Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 13:17

Η ομάδα υποστήριξης άκαπνων μαγαζιών Κοζάνης αυτοσυστήνεται

Η ομάδα υποστήριξης άκαπνων μαγαζιών Κοζάνης είναι μια προσπάθεια δημοτών που στηρίζεται στην αυτενέργεια και στην ελεύθερη πρωτοβουλία.
Η ομάδα αυτή δεν έχει αυτοσκοπό την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνισματικού νόμου, ούτε την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε στις αρμοδιότητές της, ούτε στις δυνατότητές της.
Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του αντικαπνισματικού νόμου έχει δυστυχώς αποτύχει , μη μπορώντας να εξασφαλίσει καθαρό αέρα στους δημόσιους χώρους ψυχαγωγίας. Η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, και η ανάθεση στους καταστηματάρχες του ρόλου του χωροφύλακα, έφερε αναμενόμενες αντιδράσεις από καταστηματάρχες και καπνιστές. Στην πίεση αυτών των αντιδράσεων, ο κράτος υποχώρησε στην εφαρμογή του. Η αποτυχία εφαρμογής του νόμου, κατέδειξε ότι στη χώρα μας οι άγραφοι νόμοι της αγοράς, είναι ισχυρότεροι από τους ψηφισμένους νόμους για την δημόσια υγεία.
Ως εκ τούτου και για την ώρα τουλάχιστον, η μόνη δράση για την εξασφάλιση καθαρού αέρα στην ψυχαγωγία, φαίνεται να είναι εφικτή μέσω των άγραφων νόμων της αγοράς. Φαίνεται δηλαδή να είναι η υποστήριξη άκαπνων καταστημάτων ψυχαγωγίας (καταστήματα εστίασης, καφετέριες, μπαρ) από τους καταναλωτές. Η ανάδειξη και υποστήριξη των άκαπνων μαγαζιών, μέσω διαφόρων τρόπων και δικτύων, έχει φέρει κάποια απτά αποτελέσματα σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Στην πόλη της Κοζάνης δεν υπήρχε έως τώρα τέτοια πρωτοβουλία. Τα άκαπνα καταστήματα ψυχαγωγίας, είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι επίσης συγκεκριμένου χαρακτήρα και ταυτότητας, αφήνοντας χωρίς επιλογή ευρείες ηλικιακές ομάδες και γούστα. Αντιθέτως, τα άκαπνα καταστήματα ψυχαγωγίας σε διάφορες πόλεις της χώρας, παρόμοιου μεγέθους της Κοζάνης, είναι πολλαπλάσια. δίνοντας έτσι στοιχειώδεις επιλογές στους καταναλωτές.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με την άτυπη καταγραφή άκαπνων καταστημάτων στη χώρα, από το forum.nosmoke.gr, στα Χανιά υπάρχουν 31 καταστήματα όπου οι ιδιοκτήτες εφαρμόζουν πολιτική μη καπνίσματος, στο Ηράκλειο 23, στα Ιωάννινα 18, στον Βόλο 15, στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη 12, ενώ στην Κοζάνη μόνο 5.
Όπως αναφέρει και το όνομά της, «η ομάδα υποστήριξης άκαπνων μαγαζιών Κοζάνης» είναι η προσπάθεια μιας παρέας, που θέλει επιλογές ψυχαγωγίας, χωρίς καπνισμένη ατμόσφαιρα για την πόλη της Κοζάνης. Είμαστε πολίτες, καπνιστές και μη καπνιστές, άτομα ευπαθών ομάδων, εγκυμονούσες, γονείς, άνθρωποι που θέλουμε ένα καθαρό περιβάλλον για εμάς και τους γύρω μας. Υποστηρίζουμε στην πράξη και τις άκαπνες εκδηλώσεις και τα άκαπνα μαγαζιά της Κοζάνης, και θα προσπαθήσουμε ώστε να γίνουν περισσότερα.
Σκοπός μας είναι να βρεθούμε και από κοντά, να μιλήσουμε με καταστηματάρχες και δημότες, να ενημερώσουμε τους άμεσα εμπλεκόμενους, ώστε τα άκαπνα - καθαρά μαγαζιά να γίνουν κανόνας και όχι εξαίρεση.
Όλοι και όλες μπορούμε και πρέπει να χωρέσουμε στη διασκέδαση αυτής της πόλης. Και παιδιά και συνταξιούχοι. Και έγκυες, και θεριακλήδες. Και ασθματικοί, και άκαπνοι. Και αθλητές, και νικοτινομανείς. Και όντες καρκινοπαθείς, αλλά και εν δυνάμει καρκινοπαθείς. Βρείτε μας στη σελίδα μας στο fb "Ομάδα υποστήριξης άκαπνων μαγαζιών Κοζάνης".
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 13:32