Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 11:11

«Πάγωμα» στις εγκρίσεις έργων ΑΠΕ έως την εκπόνηση του Ειδικού χωροταξικού αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το κείμενο συμφωνιας

του Σπύρου Κουταβά 

Την εκπόνηση ενός Ειδικού Χωροταξικού σχεδίου από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που θα προβλέπει τους όρους, τις προϋποθέσεις και θα ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες

για την αδειοδότηση και εγκατάσταση επενδύσεων ΑΠΕ κυρίως φωτοβολταϊκών αλλά και Αιολικών πάρκων στην δυτική Μακεδονία, ζήτησε χθες το βράδυ από το σώμα του περιφερειακού συμβουλίου που συνεδρίασε εκτάκτως, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης. Ο περιφερειάρχης σε μια φορτισμένη τοποθέτηση του για τα προβλήματα που δημιουργούν οι αθρόες δεσμεύσεις εδαφών κα εκτάσεων σε αγροτικούς οικισμούς και κτηνοτροφικές κοινότητες από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την κατασκευη φωτοβολταϊκών πάρκων, ζήτησε από τις παρατάξεις του Περιφερειακού συμβουλίου να συμφωνήσουν και να εξουσιοδοτήσουν τoν Περιφερειάρχη, «να μην προχωρήσει σε καμία αδειοδότηση επενδύσεων» εάν πρώτα δεν έχει εκπονηθεί το Ειδικό χωροταξικό σχέδιο το οποίο εν συνέχεια θα προταθεί στην κυβέρνηση για να συμπεριληφθεί στο νομοθετικό πλαίσιο. Εξήγησε ότι το υπάρχων Χωροταξικό είναι του 2008, όταν ο λιγνίτης συμμετείχε ως ισχυρό καύσιμο στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σήμερα έχει καταστεί ανεπίκαιρο μιας και βρισκόμαστε προς της συνολικής απολιγνιτοποίησης της χώρας με τις κατατεθειμένες αιτήσεις για φωβτοβολταϊκά στην δυτική Μακεδονία να ανέρχονται στα 15,6 GW εκ των οποίων τα 13,6 GW είναι αιτήσεις για πάρκα ισχύος άνω του 1 MW. «Θέλουμε τις επενδύσεις ΑΠΕ, αλλά ο τρόπος εγκατάστασής τους η άναρχη χωροταξική τους τοποθέτηση μας βρίσκει αντίθετους» σημείωσε και ανέφερε δύο βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να ισχύσουν από δω και στο εξής δεσμεύοντας τις αποφάσεις της Περιφέρειας όπως «την  δημιουργία του Ειδικού χωροταξικού σχεδίου και την  συμμετοχή της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού στα όργανα των αποφάσεων που εγκρίνουν την χωροθέτηση και αδειοδότηση των ΑΠΕ».

Ο κ. Κασαπίδης πρότεινε στο σώμα να συμφωνήσει στο πλαίσιο διεκδίκησης ότι  έως ότου ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες «να σταματήσει κάθε είδους δέσμευση εδαφών και εγκρίσεων αδειοδότησης από την ΡΑΕ» και πρότεινε την δημιουργία «ζωνών αποκλεισμού και ζωνών καταλληλόλητας για την χωροθέτηση ΑΠΕ».

Στις ζώνες αποκλεισμού θα περιλαμβάνονται περιοχές όπου κυριαρχεί ως δραστηριότητα η Γεωργία η Κτηνοτροφία, η αλιεία και περιλαμβάνονται βοσκότοποι, αρδευόμενες εκτάσεις, λίμνες κορυφές και κορυφογραμμές. Εξαιρέσεις στην χρήση γης θα προβλέπεται μόνο για τους ΤΟΕΒ  που θα κατασκευάζουν πάρκα προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό κόστος των αρδεύσεων τους.

 Στις ζώνες καταλληλόλητας και προώθησης των επενδύσεων πρότεινε μια ειδική περιοχή που θα εκτείνεται στην νοητή γραμμή 20 χλμ από τα σύνορα, εξαιρουμένων των περιοχών natura, όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν επενδύσεις ΑΠΕ συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ανακόπτοντας την πληθυσμιακή ερήμωση και δημογραφική γήρανση των παραμεθόριων κοινοτήτων. Δήλωσε την αντίθεσή του στην κατάτμηση εκτάσεων όπου κατασκευάζονται μικρές μονάδες των 499 kw και 999 kw και τόνισε στο σώμα ότι «εάν αντιληφθεί η περιφερειακή διοίκηση ότι έχει συμβεί τέτοιο γεγονός θα γίνεται αναπομπή της απόφασης».   

Εκτός από την υφιστάμενη παροχή του ανταποδοτικού τέλους 2,7% που ισχύει για τις κοιλότητες που στα γεωγραφικά τους όρια γίνονται έργα ΑΠΕ ο περιφερειάρχης μίλησε για ένα επιπρόσθετο πόρο 10% που «θα αποταμιεύεται απευθείας στον κουμπαρά της ενεργειακής κοινότητας που έχει συστήσει η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας μαζί με το Πανεπιστήμιο (ΠΔΜ) και άλλους φορείς».

Τέλος ο περιφερειάρχης αναφερόμενος σε περιπτώσεις γεωργών και κτηνοτρόφων που οι μονάδες του βρίσκονται σε εκτάσεις που έχουν δεσμευθεί για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα η εργασία και οι επενδύσεις τους, δήλωσε ότι «διερευνούμε με την νομική ομάδα που έχουν συστήσει την περιπτώσεις  παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξετάζουμε την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια αλλά και το ΕΔΑΔ».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θόδωρος Καρυπίδης ζήτησε να προσέλθει στο Περιφερειακό συμβούλιο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος καθώς και ο επικεφαλής της ΡΑΕ για να απαντήσουν στους προβληματισμούς του σώματος και τόνισε ότι «εμείς μοιράζουμε μεταξύ μας τα προβλήματα και την φτώχεια κα στην Αθήνα τις επενδύσεις και τις ευκαιρίες».

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου από την ελάσσονα αντιπολίτευση αφού κατηγόρησε τον περιφερειάρχη ότι «μόλις 10 ημέρες πριν ψήφισε  κατά πλειοψηφία με την παράταξή του το χωροταξικό, σήμερα εμφανίζεται να δηλώνει ότι διαφωνεί». Ζήτησε από τον Περιφερειάρχη εκτός από την δικαστική προσφυγή, «η περιφέρεια να θέσει υπό το μικροσκόπιό της σε ότι αφορά την χωροταξία ακόμη και τα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχουν λάβει ήδη  αδειοδότηση».

Τέλος συμφωνήθηκε οι επικεφαλής των παρατάξεων να στείλουν τις προτάσεις τους και εντός οκτώ ημερών  να έχει αποτυπωθεί το κείμενο αρχών και  όρων που θα διέπουν την χωροθέτηση επενδύσεων  ΑΠΕ στην περιφέρεια αι το οποίο θα ζητηθεί να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση.

πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 14:03