Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 15:24

Αγώνας δρόμου για την συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στις "100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης μέχρι το 2030

Σε πανηγυρικό κλίμα ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας κήρυξε επισήμως σήμερα την έναρξη της διαδικασίας προετοιμασίας του Δήμου, για τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 

"100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030".

Κάλεσε τους πολίτες του δήμου να αγκαλιάσουν την προσπάθεια που ξεκινά η δημοτική αρχή στην συγκρότηση της ολοκληρωμένης πρότασης που θα κατατεθεί στην ΕΕ γιατί όπως ανέφερε «η συμμετοχή των πολιτών είναι ο κρίσιμος παράγοντας όχι μόνο στην διαμόρφωση της πρότασης μας, αλλά και για  να πετύχει ο φιλόδοξος στόχος το 2030 η Κοζάνη να αποτελέσει μια από τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης».  Το εγχείρημα του Δήμου Κοζάνης στηρίζουν με το επιστημονικό τους έργο, το ΕΚΕΤΑ Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας και το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE).

Ο κ. Μαλούτας ανέφερε  ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πλήρη απολιγνιτοποίηση της περιοχής και η Πράσινη Συμφωνία που έφερε η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «δημιούργησαν νέα δεδομένα για την βιωσιμότητα και το μέλλον της περιοχής μας». Εξήγησε ότι «το νέο παραγωγικό μοντέλο που θα πορευτούμε τα επόμενα χρόνια δεν μπορεί να είναι άλλο από την Κλιματική ουδετερότητα του Δήμου Κοζάνης» κάτι που ως στόχο το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία το καλοκαίρι του 2021. Από την πλευρά του Πανεπιστημίου ΔΜ ο καθηγητής Αντώνης Τουρλιδάκης σημείωσε ότι τα τελευταία 10 χρόνια το πανεπιστήμιο «έχει καταγράψει με κάθε λεπτομέρεια το ενεργειακό αποτύπωμα της πόλης που σχετίζεται με την θέρμανση των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, των βαρέων οχημάτων και οχημάτων μαζικής μεταφοράς» και πρόσθεσε ότι «έχει παρατηρηθεί μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος σε ορισμένες περιπτώσεις» όπως στα σχολικά κτίρια όπου υιοθετήθηκαν πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας με θερμικές μονώσεις και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες καθώς και με τοποθέτηση έξυπνων λαμπτήρων σε όλα τα δίκτυα δημοτικού φωτισμού της πόλης και των διαμερισμάτων. Κατά την διάρκεια της επίσημης παρουσίας του περιγράμματος υπήρξε παρέμβαση μέσω του διαδικτύου από την Μαρία Βασιλάκου στέλεχος των Πρασίνων της Αυστρίας, πρώην αντιδήμαρχος της Βιέννης και σήμερα εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ζητήματα κλιματικά ουδέτερων πόλεων που θα συνδράμει στην προσπάθεια του δήμου Κοζάνης. «Προγραμματίζουμε σημαντικές πρωτοβουλίες για την πόλη, με νέες και πρωτοποριακές ιδέες» τόνισε η κ. Βασιλάκου και πρόσθεσε λέγοντας «ελπίζουμε ότι η Κοζάνη θα καταφέρει να γίνει μια σημαντική πόλη υπόδειγμα στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στις "100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης μέχρι το 2030", εκτός από την Κοζάνη, έχουν δείξει η Καλαμάτα, το Ηράκλειο, τα Τρίκαλα, τα Ιωάννινα και η Καρδίτσα.

Σπύρος Κουταβας