Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 16:28

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Δυτική Μακεδονία αποκτά το Πανεπιστήμιο που της αξίζει

"Επιτέλους, η Δυτική Μακεδονία αποκτά το Πανεπιστήμιο που της αξίζει", επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων της νέας πανεπιστημιούπολης Δυτικής Μακεδονίας, στη Ζώνη

Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ), της Κοζάνης.

"Εδώ, στη Δυτική Μακεδονία χτυπάει η καρδιά ενός από τα πιο δυναμικά πανεπιστήμια της χώρας", είπε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα σπουδαία όχι μόνο για τη Δυτική Μακεδονία αλλά συνολικά για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Για να δείξει το ρόλο που παίζει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ένας από τους πέντε πυλώνες της του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης στην περιοχή. Εκτείνεται σε πέντε πόλεις και, όπως είπε, πρέπει να στηριχθούν και οι πέντε.

Μόλις έφτασε στην Πανεπιστημιούπολη τον υποδέχτηκαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης.

"Τα κτίρια που βλέπω δεν παραπέμπουν σε ελληνικά πανεπιστήμια και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα", ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού, ενώ σε ομάδα φοιτητών που τον περίμεναν είπε ότι δεν υπάρχουν πολλά τέτοια κτίρια σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

Στον χαιρετισμό της η κ. Κεραμέως τόνισε πως η νέα Πανεπιστημιούπολη Δυτικής Μακεδονίας "είναι ένα πραγματικό ακαδημαϊκό κόσμημα όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα".

Είπε ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και είναι πρότυπο και ως προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (θερμαίνεται με σύστημα τηλεθέρμανσης).

Για το εν λόγω Πανεπιστήμιο είπε ότι φέτος διπλασιάστηκε το κονδύλιο για τα φοιτητικά επιδόματα. Πέρυσι δόθηκε το ποσό των 2,1 εκατομμυρίων ευρώ και φέτος το ποσό των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ.

"Κερδίσαμε ένα από τα στοιχήματα που είχαμε θέσει για την επόμενη μέρα, η νέα υπερσύγχρονη Πανεπιστημιούπολη είναι πόλος έλξης νέων ανθρώπων και ανάπτυξης", τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

Ο πρύτανης Θεόδωρος Θεοδουλίδης σημείωσε ότι "το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης και εξωστρέφειας" και τα τρία τελευταία χρόνια έχει εκτοξευτεί το εκπαιδευτικό του αποτύπωμα.

Μέχρι τώρα το κόστος της νέας Πανεπιστημιούπολης ανήλθε σε 25.000.000 ευρώ και στεγάζει τις διοικητικές υπηρεσίες και τρία από τα πέντε Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης προβλέπει την ανέγερση κτιρίων για τη στέγαση και των άλλων δύο Τμημάτων της Πολυτεχνικής σχολής. Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την ανέγερση φοιτητικών εστιών δυναμικότητας 350 κλινών, εστιατορίου δυναμικότητας 750 σιτιζόμενων φοιτητών και συνεδριακού κέντρου με κεντρικό αμφιθέατρο 700 συνέδρων και δευτερεύον αμφιθέατρο 250 συνέδρων.

Ο στόχος είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να μετεξελιχθεί σε ένα πράσινο, ενεργειακά αυτόνομο Πανεπιστήμιο μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος.

Συνολικά οι παρεμβάσεις θα φτάσουν τα 75 εκατομμύρια ευρώ.

 
Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.