Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 18:27

Ικανοποίηση του Γιώργου Κασαπίδη από την ανακοίνωση των ενισχύσεων για τις Λιγνιτικές περιοχές. Η Δυτική Μακεδονία θα γίνει η πράσινη Περιφέρεια της χώρας

του Σπύρου Κουταβα

Την ικανοποίηση του για τα νέα ποσοστά Κρατικών ενισχύσεων που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ  και που αφορούν τις περιοχές

που βρίσκονται σε καθεστώς μετάβασης των οικονομιιων τους από τον Λιγνίτη, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Κασαπίδης ανέφερε ότι με τα νέα ποσοστά η Δυτική Μακεδονία «μπορεί να λάβει ενισχύσεις για τις μεγάλες επενδύσεις άνω των 10 εκ € έως 50%, για τις μεσαίες κάτω των 10 εκ € έως 60% και για τις μικρές κάτω του 1 εκ € ενισχύσεις 70%». Διευκρίνισε δε ότι τα ποσοστά των ενισχύσεων θα εξαρτηθούν και «από τον αριθμό θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν».

Ο κ. Κασαπίδης ανέφερε ότι τα παραπάνω ποσοστά «που αφορούν τις εμβληματικές επενδύσεις θα ισχύουν για το σύνολο της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας ενώ τα ποσοστά των ενισχύσεων που αφορούν τις μεσαίες και μικρές επενδύσεις αφορούν μόνο τις περιφερειακές ενότητες της Κοζάνης και της Φλώρινας».

Το σχέδιο που έχει υποβληθεί στην ΕΕ περιγράφει την δυτική Μακεδονία ως μια εδαφική ενότητα με δύο διακριτές περιοχές που περιλαμβάνουν τους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας με τις άμεσες επιπτώσεις από την απολιγνιτοποίηση και από την άλλη τους νομούς Καστοριάς και Γρεβενών με τις έμμεσες επιπτώσεις από την απολγνιοιτποίηση.

Ο κ. Κασαπίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι έως το καλοκαίρι θα έχει εγκριθεί το Σχέδιο Δίκαιη Μετάβασης και τότε «θα έχουμε την πλήρη αποτύπωση των περιοχών και των κινήτρων που θα λαμβάνουν από αυτές τις ενισχύσεις».

Τόνισε ότι «η  απόφαση της ΕΕ μας χαροποιεί, είναι μια θετική εξέλιξη για την περιφέρεια μας και συμπλήρωσε λέγοντας «εργαστήκαμε σκληρά τους τελευταίους οκτώ μήνες μαζί με τον επικεφαλής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης κ. Μουσουρούλη για να τεκμηριώσουμε στην Επιτροπή  την επιχειρηματολογία μας».

Ανέφερε επίσης ότι τα ποσοστά των ενισχύσεων για τις περιοχές μας θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το ήδη δηλωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών επισημαίνοντας ότι «από 1 Ιανουαρίου 2022 θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους επενδυτές».

«Ο σχεδιασμός μας ξεκλειδώνει από την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής επιτροπής» δήλωσε ο κ, Κασαπίδης, πρόσθεσε ότι υπάρχει κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον στην πράσινη ενέργεια, στον πρωτογενή τομέα την μεταποίηση και το εμπόριο και ανέφερε ότι στο πεδίο της Καινοτομίας «εργαζόμαστε από κοινού με το Πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονία στην δημιουργία θερμοκοιτίδας για νέους επιστήμονες που θέλουν να αναπτύξουν την ιδέα τους» ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές  εξελίξεις γύρω από τα σχέδια της Περιφέρειας στο τομέα Ανάπτυξης και παραγωγής υδρογόνου 

«Η  Δυτική Μακεδονία θα γίνει η πράσινη Περιφέρεια της χώρας» και  και επεσήμανε ότι τόσο οι υφιστάμενες επιχειρήσεις όσο και αυτές που θα επιλέξουν να εγκατασταθούν στην περιοχή θα μπορούν «να αξιοποιήσουν  ως πλεονέκτημα το πράσινο πιστοποιητικό στα προϊόντα τους ως ελεύθερα εκπομπών από διοξείδιο του άνθρακα», κάτι που θα τους προσφέρει μόνο θετικό πρόσημο στο διεθνή ανταγωνισμό.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 08:28