Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 19:04

Η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ στο τραπέζι του διαλόγου με τους φορείς της περιοχής.

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ- ΔΑΚΗΣ,ΣΟΚΟΥΤΗςΗ αγωνία όλων για την επιτάχυνση υλοποίησης του ΕΣΠΑ αναδείχθηκε στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα, στο «Αμφιθέατρο-ΖΕΠ», στην Κοζάνη.
Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς ενημερωτικών συναντήσεων που ξεκίνησε η Γενική Γραμματέας στις Περιφερειακές Ενότητες ..

της Δυτικής Μακεδονίας και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Ιωάννη Σόκουτη, τους Δημάρχους  Κοζάνης Λάζαρο  Μαλούτα, Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, Σερβίων-Βελβεντού Βασίλη Κωνσταντόπουλο.    
Κύριο αντικείμενο της αποτέλεσε η ενημέρωση και ο συντονισμός ενεργειών για την επιτάχυνση της υλοποίησης του Ε.Σ.Π.Α., η ανάλυση των προτεραιοτήτων και των άμεσων ενεργειών για την ένταξη έργων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Δυτικής Μακεδονίας 2007-2013 και η καταγραφή προβλημάτων.

Μέσα από εποικοδομητική συζήτηση έγινε αναλυτική περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης αναφορικά με τις εντάξεις έργων, την αξιολόγηση των μελετών που έχουν κατατεθεί, τη δημοπράτηση έργων, τις προτεραιότητες που θα πρέπει να δοθούν στην κατάθεση νέων ώριμων μελετών.
«Η σημερινή δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, μεγιστοποιεί την ευθύνη όλων μας αφού η περιφερειακή ανάπτυξη είναι μονόδρομος. Η Δυτική Μακεδονία και η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης αρκεί να αξιοποιήσουν το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που είναι το ΕΣΠΑ», υπογράμμισε στους συμμετέχοντες η Γενική Γραμματέας, ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει την εποικοδομητική συνεργασία των φορέων και την κοινή προσήλωση όλων στο στόχο της εξασφάλισης προοπτικών ανάπτυξης για την περιοχή.

Επίσης η κα. Γεωργακοπούλου-Μπάστα επεσήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των ενεργειών από την πλευρά των νέων ΟΤΑ Α' & Β' βαθμού για την ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων με τα έργα υπηρεσιών και ζήτησε αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων και καταγραφή των ώριμων και ολοκληρωμένων προτάσεων από το Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια σε συνεργασία με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, ώστε να αποτελέσει την βάση για την προετοιμασία της αναθεώρησης του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας με έργα που θα έχουν στρατηγική κατεύθυνση και αναπτυξιακά αποτελέσματα για την περιοχή.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, από την προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής έγινε αναλυτική παρουσίαση των αξόνων του Επιχειρησιακού Προγράμματος καθώς και των κωδικών Θεματικής Προτεραιότητας.

Από την πλευρά τους οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν την θέση τους, τόσο σε σχέση με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες που έχουν καταγράψει κατά την πρώτη περίοδο της ανάληψης των υποχρεώσεών τους, όσο και με προτάσεις που προτίθενται να υποβάλλουν για την επιτάχυνση του προγράμματος.

Από όλους δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση έργων οδοποιίας με πρώτη προτεραιότητα στον κάθετο άξονα Φλώρινα-Πτολεμαϊδα-Κοζάνη-Λάρισα και η ανάγκη ολοκλήρωσης οδικών διασυνδέσεων όπως ο δρόμος Κοζάνη-Σέρβια. Αποτυπώθηκε η προτεραιότητα όλων σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος και ανάδειξης των πολιτιστικών πόρων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα που σχετίζονται με το νέο κτήριο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τέλος, δόθηκε έμφαση στο ζήτημα των έργων υποδομής των οικισμών που μετεγκαθίστανται και στο ζήτημα της υγείας με αναφορά στο Νοσοκομείο της Κοζάνης.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, πολιτευτές, αντιδήμαρχοι της περιοχής, ο Διοικητής του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης Νίκος Κίτσιος, η Διοικητής του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας Αναστασία Μπούρτζου, εκπρόσωποι οικονομικών και κοινωνικών εταίρων, στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 19:13