Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 08:54

Σωματείο Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια για το εργατικό «ατύχημα» στην κατασκευή του δικτύου υψηλής τάσης του Φωτοβολταϊκου πάρκου των ΕΛΠΕ στα Λιβερά

Το φωτοβολταϊκό πάρκο κατασκευάζει η JUWI για λογαριασμό των ΕΛΠΕ. Η ανακοίνωση.

Δυστυχώς  ακόμα ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα έρχεται να επιβεβαιώσει πως ή ζωή των εργαζομένων αντιμετωπίζετε ως νούμερα και κόστος από την κυβέρνηση και τους μεγαλοεργοδότες στους κλάδους ενέργειας/κατασκευών.

Συνάδελφος  σε εργολαβία  της JUWI ακρωτηριάστηκε από συρματόσχοινο, στο αριστερό πόδι (κάτω από το γόνατο), κατά την διάρκεια των εργασιών στους πυλώνες υψηλής τάσης για την σύνδεση του Φωτοβολταϊκου πάρκου με το ΚΥΤ Καρδιάς. 

Οι εργαζόμενοι στην κατασκευή αλλά και συντήρηση- επιδιόρθωση βλαβών στα δίκτυα χαμηλής-μέση και υψηλής τάσης δουλεύουν σε ακραίες συνθήκες, καύσωνα – παγετού, με βροχή και χιόνια. Η εντατικοποίηση της εργασίας είναι το μόνιμο χαρακτηριστικό, τα μεροκάματα εξευτελιστικά. Συνήθως οι μεγαλοεργολάβοι χρησιμοποιούν όλο και λιγότερους εργαζόμενους για την κατασκευή του δικτυού ενώ χρειάζονται διπλάσιοι ή και τριπλάσιοι εργαζόμενοι για να γίνονται οι εργασίες με ασφαλή διαδικασία. Αυτές οι συνθήκες διαμορφώνον τους όρους ώστε να είναι αναγκαίος ο καθημερνούς έλεγχος για τις συνθήκες και τα μέτρα ασφάλειας.

Τα παραπάνω είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της απελευθέρωσης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που διαμορφώνουν το έδαφος ώστε να αναλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι την συντήρησης και κατασκευής  του δικτύου εργολάβοι, όπου εργαζόμενοι δουλεύουν με άθλιους όρους εργασίας.

Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα, ειδικά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να διενεργούν ασταμάτητους ελέγχους στους χώρους δουλειάς για την ασφάλεια των εργαζομένων, κάτι το οποίο σήμερα δεν γίνεται για αυτό μια σειρά από εταιρίες έχουν αποθρασυνθεί και καταπατάνε ακόμα και τους στοιχειώδες κανόνες της εργατικής νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, για τα κέρδη μερικών δεκάδων εταιριών, έχουν διαμορφώσει μια σειρά από αντεργατικούς νόμους, για τα ωράρια και τις υπερωρίες, για τα μεροκάματα, για τις συνθήκες εργασίας κοκ που έχουν στρώσει το έδαφος ώστε τα εργατικά «ατυχήματα» να είναι καθημερινότητα στους χώρους εργασίας.

Τα σωματεία μας εύχονται ταχεία ανάρρωση στον συνάδελφο. Καλούμε τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν περιπτώσεις ελλείψεων στα μέτρα ασφάλειας και προστασίας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να παλέψουμε και να βάλουμε μπροστά τις ανάγκες μας, για έναν κόσμο που το πιο σημαντικό θα είναι η ανθρώπινη ζωή και όχι οι άθλιες συνθήκες εργασίας και το κυνήγι του κέρδους. 

Απαιτούμε να διαλευκανθούν τα αίτια του εργατικού «ατυχήματος» και να στηριχτεί με κάθε τρόπο ο εργαζόμενος και η οικογένεια του με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.