Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022 14:03

Μάκης Βορίδης από την Κοζάνη: «Ορθώς επιλέξαμε ως χώρα τους γρήγορους ρυθμούς της Δίκαιης Μετάβασης της Δυτ. Μακεδονίας»

του Σπύρου Κουταβά

Στο ερώτημα εάν η χώρα έπρεπε να βαδίζει με γρήγορους η πιο αργούς ρυθμούς στο θέμα της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης της δυτικής Μακεδονίας σε άλλο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης

μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «ΟΤΑ και Δίκαιη Μετάβαση» που έγινε σήμερα στην Κοζάνη, απάντησε ότι «επιλέξαμε ως χώρα το πιο γρήγορα, καθ’ότι τώρα έχουμε την δυνατότητα να διαχειριστούμε πλούσιους ευρωπαϊκούς πόρους που θα διατεθούν  στην περιοχή».

Ανέφερε ότι εκτός από τα χρήματα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις «από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τομεακά προγράμματα υπουργείων προσφέροντας επιλογές που δεν τις είχαμε στο παρελθόν». Παρότι οι διαδικασίες διαχείρισης των προγραμμάτων για λόγους διαφάνειας και λογοδοσίας είναι χρονοβόρες ο κ. Βορίδης ζήτησε από τους δημάρχους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας «να κινηθούν γρήγορα και με αποτελεσματικότητα». Αναφερόμενος στα ζητήματα  ενίσχυσης προσωπικού τόσο στην Περιφέρεια όσο και στους δήμους, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι λόγω της ιδιεταιρόπτητας της της απολιγνιτοποίησης στην περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας «ικανοποιήθηκε το 100% των αιτημάτων».  Προανήγγειλε ότι τα οριστικοποιημένα  αποτελέσματα της προκήρυξης 13Κ βγουν στο τέλος του μήνα και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης τόνισε ότι με αυτήν την προκήρυξη «θα πάρετε προσωπικό για τα έτη 2021 έως και 2022».  Επίσης, αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση που αφορά τον μηχανισμό κατανομής αρμοδιοτήτων σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης του Κράτους που προσφάτως πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο υπογράμμισε ότι «έως το τέλος του χρόνου θα ψηφιστεί στην βουλή των Ελλήνων». Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «υπάρχουν πάνω από 20.000 αρμοδιότητες που ασκεί το Ελληνικό Κράτος κι οι οποίες είναι περιπλεγμένες με πολλές αλληλοκαλύψεις και οι οποίες θα ρυθμιστούν με την προωθούμενη μεταρρύθμιση, που φιλοδοξούμε να αποτελέσει τομή για τα ζητήματα διοίκησης».  «Η αυτοδιοίκηση α και β βαθμού θεσμικά θα συμμετέχει σε αυτήν την κατανομή των αρμοδιοτήτων» σημείωσε ο κ. Βορίδης προκαταλαμβάνοντας αντιδράσεις και αιτήματα δήμαρχων και Περιφέρειας που ζητούν επιμόνως να τους δοθούν αρμοδιότητες που σήμερα έχει το Κράτος δια των υπηρεσιών του. 

Στο αίτημα του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη ως προς τις εγκρίσεις εκτάσεων γης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ο ρόλος της περιφέρειας από γνωμοδοτικός να γίνει περισσότερο ουσιαστικός, ο υπουργός Εσωτερικός ήταν αρνητικός λέγοντας ότι «η προώθηση των έργων ΑΠΕ δεν τοπικό ζήτημα για να το αφήσουμε στην κρίση θεσμών της περιφέρειας αλλά επίσημη στρατηγική της χώρας» και ως εκ τούτου θα παραμείνει στην διακριτική ευχέρεια της κεντρικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στον θεσμό της Αποκεντρωμένης διοίκησης ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές καλοκαιριού «παραμένει ο θεσμός του Συντονιστή με ευθύνη το προσωπικό και τα οικονομικά ζητήματα και καθιερώνουμε το θεσμό του Γενικού Γραμματέα ως μετακλητό πολιτικό προσωπικό που διορίζεται με απόφαση του υπουργού». Το επόμενο διάστημα αναμένετε να δημοσιευθούν στην εφημερίδας της κυβερνήσεως τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τους νέους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων διοικήσεων.

Ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος υπεραμύνθηκε του σχεδίου της δίκαιης Μετάβασης που υλοποιεί η κυβέρνηση επισημαίνοντας οτι «αυτό που λείπει είναι οι συνέργειες των φορέων» και κάλεσε την Περιφέρεια και τους δήμους «να κινηθούν με περισσότερη ταχύτητα».

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ανέπτυξε το στρατηγικό πλάνο της περιφέρειας που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο της Δίκαιης αναπτυξιακής Μετάβασης, δίνοτας ιδιαίτερο βάρος στην Ενεργειακή Κοινότητα που προωθεί η Περιφέρεια και που θα λειτουργεί με ενεργειακό συμψηφισμό προς το συμφέρον των κατοίκων της περιοχής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτ. Μακεδονίας και δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, περιέγραψε με έντονα χρώματα «την βίαιη απολιγντοποίηση» όπως την χαρακτήρισε που βιώνει η περιοχή και που «σε συνδυασμό με την πληθυσμιακή γήρανση και την απουσία κινήτρων στους νέους να κάνουν οικογένεια, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στην περιοχή». Απευθυνόμενος στον υπουργό Μάκη Βορίδη υπογράμμισε ότι «ο λογαριασμός της απολιγνιτοποίησης δεν βγαίνει με ορίζοντα το 2028, πόσο μάλλον με το 2023 που είχε αρχικά προσδιοριστεί από την κυβέρνηση».  

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022 16:08