Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2020 12:43

Το ΚΚΕ για την επίσκεψη των υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ στην Δυτική Μακεδονία

Ανακοίνωση για την επίσκεψη των υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ στην Δυτική Μακεδονία

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής μας μέσα από τις κινητοποιήσεις μας, όχι μόνο το τελευταίο διήμερο κατά την επίσκεψη των υπουργών της ΝΔ,

αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα, στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα στην ΕΕ, τα μονοπώλια και την κυβέρνηση της ΝΔ, πως δεν αποδεχόμαστε την απολιγνιτοποίηση. Δεν αποδεχόμαστε το κλείσιμο μονάδων και ορυχείων, τις απολύσεις, τις τεράστιες ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και αυτές που σχεδιάζονται στην τηλεθέρμανση.  

Στείλαμε μήνυμα ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια που επιβάλλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στην ενέργεια, ενάντια στην ανεργία και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που μας καταδικάζουν με τις πολιτικές τους. Στείλαμε μήνυμα πως δεν υπάρχει ούτε δίκαιη ούτε ομαλή μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή. Ο διάλογος και η συναίνεση που επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι στάχτη στα μάτια του λαού.

Από τις ομιλίες των υπουργών στη ημερίδα για την «δίκαιη μετάβαση» αποδεικνύεται πως ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από την απολιγνιτοποίηση, μας τάζουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Τα ανταλλάγματα τους δεν τα δεχόμαστε γιατί δεν πρόκειται να αναπληρώσουν τις απώλειες που θα υποστεί ο λαός μας. Και μόνο ότι στην ημερίδα ήταν μια σειρά αρπακτικά των ευρώ-μονοπωλίων αποδεικνύεται για ποιους σχεδιασμούς δουλεύουν! Σκοπεύουν να κάνουν την Δυτική Μακεδονία μια απέραντη ειδική οικονομική ζώνη, για περισσότερα κέρδη για τους καπιταλιστές, 0% φορολογία για το κεφάλαιο και σκλάβους εργάτες χωρίς δικαιώματα. Να λοιπόν για ποιους αποτελεί στοίχημα και ευκαιρία η απολιγνιτοποίηση.

Κοροϊδεύουν το λαό οι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ λέγοντας ότι η απολιγνιτοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε να δεχτούμε μοιρολατρικά  τα σχέδια τους, ώστε να μετατραπεί η Δυτική Μακεδονία σε κρανίου τόπος.

Είναι υποκριτικό σήμερα να παρουσιάζονται ως αγωνιστές οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι δυνάμεις τους στην τοπική διοίκηση και το συνδικαλιστικό κίνημα. Η αποχώρηση τους από την ημερίδα ήταν μια καλοστημένη θεατρική παράσταση. Δεν μπορούν να αποβάλλουν τις διαχρονικές ευθύνες που έχουν για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την προώθηση των πολιτικών του κεφαλαίου. Όλα τα προηγούμενα χρόνια σχεδίασαν, υλοποίησαν, ψήφισαν μια σειρά μέτρα που καταδίκαζαν το λαό στην ενεργειακή φτώχεια. Παρά τις επιμέρους διαφορές που μπορεί να έχουν με τις θέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, στην στρατηγική κατεύθυνση ταυτίζονται απόλυτα. Το νέο ΕΣΕΚ της κυβέρνησης της ΝΔ έχει ως βάση άλλωστε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και θέσεις που προτείνουν σήμερα ταυτίζονται σε πολλά σημεία σε αυτές με την ΝΔ.

Το ΚΚΕ δίνει όλες τις δυνάμεις του για την ανάπτυξη και μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων ενάντια στην απολιγνιτοποίηση και τις επιπτώσεις της.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχει λύση που μπορεί να ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών του λαού, δηλαδή να διασφαλίζει ταυτόχρονα την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, σταθερές θέσεις ασφαλούς εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου, ώθηση στην ισόμετρη ανάπτυξη των περιοχών της χώρας.

Το ΚΚΕ λέει καθαρά ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, απευθύνεται στους εργαζόμενους και το λαό και προτείνει έναν πραγματικά διαφορετικό, αλλά ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο με στόχο για ολοένα διευρυνόμενη λαϊκή ευημερία. Σε αυτή την οικονομία, στην Ενέργεια θα λειτουργεί ένας Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας που θα συμπεριλαμβάνεται η ΔΕΗ, το σύνολο των μονάδων παραγωγής, μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις μορφές Ενέργειας (λιγνίτη, ΑΠΕ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.) και ο οποίος θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και όχι τις ανάγκες κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Για να εφαρμοστεί αυτή η λύση πρέπει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας, σκοπό της παραγωγής να αποτελούν οι κοινωνικές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Έτσι, το ενεργειακό προϊόν θα αποτελεί πλέον κοινωνικό αγαθό για όλους και όχι εμπόρευμα. Πρόκειται για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές και τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία.

Σ' αυτό το πλαίσιο, του σοσιαλισμού, ο ενεργειακός κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να αξιοποιεί συνδυασμένα όλες τις διαθέσιμες εγχώριες πηγές και όλες τις διαθέσιμες τεχνικές λύσεις για να βελτιώνεται το σημερινό «ενεργειακό μείγμα» της χώρας, για τη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας. Θα αξιοποιήσει την επιστημονική έρευνα για να προβλέπει έγκαιρα μελλοντικές ανάγκες της κοινωνίας. Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να οργανωθεί η πάλη του λαού και να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος της πραγματικής ανατροπής.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2020 12:47