Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 17:30

"Ως εδώ - Φτάνει πια με τη θεσμική εκτροπή", Αποκαλυπτική επιστολή 11 μελών του ΔΣ ΕΒΕ Κοζάνης εναντίον του προέδρου Νικου Σαρρή

Ανοιχτή Επιστολή Επιμελητηριακών για τη χειρότερη Διοίκηση όλων των εποχών για το ΕΒΕ Κοζάνη

Προς Την κοινωνία του Ν. Κοζάνης

Κοιν.: 

  • ΔΣ ΕΒΕ Κοζάνης
  • Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας
  • Βουλευτές Ν. Κοζάνης
  • Κοινοβουλευτικά Κόμματα
  • Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος
  • Γενικό Γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Αγαπητοί συμπολίτες,

Έχοντας πλήρη επίγνωση της συνυπευθυνότητας μας στο "σίριαλ" του αδιοίκητου Επιμελητηρίου Κοζάνης, επιθυμούμε μέσα από αυτήν την ανοικτή επιστολή να απευθύνουμε μια έκκληση σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη σοβαρή θεσμική λειτουργία των παραγωγικών φορέων, με γνώμονα την κοινή λογική και την αξιοπρέπεια όλων μας.

Είναι γνωστή και αυταπόδεικτη η αδυναμία διοίκησης από το Νίκο Σαρρή και την υφιστάμενη πλειοψηφούσα διοικητική επιτροπή. Ο Πρόεδρος δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται τόσο στις ψηφοφορίες όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις. Το ηθικό ζήτημα που δημιουργείται είναι τεράστιο, καθώς εκμεταλλεύεται ένα παραθυράκι του Νόμου για να παραμείνει στην εξουσία για το υπόλοιπο της κενής θητείας του. Ο εναγκαλισμός του με την καρέκλα του, και η άρνηση του να επιτρέψει στο ΕΒΕ Κοζάνης να επιστρέψει στην κανονικότητα, έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα.

Αποκορύφωμα, η άρνηση του να υπερψηφίσει την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του Επιμελητηρίου, και η προσπάθεια του να σαμποτάρει τη διαδικασία, πετώντας στα σκουπίδια την υπεράνθρωπη προσπάθεια τόσο εκλεγμένων αλλά και διοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΒΕ Κοζάνης. Η τελευταία σκηνή του κακοπαιγμένου έργου του εναγκαλισμού του με την καρέκλα του, μας αναγκάζει να πούμε ΩΣ ΕΔΩ. Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος της κατρακύλας, αρκεί να έρθει σε γνώση του, πως πλέον διαφωνούν μαζί του συστηματικά στις ψηφοφορίες, άνθρωποι που ανήκαν στην παράταξη του όπως οι κύριοι Παντελίδης και Λυσσαρίδης. Σαν να μην του φτάνουν όλα αυτά, ο κ. Σαρρής έχει επιπλέον το θράσος να προβαίνει σε ψευδείς δημόσιες δηλώσεις που θίγουν τις προσωπικότητες μας, αλλά και το γενικότερο αίσθημα δικαίου. ΦΤΑΝΕΙ ΟΜΩΣ. ΩΣ ΕΔΩ.

Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ

Εν πρώτοις, οφείλουμε να καταθέσουμε μία ΔΙΑΨΕΥΣΗ για τα όσα ο ψεύτης Πρόεδρος είπε κατά τη δήλωση του περί «μικροπολιτικής» που έγινε στις 15/6/2020, και συγκεκριμένα για τις 2 προτάσεις που ΨΕΥΔΩΣ ανέφερε πως «δεν πέρασαν την έγκριση του Δ.Σ. , κι έγιναν αντικείμενο μικροπολιτικής» .

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

  • Η πρώτη πρόταση που αφορούσε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Επιμελητηρίου, ήρθε στην συνεδρίαση της 26/2/2020 στην οποία ο Νίκος Σαρρής δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απαρτία στο συμβούλιο του και η συνεδρίαση αναβλήθηκε. Ήταν μια από τις πολλές απουσίες των μελών της παράταξης της "πλειοψηφίας" που υποτίθεται ότι έχει ο Πρόεδρος.
  • Την επόμενη μέρα, επαναλήφθηκε η (εξ αναβολής) συνεδρίαση και εμείς ήμασταν πάλι παρόντες. Η πρόταση του προέδρου καταψηφίστηκε από την πραγματική πλειοψηφία, με το αιτιολογικό ότι τα ποσά των 420.000 ευρώ συνολικά για τη δράση ήταν σκανδαλωδώς υπερβολικά σε σχέση με τις απαιτήσεις της αγοράς κατόπιν τεκμηριωμένης έρευνας μας. Επίσης καταψηφίστηκε λόγω του ότι το ΕΒΕ μας, έχει ήδη σύστημα το οποίο πληροί το 70% των απαιτήσεων που  περιγράφηκε στο τεχνικό δελτίο του Νίκου Σαρρή.
  • Τα παραπάνω έγιναν την παραμονή της ημέρας της τελευταίας προθεσμίας με απίστευτη προχειρότητα και τσαπατσουλιά από πλευράς του εισηγητή του θέματος κ. Σαρρή.
  • Το έργο αποφασίστηκε να υποβληθεί ξανά, κατόπιν νέας παράτασης για την υποβολή της πρότασης που δόθηκε στα πλαίσια των μέτρων για τον κορωνοϊό. Η επανακατάρτιση τεχνικού δελτίου και η εκ νέου υποβολή του, ήταν πρωτοβουλία ενός εκ των συνυπογραφώντων την παρούσα,  του Μιχάλη Χλιαπα, ο οποίος έκανε όλες τις ενέργειες για να συσταθεί ομάδα εργασίας.
  • Αφού ολοκληρώθηκε το νέο τεχνικό δελτίο, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των κύριων Χλιάπα και Λυσσαρίδη, της Διευθύντριας και των Στελεχών του ΕΒΕ, τέθηκε σε ψηφοφορία η κατάθεση του στις Υπηρεσίες της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας. Ο Νίκος Σαρρής καταψήφισε την κατάθεση της πρότασης αφήνοντας άπαντες άναυδους. Ευτυχώς η πλειοψηφία αντέδρασε λογικά και υπερψήφισε την πρόταση, και παρά το ότι ο Σαρρής καταψήφισε, τελικά το επιμελητήριο θα κάνει ψηφιακή αναβάθμιση ! Απομένει μόνο η τυπική έγκριση από τις υπηρεσίες που εξετάζουν την πρόταση και θα πάμε μπροστά είτε το θέλει είτε όχι.
  • Να σημειωθεί ότι ο κ. Σαρρής καταψήφισε γραπτώς την Παρασκευή 29 Μαΐου την ομάδα εργασίας (τυπικά την πρόταση), ενώ στη συνεδρίαση που είχε γίνει προ δυο ημερών (Τετάρτη 27 Μαΐου) στο Κοβεντάρειο, είχε ψηφίσει θετικά. Γιατί άραγε πρόβαλλε ως δικαιολογία, την δήθεν «εκπρόθεσμη υποβολή», ενώ οι υπηρεσίες την δέχθηκαν, και ενώ την είχε εισηγηθεί ο ίδιος προ 2 ημερών; Μιλάμε όχι μόνο για ανακολουθία αλλά για την απόλυτη παράνοια.
  • Σε κάθε περίπτωση η πρόταση πέρασε και αποτέλεσε νόμιμη και τελεσίδικη απόφαση διοικητικού συμβουλίου. Αρνούμενος παρανόμως (για άλλη μία φορά) να εκτελέσει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Νίκος Σαρρής αρνήθηκε να υπογράψει τα έγγραφα της υποβολής της πρότασης, και ευτυχώς προλάβαμε την προθεσμία στο «παρά πέντε» χάρη στη διαχειριστική ετοιμότητα του Β΄ Αντιπροέδρου Γιάννη Γρηγοριάδη, την έμπρακτη συνδρομή του Νίκου Λυσσαρίδη, και το πείσμα των υπηρεσιακών παραγόντων του Επιμελητηρίου.
  • Όλα τα παραπάνω είναι γραμμένα στα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ, αλλά και στην ηλεκτρονική αλληλογραφία των μελών του. Προκαλούμε ανοιχτά τον Νίκο Σαρρή να τα βγάλει στη δημοσιότητα και να εκτεθεί ανεπανόρθωτα!
  • Η δεύτερη πρόταση που αφορά την υλοποίηση ευρωπαϊκού έργου, με στόχο την προώθηση των αρωματικών φυτών της περιοχής μας: Δεν υπήρχε απόφαση διοικητικής επιτροπής για τη νομιμοποίηση της υποβολής. Την παραμονή της τελευταίας ημέρας πριν την υποβολής που κατά τύχη συνεδρίασε και το διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕ, απλά ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη του προγράμματος. Είναι σαφές ότι δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, γι αυτό άλλωστε η ενημέρωση έλαβε χώρα μετά το πέρας της συζήτησης των θεμάτων, και αφού είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι. Συγκεκριμένα, όταν δέησε ο Πρόεδρος να μας ενημερώσει, στο χώρο βρίσκονταν μόλις 8 από τα 21 μέλη του ΔΣ, από τα οποία εμμέσως ζητήθηκε να νομιμοποιήσουν πρόγραμμα προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.
  • Στο σημείο εκείνο ο Πρόεδρος Νίκος Σαρρής ξεσκεπάστηκε. Αποκαλύφθηκε πως προσπαθούσε να περάσει στα κρυφά την πρόταση των 800.000 ευρώ χωρίς καμία απόφαση συλλογικού οργάνου του Επιμελητηρίου. Υπό το φόβο να μην αντιμετωπίσει ποινικές ευθύνες, ο Πρόεδρος έκλεισε σκανδαλωδώς τα μικρόφωνα, και διέκοψε παρανόμως την λειτουργία του καταγραφικού μηχανήματος και την καταγραφή των λεγομένων των μελών της επιμελητηριακής κοινότητας, τους οποίους φασιστικά φίμωσε με το κλείσιμο των μικροφώνων.
  • Τελικά σχετικά με το πρόγραμμα, δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ τεχνικό δελτίο, δεν πρωτοκολλήθηκε ποτέ και δεν στάλθηκε ποτέ και πουθενά κανένα τεχνικό δελτίο. Φυσικά, δεν τέθηκε ποτέ προς ψηφοφορία στην ημερήσια διάταξη καμίας συνεδρίασης. 
  • Όπως προκύπτει, δεν καταψηφίσαμε ποτέ ούτε σαμποτάραμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. 
  • Αντίθετα το στηρίζουμε και το θεωρούμε εμβληματικό, παρακολουθώντας την υποδειγματική υλοποίηση του από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Δυτικής Μακεδονίας και την Κατερίνα Δαδαμόγια, η οποία σε αντίθεση με εμάς λειτούργησε με την οργάνωση και τη σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις.
  • Την επόμενη μέρα Νίκος Σαρρής, προσπάθησε να συγκαλέσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για να περάσει «με το έτσι θέλω» την πρόταση των 800.000 ευρώ. Έτσι, απευθύνθηκε στα μέλη της παράταξης του, ώστε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες υπογραφές για την διαδικασία αυτή. Όμως οι «δικοί του», όπως είναι λογικό αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν την σκανδαλώδη υποβολή του σχεδίου, και έτσι ο Πρόεδρος κατάφερε να τα κάνει θάλασσα, και με τα μέλη της (μειοψηφικής) παράταξης του.
  • Δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Σαρρής, όταν μιλάει για «μικροπολιτική» στην υποβολή της πρότασης για τα αρωματικά φυτά, εννοεί τα μέλη της δικής του παράταξης, αφού η δική του παράταξη τον «άδειασε» και δεν του επέτρεψε να κάνει συνεδρίαση ΔΣ, ώστε να εντάξει το πρόγραμμα.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ

Ο Πρόεδρος Νίκος Σαρρής:

  • αρνήθηκε να ψηφίσει την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του Επιμελητηρίου
  • χάνει τη μία μετά την άλλη τις ψηφοφορίες στο Διοικητικό Συμβούλιο
  • δεν γνωρίζει την έννοια της λογοδοσίας και της διαφάνειας στην πράξη
  • ψευδώς και παρανόμως, πήγε να περάσει χωρίς απόφαση Δ.Σ. πρόταση υποβολής σε πρόγραμμα, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.
  • συστηματικά και παρανόμως δεν προσκομίζει οικονομικά στοιχεία της ΔΕ και της ΑΕΠΕΚ
  • δεν εφαρμόζει αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου
  • δεν προχωράει σε οριστική λύση με το εκθεσιακό κέντρο αφήνοντας το χρόνο να κυλάει εις βάρος της επιχειρηματικής κοινότητας 
  • δεν προχωρά σε θεσμικές συνέργειες και υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων
  • μένει μόνο στην ανέξοδη "καταγραφή των προβλημάτων", και όχι σε παρεμβάσεις που τα λύνουν
  • δεν έχει καμία επιχειρησιακή ετοιμότητα, και καμία θεσμική συνέργεια ώστε να καταστεί το συνέδριο φορέας υλοποίησης των σημαντικότατων δράσεων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας
  • αναλώνεται στις δεξιώσεις, στις δημόσιες σχέσεις, και στα τραπεζώματα, όταν όλα αυτά έχουν μηδενικό επιχειρησιακό αποτύπωμα και γίνονται για προσωπική προβολή και ως σκαλοπάτι για το εκλογικό μέλλον συγκεκριμένων ανθρώπων.
  • δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου και των θεσμών σε τοπικό επίπεδο
  • δεν έχει προτείνει τίποτα το συγκεκριμένο στο δημόσιο διάλογο και στους φορείς για την επόμενη μέρα στην επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία
  • δεν μας έχει απαντήσει ακόμα για σημαντικότατα ζητήματα νομικού και δικαστικού ενδιαφέροντος σχετικά με την εκλογή του, όπως αυτό της νομιμότητας των εκλογικών καταλόγων με τους οποίους εκλέχθηκε.
  • δεν μας έχει απαντήσει πόσα είναι τα χρήματα που εισέπραξε το Επιμελητήριο, και από τις ρυθμίσεις των μελών που θεμελίωσαν εκλογικό δικαίωμα τον Νοέμβριο του 2019, που είναι αυτά τα χρήματα, με ποια απόφαση οργάνου έγιναν αποδεκτές οι ρυθμίσεις, και κατά πόσο είναι οι εν λόγω «εκλογείς» συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων των ρυθμίσεων τους
  • δεν μας εκπροσωπεί, μας εκθέτει και μας προσβάλλει ανεπανόρθωτα, και εκπέμπει μηνύματα κενά περιεχομένου με τις αόριστες τοποθετήσεις του
  • ο βίος και η πολιτεία του έχουν αναδείξει μια κατρακύλα για την επιχειρηματική κοινότητα και για όλους όσους κινούνται θεσμικά
  • δεν έχει καμία ουσιαστική συμμαχία με την Αυτοδιοίκηση, το Πανεπιστήμιο, την Πολιτεία
  • και τέλος γιατί έχει αφήσει το στολίδι του Επιμελητηρίου, το Εκθεσιακό Κέντρο, να ρημάζει αναξιοποίητο εδώ και δυόμισι χρόνια, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα του.

 

Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για όλους τους παραπάνω λόγους, απευθύνουμε έκκληση στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τον κ. Σαρρή, και να διευκολύνουν το φορέα να γυρίσει σελίδα. Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε να μένει η περιοχή μας αδρανής, επειδή ο κ. Σαρρής είναι γαντζωμένος στην καρέκλα του.

Καλούμε την κυρία Παναγιωτίδου, και τους κυρίους Χασιώτη, Παπανίκο, Σπυρίδη, Χατζηπαντελή, Τέτο, Λυσσαρίδη και Παντελίδη να βάλουν ένα τέλος σε αυτό το σίριαλ που έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπρέπεια όλων μας. Καλούμε καθέναν από αυτούς, να δρομολογήσουμε από κοινού την εκλογή νέας διοικητικής επιτροπής, η οποία θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του διοικητικού συμβουλίου. Όλοι μαζί, από την αρχή και σε πνεύμα σύμπνοιας. Είναι η ώρα για αποφάσεις. Όποιος από εμάς δεν πάρει θέση, είναι σαν να συναινεί σιωπηρά στην προβληματική κατάσταση που δημιουργεί ο Νίκος Σαρρής, και από εδώ και πέρα για εμάς θα αποτελεί μέρος της.

Καλούμε επίσης, τους θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής Βουλευτές, Περιφερειάρχη, Δημάρχους  να αποδοκιμάσουν την αντιθεσμική συμπεριφορά του κ. Νίκου Σαρρή. 

Καλούμε επίσης, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να πάρουν αποστάσεις από την σκανδαλώδη και προβληματική διαχείριση του κ. Σαρρή, καταδικάζοντας την αντιδημιουργική του πολιτική, η οποία κρατά στάσιμο το φορέα πηγαίνοντας ολοταχώς πίσω και την περιοχή.

Καλούμε τέλος, τα μέλη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, να πάρουν θέση για όλα αυτά. Όπως επίσης, θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθεί και η Περιφερειακή Αρχή για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας της με τον κ. Σαρρή. Να γνωρίζει η κοινωνία τι γίνεται μεταξύ Περιφέρειας και Επιμελητηρίου, σε θέματα κοινής αρμοδιότητας και ποια η στάση και η αξιοπιστία των εμπλεκόμενων μερών.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Τόσο στα Επιμελητήρια, όσο και σε όλους τους θεσμούς της δημόσιας ζωής, οφείλουμε να τοποθετούμαστε και όταν χρειάζεται να καυτηριάζουμε τα κακώς κείμενα, και να παίρνουμε θέση για προβληματικές καταστάσεις όπως η σημερινή. Οι συνεχιζόμενες κρίσεις μας έχουν ευνουχίσει, και έχουμε «μάθει να ανεχόμαστε» όλους όσους μας έφεραν έως εδώ. Φτάνει πια. Σταματάμε πλέον να προσφέρουμε την ανοχή μας, για να φωτογραφίζονται οι χαμογελαστοί και γραβατωμένοι πολιτικάντηδες. Η περιοχή μας πεθαίνει. Θέλουμε ουσία με δημιουργικό, τεχνοκρατικό και πάνω από όλα ανθρωποκεντρικό πρόσημο, και τη θέλουμε σήμερα  

Με εκτίμηση

Τα 11 από τα 21 μέλη του ΔΣ του ΕΒΕ Κοζάνη

Γρηγοριάδης Γιάννης

Γρηγοριάδης Κυριάκος

Ιωαννίδης Αδάμ

Καλεντηριάδης Κοσμάς

Μαλούτας Παναγιώτης

Μητλιάγκας Γιάννης

Μόσχος Βασίλης

Μούσιος Νίκος

Πουγαρίδης Αντώνιος

Τσαμπούρης Φώτης

Χλιάπας Μιχάλης

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 17:36