Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 12:41

Ο «κόκκινος θησαυρός» της Κοζάνης. Αισιοδοξία από την φετινή παράγωγη του Κρόκου Κοζάνης

του Σπύρου Κουταβά

H φετινή χρονιά είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών. Οι βροχές που έπεσαν στην περιοχή το τελευταίο διάστημα δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις ώστε τα στίγματα του Κρόκου να έχουν μεγάλο μέγεθος γεγονός που

με την σειρά του θα συμβάλλει στην αύξηση του συνολικού βάρους της παραγωγής που στο τέλος ο παραγωγός θα παραδώσει στον Συνεταιρισμό.  Η περίοδος της συγκομιδής του Κρόκου Κοζάνης εδώ και μια εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη με τους εκατοντάδες καλλιεργητές και τα μέλη των οικογενειών τους να βρίσκονται στα χωράφια, σκυμμένοι, συλλέγοντας ένα-ένα τα μωβ λουλούδια του. Είναι η περίοδος πού οι καλλιεργητές απο τον  Κρόκο, την Αγ. Παρασκευή, την Καισαρεία, την Άνω και Κάτω Κώμη, τη Πλατανιάς Βοϊου, αλλά και τις ορεινές κοινότητες όπως στο Τριγωνικό και το Τρανόβαλτο Κοζάνης εγκαταλείπουν κάθε άλλη δραστηριότητα και αφιερώνονται οικογενειακώς στην συλλογή των λουλουδιών.

Η συλλογή του Κρόκου  έχει την ιδιαιτερότητα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το πολύ σε 15 ημέρες, όσο διαρκεί η συνολική ανθοφορία των λουλουδιών σε κάθε βολβό. Γιαυτό και η συλλογή πρέπει να γίνει σε αυτό το διάστημα ειδάλλως η παραγωγή μπορεί να  χαθεί.  Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βασίλης Μητσόπουλος «τα τελευταία χρόνια Αλβανοί εργάτες έρχονταν με τουριστική βίζα κα συμμετείχαν στις εργασίες μας. Όμως τα μέτρα covid έχουν δυσκολέψει την έλευσή τους εξαιτίας του χαμηλού εμβολιασμού της γειτονικής χώρας». Η σχετική έλλειψη εργατικών χεριών τα τελευταία δύο χρόνια έχει καλυφθεί από εγχώριο εργατικό δυναμικό  που συμμετέχει στην συλλογή. «Η αμοιβή, όπως μας εξηγεί ο κ. Μητσόπουλος,  είναι 5-6 € /ώρα με την ασφάλιση να ανήκει στον εργοδότη καλλιεργητή».  Η εξασφάλιση εργατικών χεριών δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί η συλλογή είναι μια επίπονη χειρωνακτική εργασία αφού ο εργαζόμενος πρέπει να βρίσκεται σε όλη την διάρκεια της ημέρας συνεχώς σκυμμένος.   

Μετά  το τέλος της ημερήσιας συγκομιδής γίνεται πάντα ο διαχωρισμός του λουλουδιού από τους στήμονες και τα στίγματα. Τα τελευταία, οι παραγωγοί θα τα «στεγνώσουν» για μερικές ημέρες προκειμένου να χάσουν την υγρασία τους. Ακολουθεί ο διαχωρισμός των κίτρινων στημόνων που προορίζονται ως υλικό βαφής στην βιομηχανία από τα κόκκινα στίγματα του Κρόκου. Σε αυτή την διαδικασία συμμετέχει όλη η οικογένεια, γίνεται εντός του σπιτιού και διαρκεί έως 40 ημέρες. 

Τα προγράμματα των νέων Αγροτών αλλά και η εκκαθάριση της τιμής του προϊόντος στον Κροκοπαραγωγό από τον Συνεταιρισμό που για το 2020 και 2021 έκλεισε στα 1.200 €/κιλό φαίνεται ότι προσέλκυσαν νέους καλλιεργητές. Από τα στοιχεία του ΟΣΔΕ για το 2021 φαίνεται ότι υπάρχει μια αύξηση από τα 4.900 στα 5.500 στρέμματα κι όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού αυτό «θα έχει και τον θετικό του αντίκτυπο στην συνολική μας παραγωγή». Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εάν κρατήσει ο καιρός και μπορέσουν οι αγρότες με τα συνεργεία να μαζέψουν όλα τα λουλούδια «η φετινή παραγωγή θα ξεπεράσει τους 2,6 τόνους».

Ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γής εάν όλα πάνε καλά μπορεί να  «δώσει» 900 γραμμάρια Κρόκου και όπως επισημαίνει ο κ. Μητσόπουλος «για μια οικογένεια με μέσο όρο τα 5 έως 6 στρέμματα που είναι οι περισσότεροι συνεταιριστές μας η καλλιέργεια μπορεί προσφέρει ένα συμπληρωματικό εισόδημα».

Παρότι η συνεργασία με την Κίνα ξεκίνησε ενθαρρυντικά με την πρώτη αποστολή συσκευασμένης ποσότητας για εξιδεικευμένα καταστήματα πώλησης αρωματικών φυτών, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη γεγονός που ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού το αποδίδει στην παραδοσιακή εμπορική συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Κίνα κα το Ιράν το οποίο συγκαταλέγεται στις ηγέτιδες δυνάμεις παραγωγής σαφράν που αγγίζει τους 400 τόνους ετησίως. Παρόλα όλα αυτά στον κλάδο του Κρόκου υπάρχει αισιοδοξία, οι αποθήκες του συνεταιρισμού περιμένουν την νέα σοδειά για να γεμίσουν, ενώ τα μηνύματα από τους εμπορικούς αντιπροσώπους στην Ευρώπη είναι θετικά ως προς την συνολική εικόνα και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά του προϊόντος που θεωρούνται υψηλού επιπέδου. Στην «ζήτηση» του Κρόκου συνέβαλαν  κι οι δυσμενείς εξελίξεις στο Αφγανιστάν μιας και η συγκεκριμένη χώρα είναι σημαντικός  παραγωγός σαφράν που τροφοδοτεί την Ευρωπαϊκή αγορά.

Τα τελευταία χρόνια η χρήση του Κρόκου Κοζάνης στην γαστρονομία γνωρίζει άνθιση αφού διεθνώς αναγνωρισμένοι  σεφ έχουν εντάξει το διάσημο μπαχαρικό  στις γευστικές τους δημιουργίες. 

Ο κ. Μητσόπουλος δηλώνει ικανοποιημένος και από την ανταπόκριση που έχει ο Κρόκος στην αγορά των ροφημάτων.  «Επτά γεύσεις με βάση τον Κρόκο και μίγμα από τα πιο δημοφιλή βότανα της ελληνικής φύσης κυκλοφορούν στην αγορά και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών μας».