Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 09:13

Το Επιμελητήριο Κοζάνης ζητά από τον Περιφερειάρχη την άμεση ενεργοποίηση του ΤΑΔΥΜ

Με αφορμή το σοβαρό οικονομικό πλήγμα που δέχονται οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης,

κ. Νικόλαος Σαρρής, απέστειλε επιστολή στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδη για την άμεση ενεργοποίηση του ΤΑΔΥΜ.

Η επιστολή έχει ως εξής:  

        «Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη ,

         Με αφορμή την πρωτοφανή κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα μας  λόγω  του Κορωνοϊού,  που απειλεί  τα υπέρτατα και πρώτιστα αγαθά των ανθρώπων που είναι η Υγεία  και η Ζωή,  ορθά η Ελληνική Κυβέρνηση και η Πολιτεία έλαβε εγκαίρως μέτρα για τη διαφύλαξη της διασποράς του φονικού ιού, στα οποία συμπεριλαμβάνεται, όπως γνωρίζετε, και η αναστολή λειτουργίας ή η υπολειτουργία του μεγαλύτερου μέρους των επιχειρήσεων  και της περιοχής μας, η οποία πλήττεται οικονομικά, δυστυχώς,  περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας μας. Και βέβαια σαν να μην έφτανε αυτό  έχει βυθιστεί στο πένθος που προκάλεσε και προκαλεί ο « αόρατος εχθρός», καθώς οι επιθέσεις του στην περιοχή μας δυστυχώς  μέχρι στιγμής προκάλεσαν πολλές ανθρώπινες απώλειες.

Είναι γεγονός ότι η ανησυχία κυριαρχεί. Ωστόσο, με την ατομική και κοινωνική ευθύνη όλων μας θεωρούμε ότι τάχιστα η ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε θα αντιστραφεί. Ευελπιστούμε ότι, με την πίστη και τη συμμόρφωση όλων μας στα μέτρα για την μείωση και το μηδενισμό της διασποράς της νόσου COVID 19, θα βγούμε νικητές!  Σύντομα θα μπορέσουμε  να ατενίσουμε και πάλι το μέλλον με αισιοδοξία, χαράσσοντας και υλοποιώντας συνάμα τις αποφάσεις και στρατηγικές εκείνες, που όλοι μαζί Πολιτεία, Φορείς, Επιχειρήσεις και Πολίτες οφείλουμε να προωθήσουμε για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενόψει μεταλιγνιτικής εποχής, αλλά και της μετά  COVID 19 εποχής, που όλοι οι ειδικοί και γνωρίζοντες εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε ύφεση  και μάλιστα παγκόσμια 

Ωστόσο, για να πετύχουμε το νέο στοίχημα και να ελαχιστοποιήσουμε τους κραδασμούς στην τοπική,- ήδη εξαιρετικά πληττόμενη-,  επιχειρηματική κοινότητα, θα πρέπει άμεσα να λάβουμε τις αποφάσεις που απαιτεί η επόμενη της «καραντίνας» ημέρα. Πρώτα από όλα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον ορθολογικότερο και ταχύτερο δυνατό τρόπο όλα εκείνα τα επιχειρηματικά εργαλεία, που μας επιτρέπει να έχουμε προνομιακά έναντι άλλων περιοχών ο θεσμοθετημένος  Αναπτυξιακός Πόρος της ΔΕΗ, μέσω του 4ου ΕΑΠ.

Στην παρούσα επιστολή δεν θα επεκταθούμε προτείνοντας μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης της οικονομικής ύφεσης στην περιοχή ευθύνης μας, που ξεκάθαρα διαφαίνεται ότι πρώτα θύματά της  σε ολόκληρη την ΠΔΜ θα έχει  τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έκλεισαν, όπως παραπάνω αναφέραμε ή υπολειτουργούν λόγω ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ, με όποια αποτελέσματα αυτό συνεπάγεται στην περαιτέρω μείωση του πραγματικού ΑΕΠ  του τόπου μας αλλά και της ανεργίας που ξεπερνά κόκκινες γραμμές, με αποτέλεσμα την περαιτέρω φτωχοποίηση της περήφανης Δυτικής Μακεδονίας.

Θα εστιάσουμε, όμως, σε ένα θέμα που το γνωρίζετε πολύ καλά και που πλέον θα πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να υποστηρίξουμε.

Αναφερόμαστε στην ανάγκη άμεσης λειτουργία του ΤΑΔΥΜ.

Το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔΥΜ) είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρο και η ανάγκη επιτέλους να τεθεί σε λειτουργία και να επιτελέσει το σημαντικό ρόλο, για το οποίο ζητήθηκε από  όλους μας να ιδρυθεί, είναι επιτακτική. 

Το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί αρμοδίως για τη λειτουργία του θα πρέπει άμεσα να τεθεί σε ισχύ, (τυχόν βελτιωτικές παρεμβάσεις μπορούν να γίνονται ανάλογα με τις εξελίξεις), όπως επίσης να επικαιροποιηθεί  το όργανο λειτουργίας του και να ληφθούν οι αποφάσεις για τη στελέχωση της δομής του.

Τη στιγμή που και η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι εγγυοδοτικοί μηχανισμοί αποτελούν ικανά και απαραίτητα εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και κυρίως των ΜμΕ στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε σαν χώρα (ήδη δημοσιεύθηκε σε χρόνο ρεκόρ η απόφαση για την «επιστρεπτέα προκαταβολή»),  είναι άδικο και κατώτερο των περιστάσεων ίσως για την περιοχή μας να καθυστερούμε τη λειτουργία ενός «Ταμείου» ή αλλιώς πραγματικού εργαλείου,  που μόνο προνομιακό για την περιοχή μας μπορεί να θεωρηθεί και ως τέτοιο να συμβάλλει στην έκταση των δυνατοτήτων του στην στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της ΠΔΜ.

Θέλουμε τη στήριξή σας και την άμεση λήψη πρωτοβουλίας για τη λειτουργία του ΤΑΔΥΜ.

Πέρα από την βοήθεια, που ως εργαλείο μπορεί να προσφέρει στις επιχειρήσεις και την οικονομική τους ρευστότητα και ενδυνάμωση, είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει και ως κίνητρο ψυχολογικής αναβάθμισης των πολύπαθων επιχειρηματιών και επαγγελματιών της ΠΔΜ.

Είμαστε στη διάθεσή σας, έστω και με τις δυνατότητες που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για εξ αποστάσεως επικοινωνία  ή σύσκεψη  για να επιταχύνουμε με λήψη άμεσων αποφάσεων τις όποιες ενέργειες απαιτούνται για τη λειτουργία του ΤΑΔΥΜ.» 

 

 

                                                         ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 09:17