δυτικό μέτωπο της πλατείας αντίστοιχα.

Η πλατεία αποτελεί τον ισχυρότερο πόλο στο πεζοδρομημένο οδικό δίκτυο του κέντρου της πόλης. Είναι τόπος που συναρτάται με ποικίλες καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων καθώς και με τις σημαντικότερες εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στις παρελάσεις των εθνικών εορτών που διέρχονται από τον κεντρικό δρόμο της πόλης, την οδό Π. Μελά, η εξέδρα των επισήμων τοποθετείται στην συμβολή των οδών Π. Μελά και Νίκης.

Στις επετείους κατατίθενται στεφάνια στα Ηρώα επί της πλατείας.

Στις παραδοσιακές αποκριάτικες γιορτές τοποθετείται στην πλατεία ( BA) μεγάλη κυκλική εξέδρα για χορούς στους οποίους συμμετέχει πλήθος κόσμου.

Τα Χριστούγεννα τοποθετείται το χριστουγεννιάτικο δένδρο δίπλα στο Καμπαναριό, στο δώμα του χαμηλότερα εβρισκόμενου ισογείου κτηρίου συνοδείας (κηροποιείου) του Μητροπολιτικού Ναού, το οποίο (δώμα) είναι συνεπίπεδο με την οδό Ειρήνης και αποτελεί τη νότια απόληξη της πλατείας.

Επί της πλατείας πραγματοποιούνται και λαοπληθείς πολιτικές συγκεντρώσεις.

 
Αναγκαιότητα Ανάπλασης – Σκοπός Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού

Συνοπτική περιγραφή υφιστάμενης κατάστασης

Η σημερινή διαμόρφωση της πλατείας μελετήθηκε και κατασκευάστηκε την περίοδο 1980 – 82. Τα ίδια μορφολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά έχουν και οι πεζόδρομοι των οδών Ειρήνης (1993 και 2003 τελική μορφή) και Πανδώρας (1993). Το βασικό υλικό των δαπεδοστρώσεων είναι οι σχιστόπλακες (ορθογωνισμένες με το σφυρί και σε ακανόνιστα μεγέθη – βυζαντινή διάστρωση) και δευτερευόντως τα συμπαγή κεραμικά τούβλα, με τα οποία ορίζονται επί μέρους τόποι και χαράξεις. Το μεταγενέστερο δάπεδο μπροστά στο Δημαρχείο είναι κατασκευασμένο με σχιστόπλακες και κυβόλιθους από πορφυρίτη που διατάσσονται σε μοτίβο τετραγώνων (2004 – 2005).

Στο δάπεδο μπροστά στην είσοδο του Ναού επί της οδού Πανδώρας παρεμβάλλονται αραιές ζώνες από λευκό μάρμαρο που συνθέτουν μεγάλα τετράγωνα, τα οποία αντιστοιχούν στις παραστάδες της πρόσοψης του κτηρίου ( επίστρωση 1993). Οι επιφάνειες μέσα στα τετράγωνα είναι διαστρωμένες με σχιστόπλακες . Οι κοκκινόχρωμες επιφάνειες της οδού Πανδώρας είναι σταμπωτό «λιθόστρωτο».                                       

 

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους είναι αναγκαία η ανάπλασητης πλατείας είναι:

α) Ότι δεν έχει μεγιστοποιηθεί προς όφελος της λειτουργίας και των αναγκών της πόλης η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του σημαντικότερου κοινόχρηστου δημόσιου χώρου της.

β) Ότι η σημερινή διαμόρφωση είναι περιοριστική για πολυπληθείς εκδηλώσεις, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην υπερβολική διάσπαση και την υψομετρική κλιμάκωση των επιφανειών αλλά και στη χωροθέτηση διαφόρων επιμέρους στοιχείων που κατακερματίζουν τον χώρο (περίπτερα, δένδρα, παρτέρια, πεζούλια κλπ).

γ)   Ότι πολλές από τις υπάρχουσες κατασκευές έχουν υποστεί την φθορά του χρόνου.

Με αυτά τα δεδομένα οι κυριότερες επιδιώξεις του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι:

1.       Να προκύψει συνολικό αποτέλεσμα με υψηλής ποιοτικής στάθμης σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, αλλά και ως αποτέλεσμα βιοκλιματικού σχεδιασμού, που θα μπορεί να καταστήσει την πλατεία αυτή τοπόσημο της ευρύτερης περιοχής και παράλληλα θα αναδεικνύει και τα πέριξ της πλατείας υφιστάμενα αξιόλογα κτήρια, ώστε να υπάρξει εν τέλει ουσιαστική πολεοδομική και αισθητική αναβάθμιση. Διευκρινίζεται ότι η νέα διαμόρφωση θα επεκταθεί και στην οδό Πανδώρας μπροστά στον Ναό. Τονίζεται ότι στα πλαίσια αυτά, είναι επιθυμητό τα παραπάνω να επιτυγχάνονται με λιτότητα και χωρίς σπατάλη πόρων.

2.       Η νέα διαμόρφωση να παρέχει λειτουργική ευελιξία, να μην περιορίζει τις εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας και ταυτόχρονα να είναι φιλόξενη και ανθρωποκεντρική ως προς την καθημερινή της χρήση και τον δημόσιο χαρακτήρα της. Για τον σκοπό αυτό εκτός από τον επανασχεδιασμό θα πρέπει να επανεξετασθεί η διάταξη όλων των επιμέρους διαμορφώσεων και στοιχείων επίπλωσης ώστε αυτά να εκσυγχρονισθούν και να μην συνιστούν λειτουργικά και οπτικά εμπόδια .

3.       Να οργανωθούν ορθολογικά οι πορείες των διερχομένων, οι περιοχές στάσης, τα καθιστικά καθώς και οι θέσεις υπαίθριων τραπεζοκαθισμάτων, με σχεδιασμό κατάλληλο και για άτομα εμποδιζόμενα και με ειδικές ανάγκες.

4.       Να διερευνηθεί η δυνατότητα να μεγαλώσει η ωφέλιμη επιφάνεια της πλατείας στο βόρειο τμήμα της, στην οδό Νίκης που εξυπηρετεί σήμερα κυρίως την πιάτσα αναμονής των ταξί.

Ως προς αυτά η πρόταση θα πρέπει να γίνει αφού εξετασθούν οι δύο εναλλακτικές περιπτώσεις :

α) Η μετάθεση της πιάτσας στην οδό Τσόντζα και η διατήρηση μόνο μιας λωρίδας πλάτους περίπου 3,2 μ για την διέλευση οχημάτων αμέσου ανάγκης και ταξί από την πιάτσα προς την οδό Παύλου Μελά.

β) Η διατήρηση των ταξί επί της οδού Νίκης, με περιορισμένη επιφάνεια οδοστρώματος μόνο στην περίπτωση, που δεν ικανοποιεί η α) περίπτωση.

5.       Να αναβαθμισθεί οπτικά και λειτουργικά η ενότητα της πλατείας με το Δημαρχείο, τον Ναό και τα άλλα αξιόλογα κτήρια καθώς και με τις βασικές προσβάσεις προς αυτήν από το πέριξ οδικό δίκτυο και ιδιαίτερα τους πεζόδρομους Πανδώρας και Ειρήνης. Επισημαίνεται ότι η νέα διαμόρφωση θα επεκταθεί και στην οδό Πανδώρας μπροστά στον Ναό.

6.       Να αναδιοργανωθούν όπου ενδείκνυται οι φυτεύσεις (χαμηλής και υψηλής βλάστησης) έτσι ώστε :

α.       Να είναι ο χώρος λειτουργικός και καλαίσθητος

β.       Να αναβαθμισθεί το μικροκλίμα της περιοχής

γ.       Να μειωθεί η κυκλοφοριακή ηχορύπανση στο εσωτερικό της πλατείας

δ.       Να αναδεικνύονται τα αρχιτεκτονικά αξιόλογα κτήρια και να εμποδίζεται (κατά το δυνατόν) από το εσωτερικό της πλατείας η θέαση ακαλαίσθητων κτηριακών μετώπων (όψεων και μεσοτοιχιών) νεωτερικών κτηρίων του περιβάλλοντος χώρου , τα οποία ο Δήμος στο μέλλον προτίθεται να αναβαθμίσει.

7.       Να υποδειχθούν για τα περίπτερα οι πλέον κατάλληλες θέσεις που δεν θα εμποδίζουν μεταξύ άλλων και την θέαση του εσωτερικού της πλατείας και των αξιόλογων κτηρίων καθώς και κατάλληλες ελαφρές κατασκευές για την στέγασή τους με την μικρότερη δυνατή επιφάνεια.

 
Κατευθύνσεις & Περιορισμοί

Διευκρινίζεται ότι οι διαγωνιζόμενοι στις προτάσεις για την γενική ανάπλαση μπορούν κατά την κρίση τους, μεταξύ άλλων :

1.       Να τροποποιήσουν όλες τις υπάρχουσες επιφανειακές διαμορφώσεις της πλατείας καθώς και το ανάγλυφο του εδάφους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους περιορισμούς από υπόγεια δίκτυα και φυτεύσεις, που μνημονεύονται στο παράρτημα που συνοδεύει την παρούσα, καθώς και την σωστή υψομετρική προσαρμογή των νέων διαμορφώσεων με τις περιβάλλουσες οδούς.

2.       Να προτείνουν, κατά την κρίση τους, καταλληλότερες θέσεις και είδη για την υπαίθρια επίπλωση και εξοπλισμό, τις φυτεύσεις, τα περίπτερα κ. ο. κ και να προτείνουν την αφαίρεση στοιχείων που είναι περιττά και δεν ταιριάζουν με το αρχιτεκτονικό ύφος της πρότασής τους. Εδικά σ’ ότι αφορά τα περίπτερα να προτείνουν κατάλληλες θέσεις και αριθμό με τις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής πρότασής τους) και κιόσκι (στο μέγεθος του νομίμου επιτρεπόμενου, δηλαδή 1,70μ Χ 1,50μ), μορφολογικά συμβατό με την αισθητική του συνόλου.

3.       Να μεταθέσουν τα Ηρώα σε άλλη θέση μέσα στην πλατεία

4.       Να προτείνουν άλλη διαμόρφωση ή να τροποποιήσουν την μαρμάρινη σκάλα, από λευκό μάρμαρο Τρανόβαλτου, που ενώνει την άνω στάθμη (της οδού Ειρήνης και της πλατείας) με την κατώτερη (της οδού Πανδώρας) όπου βρίσκεται η είσοδος του Μητροπολιτικού Ναού.

5.       Να χωροθετήσουν κατά την κρίση τους τις συγκεκριμένες επιφάνειες τραπεζοκαθισμάτων.

6.       Στην οδό Νίκης όπου σταθμεύουν τα ταξί να προτείνουν αλλαγές σύμφωνα με την § 4 του προηγούμενου κεφαλαίου.

7.       Να συμπεριλάβουν στις διαμορφώσεις έργα τέχνης και υδάτινα στοιχεία (λίμνη, σιντριβάνι, κρήνη) λαμβάνοντας υπόψη στην χωροθέτηση των τελευταίων τους ισχυρούς και ψυχρούς επικρατούντες (Β. Δ) ανέμους, οι οποίοι πλήττουν κυρίως τη νότια περιοχή της πλατείας και φροντίζοντας αυτά τα στοιχεία να μην εμποδίζουν την αντίληψη και κυρίως την λειτουργία του χώρου ως ενιαίου..

8.       Να προτείνουν για τον πεζόδρομου Ειρήνης αρχιτεκτονικά στοιχεία και υλικά που διασφαλίζουν την ομοιογένεια του συνόλου χωρίς αυτό να συνεπάγεται τον συνολικό επανασχεδιασμό της και κρατώντας (χάριν οικονομίας) όσα στοιχεία μπορούν να κρατηθούν.

          Αυτή η πρόταση θα δειχθεί ενδεικτικά για το πρώτο τμήμα του πεζόδρομου της οδού Ειρήνης που ξεκινά από την πλατεία και βρίσκεται μεταξύ του ξενοδοχείου «Ερμιόνειον» και του κτηρίου που στεγάζει την Εμπορική Τράπεζα.

Οι προτάσεις των διαγωνιζομένων οφείλουν να είναι σύμφωνα με :

1.    Όλους τους ισχύοντες κανονισμούς που αφορούν τους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους και ιδίως τους κανονισμούς που αφορούν ΑΜΕΑ.

2.    Τον συγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας και διαχείρισης του δημόσιου χώρου της Κοζάνης (Απόφαση 73/2009) που επισυνάπτεται στην παρούσα.

3.    Ότι απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία των παρόδιων χρήσεων.

Πρέπει επίσης :

Να διατηρηθεί ο υπόγειος χώρος Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων στο Β. Α. τμήμα της πλατείας

Να διατηρηθούν όσα αξιόλογα μεγάλα δένδρα δεν παρεμποδίζουν την νέα διαμόρφωση (Βλ. σχετική αξιολόγηση της Τ. Υ. του Δήμου)

Να υπάρξουν προτάσεις που δεν προϋποθέτουν την αποξήλωση του θολωτού παντορροϊκού αγωγού που βρίσκεται σε μικρό βάθος στο κέντρο της οδού Ειρήνης μπροστά στο Δημαρχείο, το Καμπαναριό και τον χώρο της εκκλησίας.

Για την καλύτερη κατανόηση των ως άνω πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη τα λοιπά στοιχεία του φακέλου της παρούσας προκήρυξης.

 
Άρθρο 3ο                                                    Συμμετοχή στο Διαγωνισμό
 

α. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι Αρχιτέκτονες μηχανικοί, Διπλωματούχοι Ε.Μ.Π. ή των άλλων Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής ή ισότιμων Σχολών αλλοδαπής, μέλη του Τ.Ε.Ε. και οι προς αυτούς εξομοιούμενοι, επίσης μέλη του Τ.Ε.Ε.

β. Από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό αποκλείεται κάθε πρόσωπο που άμεσα ή έμμεσα συμμετείχε στην προπαρασκευή και στη σύνταξη του τεύχους προκήρυξης του Διαγωνισμού, τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής, όπως επίσης και τα πρόσωπα που συνδέονται άμεσα, επαγγελματικά, με τα πιο πάνω πρόσωπα ή έχουν με αυτά συγγένεια πρώτου ή δευτέρου βαθμού, καθώς και το προσωπικό του Φορέα προκήρυξης που υπηρετεί σε αυτόν μέχρι σήμερα και μέχρι τη λήξη του Διαγωνισμού.

Τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής δεν μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στο Γραφείο Μελετών, στο οποίο θα ανατεθεί η ολοκλήρωση της μελέτης ( βλ. άρθρο 4 ε.)

Άρθρο 4ο          Χρηματικά Βραβεία – Ανάθεση Μελέτης & Επίβλεψης

 
α. Στους συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό θα απονεμηθούν τα παρακάτω 5 (πέντε) χρηματικά βραβεία
 
 ΒΡΑΒΕΙΑ                       ΠΟΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟΥ
       Α΄                            12.050 Ευρώ
       Β΄                            10.050 Ευρώ
       Γ΄                              7.250 Ευρώ
       Δ΄                              6.050 Ευρώ
       Ε΄                              4.850 Ευρώ
 

Τα ποσά των βραβείων διαμορφώθηκαν από τον Αγωνοθέτη και πάντως υπολογίσθηκαν, ώστε να είναι σύμφωνα με τα ποσοστά που αναφέρονται στη με αρ. Ε16164/807/4-6-71 (ΦΕΚ Β΄459/16-6-71) Απόφαση Υπουργού Δημοσίων Έργων, για επιφάνεια έργου υπαιθρίων διαμορφώσεων 5.290,00 μ2 και με συντελεστή βαρύτητας ΣΒν = 0,25 .

Τα ποσά δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Η προεκτιμώμενη αμοιβή αρχιτεκτονικής μελέτης διαμορφώσεων για το σύνολο της επιφάνειας του έργου ανέρχεται στο ποσό 100.149,09 €.

          Σημειώνεται ότι η απονομή όλων των βραβείων είναι υποχρεωτική, εφόσον υπάρχουν οι απαιτούμενες συμμετοχές και η κρίση της Επιτροπής απονομής των βραβείων θα είναι συγκριτική. Σε περίπτωση τριών (3) ή λιγότερων από τρεις (3) συμμετοχές οι σχετικές αποζημιώσεις ορίζονται στο άρθρο 15.

 

β. Επί πλέον των ανωτέρω βραβείων είναι δυνατόν να εξαγορασθούν μέχρι 4   (τέσσερις ) μελέτες, αντί του ποσού των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ έκαστη, μετά από υπόδειξη της Κριτικής Επιτροπής.

 

γ. Η καταβολή των βραβείων και τυχόν εξαγορών προϋποθέτει την παράδοση στον αγωνοθέτη των ψηφιακών στοιχείων των προτάσεων των αντίστοιχων συμμετασχόντων.

δ. Οι μελέτες που θα βραβευθούν και θα εξαγορασθούν, μετά την καταβολή των βραβείων κλπ, θα ανήκουν στην πλήρη και αποκλειστική κυριότητα του αγωνοθέτη.

Οι συντάκτες των μελετών διατηρούν την πατρότητά τους ως πνευματική τους ιδιοκτησία.

 

ε. Ο αγωνοθέτης, εάν προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου ή τμήματος αυτού εντός 5ετίας από την έκδοση του αποτελέσματος του διαγωνισμού, θα αναθέσει την εκπόνηση της πλήρους αρχιτεκτονικής μελέτης και την υψηλή τεχνική επίβλεψη των αρχιτεκτονικών εργασιών στο μελετητή που θα βραβευθεί με το Α΄ βραβείο και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί αμοιβών μηχανικών. 

 

          Οι λοιπές μελέτες θα συνταχθούν από μελετητές της επιλογής του αγωνοθέτη, οι οποίοι , όμως, θα συνεργασθούν για την εκπόνηση των μελετών τους με το βραβευθέντα μελετητή.

         Ο αγωνοθέτης, εφόσον ο τυχών του Α΄ βραβείου μελετητής δεν έχει το απαιτούμενο μελετητικό πτυχίο για αντίστοιχη κατηγορία μελετών, θα απαιτήσει όπως ο μελετητής συμπράξει με αρχιτέκτονα μελετητή ή μελετητική ομάδα κάτοχο αντίστοιχου μελετητικού πτυχίου, ανάλογα με τον προϋπολογισμό του έργου και το ύψος της αμοιβής για κάθε κατηγορία μελετών (κατηγορία: [ 7 ] Ειδικές Αρχιτεκτονικές Διαμορφώσεις ). Ο μελετητής αυτός ή η μελετητική ομάδα θα υποδειχθεί από τον βραβευθέντα και θα εγκριθεί από τον αγωνοθέτη και εργοδότη. 

 

στ. Ο γενικός συντονισμός του έργου θα γίνεται από τον αρμόδιο Φορέα, εν προκειμένω τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κοζάνης, ή από αυτόν στον οποίον τυχόν θα ανατεθεί από αυτήν ο συντονισμός.

 

ζ. Από τη συνολική προκύπτουσα αμοιβή της αρχιτεκτονικής μελέτης που βραβεύθηκε και με βάση την οποία εκτελείται το έργο, αφαιρείται σταδιακά, (ανάλογα με τις φάσεις κατασκευής του έργου), το χρηματικό ποσό του βραβείου. Αυτό ισχύει μόνον στην περίπτωση που δεν έχουν γίνει τροποποιήσεις της εφαρμοζόμενης αρχιτεκτονικής μελέτης, γιατί, άλλως, ουδεμία αφαίρεση γίνεται. Δηλαδή, σε περίπτωση μικρής κλίμακας τροποποιήσεων της μελέτης αφαιρείται μέρος του χρηματικού αυτού ποσού του βραβείου, (ανάλογο της επιφάνειας που δεν αναθεωρείται σε σχέση με την πρόταση του βραβείου), ενώ εάν επέλθει ριζική αναμόρφωση των αρχιτεκτονικών σχεδίων της βραβευθείσας μελέτης, το χρηματικό ποσό του βραβείου δεν συμψηφίζεται. 

 

Άρθρο 5ο              Σύνθεση της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού

         

Τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής ( 5 μέλη) με τους Αναπληρωτές τους ορίζονται ως εξής:

1. Ένας Αρχιτέκτονας Εκπρόσωπος του ΔΕΠ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

2. Ένας Αρχιτέκτονας Εκπρόσωπος του ΤΕΕ

3. Ένας Αρχιτέκτονας Εκπρόσωπος του ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ

4. Ένας Αρχιτέκτονας Εκπρόσωπος του Δήμου Κοζάνης
5. Ένας επιπλέον Εκπρόσωπος   του Δήμου Κοζάνης
 

Τα μέλη της Επιτροπής, με τους νόμιμους αναπληρωτές τους, ορίζονται από τους αντίστοιχους φορείς και η συγκρότηση της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού γίνεται από τη Τ. Υ. του Δήμου Κοζάνης.

Χρέη Προέδρου της Επιτροπής ασκεί ο Αρχιτέκτονας εκπρόσωπος ΔΕΠ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.

          Χρέη Γραμματέα της Επιτροπής θα εκτελεί υπάλληλος του αγωνοθέτη μετά από σχετική απόφαση ορισμού του, ο οποίος θα παραλάβει από τη γραμματεία υποβολής των μελετών τις μελέτες που υποβλήθηκαν, θα τις παραδώσει στην Κριτική Επιτροπή και θα τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής.

Η Κριτική Επιτροπή οφείλει να συντάξει τελικό πρακτικό για την κρίση των διαγωνιζόμενων μελετών εντός της προθεσμίας, που ορίζεται στο άρθρο 15, παράγραφο 4.

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής αμείβονται για τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους από τον Αγωνοθέτη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ισχύουσες ως άνω ( άρθρο 1) διατάξεις.

 

Άρθρο 6ο             Καθορισμός προθεσμίας και τρόπος υποβολής των μελετών

 

α. α. Η προθεσμία υποβολής των μελετών ορίζεται σε 80 ημέρες μετά την ημερομηνία   τελευταίας δημοσίευσης της Προκήρυξης, μέχρι τις 14:30 μμ. Εάν η μέρα υποβολής συμπίπτει με Σάββατο, Κυριακή ή αργία, ως χρόνος παράδοσης λογίζεται η επόμενη εργάσιμη ημέρα.

β. Η υποβολή των μελετών θα γίνει στη

 
Δημοτική Επιχείρηση 
Κ. Ε. Κ. Δήμου Κοζάνης
Αργυροκάστρου 13
50100 Κοζάνη
 

γ. Επίσης οι μελέτες μπορεί να αποσταλούν στην πιο πάνω διεύθυνση με το Ταχυδρομείο, οπότε η ταχυδρομική σφραγίδα θα πρέπει να είναι εμπρόθεσμη, ή με άλλη μεταφορική εταιρεία, οπότε η μελέτη θα πρέπει να παραδοθεί στην πιο πάνω διεύθυνση μέχρι την ημερομηνία λήξης της υποβολής μελετών του Διαγωνισμού. 

 

Οι διαγωνιζόμενοι έχουν την ευθύνη της αποστολής της μελέτης, μέχρι και την παραλαβή της από τον Αγωνοθέτη. Μεταφορικά και τυχόν ασφαλιστικά έξοδα βαρύνουν τους διαγωνιζόμενους. Καθυστερήσεις, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την μη εμπρόθεσμη υποβολή ή φθορές κατά την μεταφορά, που καθιστούν αδύνατη την ισότιμη κρίση της μελέτης, δεν εμπίπτουν στην ευθύνη του Αγωνοθέτη.

 
Άρθρο 7ο                                                           Αμετάβλητο προθεσμίας
 

Δεν θα δοθεί καμία παράταση στην προθεσμία υποβολής των μελετών, εκτός από την τυχόν μεταβολή του προγράμματος, οπότε θα γίνει σχετική ανακοίνωση του αγωνοθέτη.

 
 
 

Άρθρο 8ο            Παραλαβή της Προκήρυξης - Υποβολή ερωτημάτων  

 

Παραλαβή του πλήρους φακέλου της Προκήρυξης μπορεί να γίνει από τους ενδιαφερόμενους, μετά από αίτησή τους, από τα γραφεία των Τεχνικών Υπηρεσιών Κοζάνης Πλ. 28ης Οκτωβρίου 1, 50100 Κοζάνη, ή ταχυδρομικά, με επιμέλεια της ως άνω Υπηρεσίας και έξοδα του ενδιαφερόμενου, από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της Προκήρυξης.

          Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν εγγράφως τυχόν ερωτήματα για διευκρινίσεις ή συμπληρωματικές πληροφορίες εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία τελευταίας δημοσίευσης της Προκήρυξης του διαγωνισμού.

          Ο αγωνοθέτης υποχρεούται να κοινοποιήσει σε όσους έχουν παραλάβει την προκήρυξη του διαγωνισμού τόσο τα ερωτήματα που θα υποβληθούν, όσο και τις σχετικές απαντήσεις που θα δώσει σε αυτά , εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη λήξη της πιο πάνω προθεσμίας για υποβολή ερωτημάτων.

 

Άρθρο 9ο                        Παραδοτέα στους διαγωνιζόμενους στοιχεία

 

Στους διαγωνιζόμενους παραδίδονται, μετά από αίτησή τους, τα πιο κάτω στοιχεία, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας προκήρυξης. Σημειώνεται ότι, εκτός του τοπογραφικού διαγράμματος, που χορηγείται και σε έντυπη μορφή , τα στοιχεία παραδίδονται μόνον σε ψηφιακή μορφή:

1.1 Εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης της Κοζάνης (χάρτης) και απόσπασμα με τους όρους δόμησης και τις χρήσεις της περιοχής.

1.2 Χάρτης της Κοζάνης με σημειωμένη τη φορά κίνησης των οχημάτων, ως ισχύει

2. Τοπογραφικό διάγραμμα της περιοχής μελέτης με σημειωμένα τα όρια της προς μελέτη περιοχής, με αναλυτικά υψόμετρα, αποτύπωση των υφιστάμενων κατασκευών στην επιφάνεια της πλατείας, στοιχεία της προς διατήρηση φύτευσης, στοιχεία δικτύων και επιπλέον με σημειωμένα   τα πλαίσια των πινακίδων για τα τοπογραφικά διαγράμματα γενικής διαμόρφωσης, που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα παραδοτέα κάθε διαγωνιζόμενου ( βλ. άρθρο 10).

3. Έκθεση Φυτοτεχνικών Στοιχείων( Για να ληφθεί υπ’ όψη, χωρίς να αποτελεί δέσμευση ως προς ένα προς ένα τα διατηρούμενα δένδρα, εφ’ όσον ο διαγωνιζόμενος επαρκώς αιτιολογήσει την αντίθετη γνώμη του).

4. Υπόμνημα για τις εγκαταστάσεις δικτύων.

5. Σκαρίφημα τοπογραφικού διαγράμματος με κωδικοποίηση των θέσεων των φωτογραφιών, που συνοδεύουν το τεύχος της Προκήρυξης.

6. Χαρακτηριστικές φωτογραφίες της περιοχής μελέτης

7. Αναλυτική αεροφωτογράφηση της πλατείας (mountvoio από www.giapraki.com)

8. Μία αεροφωτογραφία της περιοχής μελέτης απο το Google Earth.
9. Xάρτης χρήσεων του κέντρου της πόλης της Κοζάνης.

10. Κανονισμό Λειτουργίας και Διαχείρισης του Δημόσιου Χώρου της Κοζάνης

( Ενημερωτικά για την εξοικείωση με το πνεύμα του Αγωνοθέτη)

 

Άρθρο 10ο                   Περιεχόμενο των υποβληθησόμενων μελετών

           

Στη συνέχεια αναφέρονται τα παραδοτέα στοιχεία:

1. Τα στοιχεία της μελέτης θα παρουσιασθούν σε σχέδια και ό,τι άλλο κρίνει απαραίτητο για την κατανόηση της πρότασης και την αρτιότερη παρουσίασή της ο μελετητής.

Τη μελέτη θα συνοδεύει τεύχος, το πολύ μέχρι 13 σελίδων Α3, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κείμενο τεχνικής έκθεσης.

Το κείμενο της τεχνικής έκθεσης θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα κεφάλαια:

·        Σύντομη αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης ( προαιρετικά)

·        Στοιχεία Αρχιτεκτονικής Περιγραφής της Πρότασης του Διαγωνιζόμενου, δηλαδή:

o        ανάλυση των συνθετικών αρχών

o        ανάπτυξη των βασικών λειτουργικών και αισθητικών κριτηρίων, που ιεράρχησε ο μελετητής

o        τεκμηρίωση της βιοκλιματικής παραμέτρου

·        Περιγραφή των προτεινόμενων επεμβάσεων:

o       ως προς τον πολεοδομικό-λειτουργικό χαρακτήρα της πλατείας και τις τυχόν προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

o       την γενική διαμόρφωση

o       τα προτεινόμενα υλικά

o       τα στοιχεία εξοπλισμού

o       τη φύτευση

o       τα δίκτυα και κυρίως τον ηλεκτροφωτισμό

·        Εμβαδόν των επιφανειών εντός περιοχής μελέτης , όπου γίνονται επεμβάσεις.

·        Εμβαδομέτρηση των σκληρών και μαλακών επιφανειών

·        Εμβαδομέτρηση των τυχόν κατασκευών.

·        Επεξηγηματικά σκίτσα, διαγράμματα ή σκαριφήματα κατά την κρίση του μελετητή

 

Οι 13 σελίδες του τεύχους Α3 θα περιλαμβάνουν:

 

5 σελίδες Α3 για το ως άνω κείμενο ( ή 10 Α4)

2 σελίδες Α3 για σκαριφήματα, διαγράμματα και επεξηγηματικά σκίτσα

Η παρουσίαση είναι στην κρίση του διαγωνιζόμενου, π.χ. μίξη κειμένου με σκαριφήματα κλπ.

1 σελίδα Α3 με φωτογραφίες του προπλάσματος

1 σελίδα Α3 με ποσοτικά στοιχεία και επιφάνειες κατασκευών, ώστε οι κριτές να μπορούν να διαμορφώσουν άποψη για το κόστος και

4 σελίδες Α3 για τις σμικρύνσεις των σχεδίων (βλ. Παράγραφο 2 στο παρόν άρθρο.)

 

2. Τα σχέδια της μελέτης θα παρουσιασθούν σε   τέσσερις άκαμπτες πινακίδες,   διαστάσεων 70Χ100 εκ.

Οι πινακίδες θα διαβάζονται όλες οριζόντια και αυτές της γενικής διαμόρφωσης θα έχουν το Βορρά δεξιά.

 

3. Ο τρόπος παρουσίασης των στοιχείων της μελέτης   είναι, κατά τα άλλα, της επιλογής του μελετητή, με την επιφύλαξη των περιλαμβανόμενων στο πιο κάτω άρθρο 11.

Ειδικότερα, οι διαγωνιζόμενοι οφείλουν να υποβάλουν τουλάχιστον τα εξής:

 

α. Τοπογραφικό διάγραμμα – Σχέδιο Γενικής Διαμόρφωσης της περιοχής μελέτης με τη γενική διαμόρφωση του χώρου, σε κλίμακα 1:200, με σημειωμένα τα βασικά σε κάθε θέση υψόμετρα. Στο τοπογραφικό διάγραμμα θα απεικονίζονται και όλα τα πέριξ της περιοχής μελέτης μέτωπα των κτηρίων και τα απέναντι της πλατείας πεζοδρόμια με τα βασικά υψόμετρά τους.

 

β. Τοπογραφικό διάγραμμα – Σχέδιο Γενικής Διαμόρφωσης μόνον της Πλατείας Νίκης σε κλίμακα 1:100.

           Στο ίδιο σχέδιο θα σημειώνονται: Οι θέσεις των δένδρων, τα προτεινόμενα υλικά και το σχέδιο της διάταξης και της επίστρωσής τους, οι θέσεις όλων των στοιχείων του προτεινόμενου αστικού εξοπλισμού, τα περίπτερα, τα μνημεία και έργα τέχνης, τα στοιχεία του δημόσιου φωτισμού με επισήμανση του είδους ( επίστυλο, ενδοδαπέδιο κλπ) τους σε σχετικό υπόμνημα και κάθε άλλη κατασκευή ή στοιχείο, που συμμετέχει στη διαμόρφωση της πλατείας και την τελική εικόνα του χώρου.

Το υπόμνημα και για τα δύο τοπογραφικά διαγράμματα θα περιλαμβάνεται στο πρώτο σχέδιο 1:200.

 

γ. Δύο (2) τουλάχιστον γενικές τομές ολόκληρης της περιοχής μελέτης σύμφωνα με την πρόταση και πάντως όσες απαιτούνται για την κατανόηση της λύσης, σε κλίμακα 1:100.

 

δ. Τρεις (3) έως πέντε (5) το πολύ ενδεικτικές κατασκευαστικές λεπτομέρειες, π.χ. σημεία συναρμογής υλικών, ανισοσταθμίας, λάκκο δένδρου και στοιχείου εξοπλισμού, σε κλίμακες 1:20 - 1:5, αναλόγως του αντικειμένου.

 

ε. Μία (1) τουλάχιστον χαρακτηριστική φωτορρεαλιστική εικόνα της προτεινόμενης πλατείας από το Νότο και από υπερυψωμένη θέση ή αντί αυτής τρισδιάστατο προοπτικό ή αξονομετρικό σχέδιο από την ίδια θέση θεατή.

στ.   Ότι επιπλέον στοιχείο μπορεί να περιληφθεί στις 4 ως άνω πινακίδες και κατά την κρίση του μελετητή τεκμηριώνει πληρέστερα την πρόταση του.

 

ζ. Απλό πρόπλασμα σε κλίμακα 1:200, το οποίο να βοηθά στην κατανόηση του ανάγλυφου της πρότασης και να αναδεικνύει το πνεύμα του διαγωνιζόμενου, με ενδεικτική και απλουστευμένη παρουσίαση των κτιρίων, που περιβάλλουν το χώρο. Το πρόπλασμα θα περιοριστεί σε ορθογώνιο μέγεθος 50Χ70 εκ.

 

Άρθρο 11ο                Τρόπος σχεδίασης και παρουσίασης της μελέτης

 

α. Τα σχέδια θα είναι σχεδιασμένα με το χέρι ή ηλεκτρονικά.

β. Επιτρέπεται η χρήση χρωμάτων.

γ. Οι τρόποι σχεδίασης που θα επιλεγούν για την ανάδειξη των σχεδίων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμποδίζουν την άμεση ανάγνωση των σχεδίων και την κατανόηση των μορφών και των προτάσεων που απεικονίζουν, ειδικότερα οι τυχόν φωτοσκιάσεις. Επίσης τα σχέδια μπορεί να συνοδεύονται και από μικρά, επεξηγηματικά προοπτικά σκαριφήματα, στο περιθώριο του σχεδίου διαμόρφωσης.

 

         Μπορεί να υποβληθούν και επιπλέον φωτογραφίες και φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, οι οποίες είναι δυνατόν να ενσωματωθούν στο τεύχος, εντός των 13 σελίδων αυτού, ή στις 4 πινακίδες, που αναφέρονται στο πιο πάνω άρθρο 11.

 

δ. Όλα τα σχέδια θα παραδοθούν από μία σειρά σε φωτοτυπίες , επικολλημένες σε σκληρά επίπεδα χαρτόνια διαστάσεων 70Χ100 εκ. που να μπορούν να αναρτηθούν.

Όλα τα σχέδια θα παραδοθούν επιπλέον σε παράρτημα του τεύχους, σε σμίκρυνση scale to fit, ένα ανά σελίδα Α3. Το τεύχος με το παράρτημά του θα παραδοθεί σε πέντε σειρές για διευκόλυνση του Έργου της Κριτικής Επιτροπής.

 
 
Άρθρο 12ο                                                       Επισήμανση της μελέτης
 

Οι μελέτες που θα υποβληθούν θα επισημαίνονται μόνον με ένα κωδικό πενταψήφιο αριθμό, αντί ψευδωνύμου, που θα τοποθετείται στο άνω δεξιό άκρο των πινακίδων των σχεδίων, του τεύχους της μελέτης και του προπλάσματος.

         Τα ψηφία του κωδικού αριθμού θα είναι ευανάγνωστα και θα έχουν ύψος 3-5 εκ.

          Ο πενταψήφιος αριθμός είναι στην απόλυτη επιλογή του μελετητή, πάντως, όμως, θα πρέπει να αποφεύγονται προφανείς συνδυασμοί αριθμών, όπως π.χ. 11111 ή 12345 κλπ, επειδή υπάρχει η πιθανότητα να επιλεγούν από περισσότερους του ενός μελετητών.

 

Άρθρο 13ο                    Τόπος παράδοσης της μελέτης – συσκευασία

 

1. Το σύνολο των στοιχείων κάθε μελέτης (συμμετοχής) θα παραδοθεί συσκευασμένο σε δύο ανεξάρτητα, αριθμημένα με την ένδειξη 1/2 & 2/2   δέματα , με όμοιο περιτύλιγμα και ταμπελάκι με τα στοιχεία παραλήπτη κλπ, ώστε να φαίνεται ότι αποτελούν σύνολο, σφραγισμένα με βουλοκέρι, με το χαρακτηριστικό αντί ψευδώνυμου κωδικό αριθμό και στη Διεύθυνση :

 
Δημοτική Επιχείρηση 
Κ. Ε. Κ. Δήμου Κοζάνης
Αργυροκάστρου 13
50100 Κοζάνη
 

Στο πρώτο δέμα θα περιέχονται όλα τα στοιχεία της μελέτης            ( άκαμπτες πινακίδες και τεύχη Α3) και στο δεύτερο δέμα θα περιέχεται το πρόπλασμα.

2. Εντός του πρώτου πιο πάνω δέματος θα περιέχεται επίσης και ένας χωριστός, αδιαφανής κλειστός και σφραγισμένος με βουλοκέρι φάκελος, που θα φέρει στην εξωτερική επιφάνειά του τον ίδιο με το δέμα κωδικό αριθμό και εντός αυτού τα στοιχεία, δηλαδή το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνο και τη διεύθυνση του αντίστοιχου μελετητή ή των μελών της αντίστοιχης μελετητικής ομάδας και επί πλέον βεβαιώσεις του Τ.Ε.Ε. και του ΤΣΜΕΔΕ, από τις οποίες να αποδεικνύεται, ότι έχουν εξοφληθεί οι μέχρι τότε προς τους φορείς αυτούς υποχρεώσεις των μελετητών.

           Όταν πρόκειται για συμμετοχή στο Διαγωνισμό μελετητικής ομάδας, θα πρέπει να αναφέρονται με υπογεγραμμένη σχετική δήλωση τα ποσοστά συμμετοχής κάθε μέλους της ομάδας στα χρηματικά ποσά σε περίπτωση βράβευσης ή εξαγοράς της μελέτης.  

          Στον πιο πάνω φάκελο μπορεί να περιέχονται και τα ονόματα των ειδικών συνεργατών και των βοηθών της μελετητικής ομάδας, οι οποίοι δεν λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή σε περίπτωση βράβευσης ή εξαγοράς της μελέτης.

   
Άρθρο 14ο                           Παραλαβή και αποσφράγιση των μελετών
 
 

Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού παραλαμβάνει τις μελέτες από το Γραμματέα της Επιτροπής. Η αποσφράγιση των δεμάτων θα γίνει κατά την πρώτη σε ολομέλεια συνεδρίαση της Επιτροπής.

 Αρχικά θα γίνει έλεγχος της έγκυρης υποβολής των συμμετοχών και θα συνταχθεί σχετικό πρακτικό με περιγραφή των περιεχόμενων στοιχείων κάθε μελέτης, τα οποία θα μονογράφονται από όλα τα Μέλη της Επιτροπής.

Οι σφραγισμένοι φάκελοι που περιέχουν τα ονόματα των διαγωνιζόμενων θα μονογραφηθούν επίσης από τα Μέλη της Επιτροπής και θα συσκευασθούν σε δέμα, το οποίο στη συνέχεια θα σφραγισθεί , θα μονογραφηθεί και θα φυλαχτεί με ευθύνη του αγωνοθέτη. Το δέμα αυτό, καθώς και οι επί μέρους φάκελοι που θα περιέχει, θα αποσφραγισθούν τελικά από την Κριτική Επιτροπή σε ολομέλεια και μετά την υπογραφή από αυτήν του πρακτικού της οριστικής κρίσης της για το Διαγωνισμό.

 

Άρθρο 15ο                                            Διαδικασία κρίσης των μελετών

 

1. Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού συνέρχεται, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της, εντός δέκα πέντε (15) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας παράδοσης των μελετών στον αγωνοθέτη και της παραδίδονται οι μελέτες.

Η Κριτική Επιτροπή μπορεί να αποφασίζει μόνον εφ’ όσον βρίσκεται σε απαρτία. Απαρτία υπάρχει όταν παρευρίσκονται τουλάχιστον τρεις αρχιτέκτονες μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου. Κάθε μέλος έχει μία ψήφο. Σε περίπτωση ισοψηφίας η γνώμη του Προέδρου είναι βαρύνουσα.

Μετά την αποσφράγιση των μελετών, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 14 της παρούσας, η Επιτροπή εξετάζει την τυπική εκπλήρωση των όρων της προκήρυξης και εάν κάποια μελέτη δεν είναι συμβατή με αυτούς αποκλείεται από την περαιτέρω κρίση, συντασσόμενου σχετικού πρακτικού από την Επιτροπή.

 

2. Στη συνέχεια, η Επιτροπή προχωρεί στην κριτική αξιολόγηση όλων των μελετών που πληρούν τους όρους της προκήρυξης και επιλέγει εκείνες που θα βραβευθούν. Η Κριτική Επιτροπή μπορεί να προτείνει στον αγωνοθέτη την εξαγορά μέχρι και τεσσάρων (4) μελετών , πέραν εκείνων που προτείνει για απονομή βραβείων. Η τυχόν εξαγορά μελετών από των αγωνοθέτη πραγματοποιείται μετά από συγκατάθεση του μελετητή τους.

 

3. Η Επιτροπή μπορεί να μην απονείμει όλα τα βραβεία, εφόσον κρίνει ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να ικανοποιούν τις βασικές απαιτήσεις της προκήρυξης ή τις αισθητικές απαιτήσεις ή εφόσον πρόκειται για λύσεις που προτείνουν απαράδεκτες κατασκευές από τεχνική και οικονομοτεχνική άποψη.

          Τα κριτήρια αξιολόγησης θα σχετίζονται άμεσα με τους στόχους του Διαγωνισμού, όπως αυτοί αναπτύσσονται στο άρθρο 2.

          Εάν καμία μελέτη δεν κριθεί άξια για βράβευση σύμφωνα με τα ανωτέρω (αποτυχία του διαγωνισμού), η Επιτροπή , μετά από αξιολόγηση των μελετών που υποβλήθηκαν , προτείνει τη χορήγηση αποζημίωσης , ύψους 4.000 ευρώ, ανά μελέτη και σε αριθμό μελετών ίσο με τον αριθμό των βραβείων.

          Ειδικά, εάν ο αριθμός των μελετών που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό είναι μικρότερος από τρεις (3), ο διαγωνισμός μπορεί να θεωρηθεί ως ανεπιτυχής. Στην περίπτωση αυτή η Επιτροπή, εκτός από την προαναφερθείσα δυνατότητα αποζημιώσεων, μπορεί, εφόσον στις μελέτες που υποβλήθηκαν υπάρχουν ενδιαφέρουσες επιλύσεις του θέματος, να αποφασίσει εναλλακτικά για την εξαγορά κάποιων εκ των μελετών αυτών με συνολικό ποσό που δεν θα υπερβαίνει το χρηματικό ποσό του Α΄ βραβείου ή να προτείνει την ανάθεση από τον αγωνοθέτη τη σύνταξη της οριστικής μελέτης στο μελετητή με την πιο αξιόλογη μελέτη από τις υποβληθείσες.

 

4. Η Επιτροπή πρέπει να εκδώσει την απόφασή της εντός   δέκα πέντε (15) ημερολογιακών ημερών από την αποσφράγιση των μελετών.

    Παράταση της σχετικής προθεσμίας μπορεί να δοθεί από τον αγωνοθέτη στην Επιτροπή, μέχρι δέκα πέντε (15) ακόμη ημέρες , εφόσον συντρέχει σοβαρή περίπτωση.

 

5. Η απόφαση της Επιτροπής είναι οριστική και υποχρεωτική για τον αγωνοθέτη, εφόσον δεν έρχεται σε αντίθεση με τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού.

 

6. Μετά την απόφασή της για την απονομή των βραβείων, στην τελευταία συνεδρίασή της, η Επιτροπή αποσφραγίζει τους φακέλους για τη διαπίστωση των ονομάτων των μελετητών που έχουν βραβευθεί.

         Για την αποσφράγιση των φακέλων των μελετών που προτείνονται για εξαγορά απαιτείται η συγκατάθεση των μελετητών τους.

          Οι υπόλοιποι φάκελοι δεν αποσφραγίζονται και επιστρέφονται κλειστοί.

 

7. Εάν μετά την αποσφράγιση των φακέλων αποδειχθεί ότι ο συντάκτης βραβευθείσας μελέτης δεν είχε δικαίωμα να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, η μελέτη αποκλείεται από τη βράβευση και το επόμενο βραβείο προχωρεί κατά μία θέση (ανεβαίνει στην κλίμακα). Πάντως η Επιτροπή μπορεί να προτείνει την εξαγορά της αποκλεισθείσας από τη βράβευση μελέτης με το ποσό των 3000 ευρώ.

 

8. Τα πρακτικά συνεδριάσεων της Επιτροπής μαζί με την έκθεση και απόφασή της υπογράφονται από όλους τους Κριτές και αποστέλλονται με μέριμνα της Επιτροπής στον ημερήσιο τύπο, τον ΣΑΔΑΣ –ΠΕΑ και στο ΤΕΕ εντός πέντε (5) ημερών από τη παράδοση στον αγωνοθέτη του πρακτικού της κρίσης των μελετών. 

 

9. Στα μέλη της Επιτροπής θα καταβληθεί αμοιβή από τον αγωνοθέτη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από Υ. Α. «Περί Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών», όπως ισχύει.

 
Άρθρο 16ο                                  Έκθεση και δημοσίευση των μελετών
 
 

Μετά το πέρας του Διαγωνισμού θα γίνει, (με μέριμνα του αγωνοθέτη), δημόσια έκθεση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, όλων των μελετών, επί ένα 15νθήμερο τουλάχιστον, σε χώρο που θα ορισθεί από τον αγωνοθέτη και θα ανακοινωθεί με τη δημοσίευση του αποτελέσματος του Διαγωνισμού. Μαζί με τις μελέτες θα αναρτηθούν σε εμφανείς θέσεις και δύο αντίγραφα του πρακτικού της οριστικής κρίσης της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού.

Στις βραβευθείσες και εξαγορασθείσες μελέτες θα αναγράφεται η ταυτότητα των δημιουργών τους.  

 
Άρθρο 17ο                                                        Επιστροφή των μελετών
 

Οι μελέτες που δεν θα βραβευθούν ούτε θα εξαγορασθούν επιστρέφονται στους αντίστοιχους συμμετάσχοντες εντός διμήνου από το πέρας της κατά τα ανωτέρω δημόσιας έκθεσης των μελετών.

Η επιστροφή θα γίνει με μέριμνα και δαπάνες των συμμετασχόντων στο διαγωνισμό με την προσκόμιση από αυτούς της σχετικής απόδειξης του Ταχυδρομείου ή της μεταφορικής εταιρείας με την οποία εστάλησαν στον αγωνοθέτη οι συμμετοχές στο διαγωνισμό.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής ουδεμία θα φέρει ευθύνη ο αγωνοθέτης για την τυχόν αδυναμία επιστροφής των μελετών.

 
 
 
 

Άρθρο 18ο                       Δημοσίευση προκήρυξης & αποτελέσματος διαγωνισμού

 

1. Περίληψη της προκήρυξης του Διαγωνισμού θα δημοσιευθεί σε δύο (2) πρωινές και δύο (2) απογευματινές εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, σε μία (1) τοπική εφημερίδα σε δύο συνεχόμενα φύλλα της καθώς στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ. Επίσης θα αναρτηθεί και στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του Αγωνοθέτη.

2. Ανακοίνωση του αγωνοθέτη με το αποτέλεσμα του Διαγωνισμού με τα ονόματα των βραβευθέντων, καθώς και τον τόπο και χρόνο έκθεσης των μελετών θα σταλούν για δημοσίευση στον ημερήσιο Τύπο μία (1) φορά και στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ, εντός πέντε (5) ημερών από την παράδοση των πρακτικών της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού στον αγωνοθέτη.

 
Άρθρο 19ο                                     Αποδοχή των όρων της προκήρυξης
 

Η συμμετοχή των μελετητών στο Διαγωνισμό προϋποθέτει την πλήρη και χωρίς επιφυλάξεις αποδοχή από αυτούς της παρούσας προκήρυξης.

 
 

                                                   Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

                                                               ΜΠΙΛΙΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

                                                             ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ



1Την 28 Οκτωβρίου 1950 το δημοτικό συμβούλιο της Κοζάνης σ’ έκτακτη πανηγυρική συνεδρίαση αποφάσισε την ονομασία της κεντρικής πλατείας της πόλης σε πλατεία ΝΙΚΗΣ, με το σκεπτικό ότι η Κοζάνη «……..εξ όλων των δεδομένων δέον να θεωρείται η πόλη ήτις υπήρξε η αφετηρία όλων των εθνικών απελευθερωτικών αγώνων και νικών της τελευταίας πεντηκονταετίας από της ενάρξεως του υπέροχου Μακεδονικού Αγώνος μέχρι και του θριάμβου του Ελληνικού Στρατού εν Αλβανία….»

[1] Το καμπαναριό επονομάζεται «Μαμάτσιος»

[2] θεμελίωση 1664

 


Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Μαϊος 2010 16:11