Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 10:31

"SARURE: Ενισχύοντας τις ανάγκες των επιχειρήσεων λιανεμπορίου στις απομακρυσμένες περιοχές", απο το Πανεπιστήμιο δυτικης Μακεδονίας Π.Δ.Μ

Το τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης υλοποιεί το διακρατικό πρόγραμμα της πρωτοβουλίας Interreg Europe με την επωνυμία SARURE, το οποίο αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου στις απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές.

Ως σήμερα οι αγροτικές και ορεινές περιοχές στην μεγάλη τους πλειονότητα έμεναν στην σκιά των αστικών κέντρων με αποτέλεσμα την μείωση του πληθυσμού τους, την δημιουργία οικισμών υπερηλίκων, την υποβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και την απουσία παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης, υγείας, ψυχαγωγίας και διατήρησης ενός ελκυστικού επιπέδου διαβίωσης. Με εξαίρεση τις τουριστικές περιοχές, οι επενδύσεις και ως εκ τούτου η απασχόληση μειώθηκε, οδηγώντας τις τοπικές κοινωνίες σε έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί τελικά στην εγκατάλειψη των περιοχών αυτών και πρέπει να σπάσει.

Για την αναστροφή αυτής της πορείας ο ρόλος των επιχειρήσεων λιανεμπορίου είναι κρίσιμος. Το καφενείο και το παντοπωλείο του μικρού χωριού, το φαρμακείο, το μανάβικο και το κρεοπωλείο, και μια σειρά άλλων επιχειρήσεων κρατάνε τον πληθυσμό στα χωριά και ταυτόχρονα αποτελούν και κίνητρο επιστροφής νέων ανθρώπων που ανοίγουν μια επιχείρηση (στον αγροτικό τομέα, στην κτηνοτροφία, στην μεταποίηση ή στον τουρισμό) ή συνταξιούχων που επενδύουν στην ανακατασκευή σπιτιών, ή και σε ξένους υπηκόους που γοητεύονται από τις ομορφιές της υπαίθρου μας.

Οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου πρέπει να υποβοηθηθούν συστηματικά για να επιβιώσουν και αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται ως σήμερα. Μέσα από το έργο SARURE διεξήχθη επιτόπια έρευνα σε πάνω από 300 επιχειρήσεις και κατοίκους αγροτικών και ορεινών περιοχών, από τα Σέρβια και τον Βελβεντό, την Δεσκάτη, την Σιάτιστα, το Άργος Ορεστικό και τις Πρέσπες. Αποτυπώθηκε η πραγματική κατάσταση τόσο από την πλευρά των επιχειρηματιών, όσο και από εκείνη των καταναλωτών. Η σαφής και ακριβής καταγραφή των πλεονεκτημάτων, των  αδυναμιών,  των προοπτικών αλλά και των αγκυλώσεων του λιανικού εμπορίου στις απομακρυσμένες περιοχές επέτρεψε την σύγκριση με αντίστοιχες περιοχές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Αυτό το διάστημα αναζητούνται διεθνώς καλές πρακτικές που θα μπορούσαν να προσαρμοσθούν στην ελληνική πραγματικότητα και να υιοθετηθούν είτε από τις επιχειρήσεις είτε από την Περιφέρεια και τους Δήμους. Αυτές ποικίλουν από την εφαρμογή τεχνολογιών πληροφορικής για την βελτίωση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και την προσέλκυση νέων πελατών, ως την διαφοροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και την καλύτερη εφαρμογή των διαθέσιμων πολιτικών και προγραμμάτων ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία τους για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

Παρατηρείται ότι η μέχρι τώρα επίδραση και ο αντίκτυπος  των παραπάνω δράσεων του προγράμματος SARURE,  αποτυπώνεται στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη διατύπωση των προκηρύξεων του τρέχοντος περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος ώστε να καλύπτει τις εξειδικευμένες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα του λιανικού εμπορίου σε απομακρυσμένες περιοχές. Το έργο SARURE συμβάλλει ουσιαστικά και στην πληρέστερη γνώση των εξειδικευμένων αναγκών του λιανικού εμπορίου των Δήμων με απομακρυσμένες περιοχές και ενισχύει την διασύνδεση των υποβαλλόμενων προτάσεων βελτίωσης της κατάστασης των επιχειρήσεων λιανικής με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 10:39