Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 03 Αυγούστου 2019 19:14

Κοζάνη: Κατολίσθηση ορυχείου στο Προσήλιο Κοζάνης, δεν κινδύνευσαν οι εργαζόμενοι

H φωτογραφία είναι απο το mikrovalto.gr H φωτογραφία είναι απο το mikrovalto.gr

Κατολίσθηση στο επιφανειακό ορυχείο Λιγνίτη στο Προσήλιο Κοζάνης  έγινε χθες το μεσημέρι χωρίς όμως να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και οι εργαζόμενοι του ορυχείου ενώ υπήρξαν υλικές ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό που βρίσκονταν στο πυθμένα του ορυχείου.

  Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη  της εταιρίας ΜΕΤΕ ΑΕ Ντίνο Μεσσήνη ο οποίος  μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ «η κατολίσθηση έγινε  στην ανατολική πλευρά  και σε βάθος επτά μέτρων από το ανώτερο σημείο διάνοιξης του ορυχείου».  Αποκολλήθηκε πρώτα έδαφος 1,5 μέτρου από την επιφάνεια του ορυχείου και στην συνέχεια ακολούθησε η κυρία κατολίσθηση που άγγιξε έως τα επτά μέτρα από την επιφάνεια του, παρασέρνοντας τα τρία πρώτα πατάρια διαμόρφωσης που βρίσκονται στην κορυφή του ορυχείου. Το φαινόμενο της κατολίσθησης διήρκησε πάνω από 3,5 ώρες κι έτσι οι 10 εργαζόμενοι που βρίσκονταν στις τρεις υπόγειες στοές στο πυθμένα του ορυχείου απομακρύνθηκαν έγκαιρα χωρίς να υπάρξουν ακόμη και τραυματισμοί. Ο κ. Μεσσήνης δήλωσε ότι «πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αντίστοιχη άσκηση ετοιμότητας απομάκρυνσης των εργαζομένων από τις στοές σε περίπτωση προβλήματος και οι εργαζόμενοι γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν».

Από τον όγκο των εδαφών που αποκολλήθηκαν από την κορυφή του ορυχείου έχουν σκεπαστεί οι είσοδοι των τριών υπόγειων στοών στο πυθμένα του και μηχαλογικος εξοπλισμός όπως γεννήτριες, συστήματα εξαερισμού και φωτισμού.  

«Οι εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους στα ανώτερα πατάρια του ορυχείου είχαν ολοκληρωθεί από το 2015 και αυτό που θα ερευνήσουν οι τεχνικοί της εταιρίας  είναι γιατί μετά από τέσσερα χρόνια υπήρξε  αυτή την εξέλιξη» τόνισε ο κ. Μεσσήνης. Στην ερώτηση εάν υπήρξαν προειδοποιητικές ενδείξεις για το μέγεθος της κατολίσθησης που ακολούθησε ο κ. Μεσσήνης δήλωσε ότι «έχουν τοποθετηθεί τοπογραφικά σημάδια σε όλη την έκταση του ορυχείου με τα οποία παρακολουθούνται  φαινόμενα μετακίνησης των εδαφών αλλά μας έδειχναν κατολισθήσεις πολύ μικρότερου μεγέθους από αυτή που ακολούθησε».

 Για την κατολίσθηση έχει ενημερωθεί τόσο από την Εταιρία όσο και από την Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος και όπως δήλωσε αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντας «οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας θα κάνουν τους ελέγχους που προβλέπονται σε αυτές τις περιστάσεις».

Στο  ορυχείο Λιγνίτη στο Προσήλιο Κοζάνης εξορύσσετε  ορυκτό ξυλοκάρβουνο υψηλής θερμογόνου δύναμης που αγοράζει εξ ολοκλήρου η ΔΕΗ για να εμπλουτίζει τον δικό της μίγμα καυσίμου που χρησιμοποιεί στον ΑΗΣ Μελίτης. Τα τελευταία χρόνια η εξόρυξη του λιγνίτη στο συγκεκριμένο ορυχείο σταμάτησε να γίνεται επιφανειακά και πραγματοποιείται μόνο μέσα από τις υπόγειες στοές.

πΗΓΗ: Σπυρος Κουταβας |ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Αυγούστου 2019 21:59