Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 00:02

«Ομόφωνο όχι στο ΕΣΕΚ της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση της περιοχής, να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» αποφάσισε το Περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

«Δεν μπορεί να γίνει δεκτό το σχέδιο της κυβέρνησης (ΕΣΕΚ) για την απολιγνιτοποίηση της περιοχής γιατί θα ζημιώσει την δυτική Μακεδονία με απώλεια 25.000 θέσεων εργασίας και απώλεια 2,5 δις € κατ’έτος »

τόνισε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης. κλείνοντας της ομιλία του στην πολύωρη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου με θέμα στην ημερήσια διάταξη το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) .

 «Θέλουμε ως περιφερειακό συμβούλιο να υπάρξει πρώτα μέριμνα εκ μέρους  κυβέρνησης για τις νέες θέσεις εργασίας που θα πρέπει να  δημιουργηθούν στην περιοχή και μετά να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ» τόνισε ο περιφερειάρχης αναρωτώμενος ταυτόχρονα «τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονιάδων και των ορυχείων;»

Ο Γιώργος Κασαπίδης  ανάφερε ακόμη ότι «δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχέδιο από πλευράς της  κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της περιοχής», ενώ αναφερόμενος στην ΔΕΗ τόνισε ότι «από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις της δεν μας έχει γνωστοποιήσει τι θα κάνει με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην περιοχή όπως με τις αποκαταστάσεις των εδαφών και των ορυχείων που δεν θα λειτουργούν, τι θα συμβεί με τις τηλεθερμάνσεις τριών μεγάλων Δήμων Κοζάνης, Εορδαίας  και Αμυνταίου» ενώ αναρωτήθηκε «τι θα γίνει με τις δεκάδες  επιχειρήσεις της περιοχής που επένδυσαν αρκετά εκ € σε μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του έργου της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ».

Το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας με ομοφωνία  αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνησης «να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης  και να μην κάνει δεκτό το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα  (ΕΣΕΚ)».

Όπως ανάφερε μετά το τέλος της συνεδρίασης στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης «το επόμενο διάστημα θα απευθυνθούμε στην κυβέρνηση, την ΔΕΗ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας απ'όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην περιοχή μας». Πρόσθεσε δε ότι θα τεκμηριώσουμε με κάθε στοιχείο ότι «η έκτακτη ανάγκη εκτός από πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές μπορεί να συμπεριλάβει και την απολιγνιτοποίηση ώστε η περιοχή μας να ενταχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και προστασίας» και κατέληξε λέγοντας ότι «σε τρία χρόνια από σήμερα -δηλαδή το 2023- που θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες, ο λογαριασμός δεν βγαίνει».  

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί και το ψηφισμα του Περιφερειακού συμβουλίου, που θα σταλεί στην κυβέρνηση την ΔΕΗ και στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ | Σ ΚΟΥΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 00:07