Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 18:19

Οχι της ΠΕΔ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Επιστολή των δημάρχων σε Σκρέκα, Γεωργιάδη και Χατζηδάκη

ΠΡΟΣ: Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα Κωνσταντίνο

ΘΕΜΑ: «Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ΔΕΗ»

Τα μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας στην τελευταία τους συνεδρίαση συζήτησαν διεξοδικά το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η.  Α.Ε. και

αποφάσισαν ομόφωνα να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ΑΕ επιφέρει περιορισμό του Δημοσίου, με επακόλουθο την απώλεια του κρατικού ελέγχου στη μεγαλύτερη επιχείρηση του δημοσίου και της χώρας.

Αυτό  σημαίνει ουσιαστικά και πρακτικά και την οριστική ρήξη μιας σχέσης, δομημένης  εδώ και δεκαετίες  με την κοινωνία, πόσο δε μάλλον με την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, όπου και ξεδίπλωνε σχεδόν αποκλειστικά την παραγωγική της δραστηριότητα. 

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα αν και η δραστηριότητά της έχει περιοριστεί αισθητά,  δεν επεφύλαξε για την περιοχή μας κάποια  ιδιαίτερα προνομιακή μεταχείριση, καθώς εδώ ήταν συγκεντρωμένο το κύριο παραγωγικό δυναμικό της, με επακόλουθο ένα βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ένα μερικώς ανεπανόρθωτο περιβάλλον.   

Η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης, της μετάβασης της περιοχής σε ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο παραμένει μετέωρη και η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ πλέον αίρεται, με αποτέλεσμα οι υπάρχουσες υποχρεώσεις να τίθενται  σε αμφισβήτηση και να μετατοπίζονται.   

Επιπλέον, το πλαίσιο και το μέλλον των τοπικών τηλεθερμάνσεων τίθεται σε νέα δοκιμασία και  η κοινωνική αντιπαροχή θα υπερβεί τα όρια του «Κοινωνικού Συμβολαίου». 

Προσεγγίζοντας δε το θέμα υπερτοπικά και εθνικά, η εκρηκτική άνοδος των τιμών της ενέργειας το τελευταίο διάστημα και η ανασφάλεια της ενεργειακής επάρκειας, έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και είναι αδιανόητο ο απόλυτος  έλεγχος  να βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι πασιφανές ότι η Δημόσια  Επιχείρηση Ηλεκτρισμού  με τον δημόσιο χαρακτήρα της και την μετοχική πλειοψηφία, υπηρετεί βέλτιστα το εθνικό και τοπικό συμφέρον.

Συμπερασματικά, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και οι δρομολογούμενες εξελίξεις μας βρίσκουν ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας αντίθετους και  δίπλα στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας

Γεώργιος Δασταμάνης

Δήμαρχος Γρεβενών

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 18:26