Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 08:23

Διάλογος για την συγκρότηση φορέα διαχείρισης λιμναίων υποδομών της λίμνης Πολυφύτου

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24-02-2020 στην αίθουσα  της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη, με στόχο τη διερεύνηση βέλτιστης λύσης για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης των λιμναίων υποδομών της λίμνης Πολυφύτου για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Σερβίων και Βελβεντού κ.κ Χρήστος Ελευθερίου και Μανώλης Στεργίου, ο Αντιδήμαρχος Κοζάνης κ. Γεώργιος Δουγαλής, ο οΔ/ντης Τεχνικών Έργων κ. Κώστας Γρίβας, η προϊσταμένη τμ. Συγκοινωνιακών Έργων κ. Δέσποινα Καραγεώργου, η κ. Ζωή Γκερεχτέ και ο κ. Γιάννης Γκίνης από την ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε. Στην σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Κοζάνης Γιώργος Αμανατίδης, λόγω της πρότερης ενασχόλησης και γνώσης με το αντικείμενο.

Ως γνωστό η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης μέσω των τεχνικών υπηρεσιών της,  ολοκλήρωσε την υλοποίηση τεσσάρων μεμονωμένων προσβάσιμων εξ ολοκλήρου πλωτών προβλητών και δύο πλωτών μεμονωμένων μη προσβάσιμων εξ ολοκλήρου πλωτών προβλητών,  έργα τα  οποία σε συνεργασία με τον υφιστάμενο κεντρικό πλωτό λιμένα όρμου Νεράιδας διαμορφώνουν ένα λειτουργικό οικοτουριστικό δίκτυο λιμενικών μορφωμάτων επί ενιαίου υδάτινου αποδέκτη (Τεχνητή λίμνη Πολυφύτου).

Για την αξιοποίηση των ανωτέρω υποδομών είναι απαραίτητη η ύπαρξη Φορέα διαχείρισης.

 

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά την τεχνική σύσκεψη είναι η ύπαρξη θεσμικού πλαισίου σχετικά με την οριοθέτηση αρμοδιοτήτων Δημοσίου, ΔΕΗ και Περιφέρειας, το θέμα των αδειών για πλωτά, η δυνατότητα νομικά να συσταθεί Φορέας Διαχείρισης, η δυνατότητα δημιουργίας συστήματος  Διοίκησης σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, η τουριστική αξιοποίηση της λίμνης (προμήθεια πλεούμενου) και η επίλυση θεμάτων φύλαξης και προστασίας όπως για παράδειγμα η ύπαρξη Λιμεναρχείου.

 

Το επόμενο διάστημα προβλέπεται να συντονιστούν ενέργειες προκειμένου να συνυπογραφεί ένα Σύμφωνο Διοίκησης, μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για τη διαχείριση της λίμνης Πολυφύτου, ώστε ο κάθε Φορέας να μπορεί να υλοποιεί έργα ανάπτυξης και αξιοποίησης της περιοχής ευθύνης του και να επιλυθούν τα θεσμικά ζητήματα που αφορούν σε θέματα ορίων απαλλοτριώσεων, αδειών για τα πλωτά, θέματα φύλαξης (πρόταση για λιμεναρχείο) ενώ για ζητήματα συντήρησης λιμναίων υποδομών, θα προταθεί από τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Γρηγόρη Τσιούμαρη να αναλάβει η Εταιρεία Πολιτισμού Τουρισμού Αθλητισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης της Περιφέρειας.

Να σημειώσουμε εδώ ότι είναι ήδη σε φάση επεξεργασίας Σχέδιο Δράσης απαιτούμενων Έργων για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής λίμνης Πολυφύτου εκτιμώμενου προϋπολογισμού 16 εκ ευρώ, που θα μπορεί να υλοποιηθεί τμηματικά σε χρονικές φάσεις ανά περιοχή παρέμβασης.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 08:25