Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010 14:18

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΣΙΟΥΜΑΡΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΡΘΟΥΡΟ ΖΕΡΒΟ

altΔύο ζητήματα καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας δρομολογήθηκαν μετά την συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό την περασμένη Τρίτη στα γραφεία της επιχείρησης στην Αθήνα, παρουσία του...

γενικού διευθυντή παραγωγής ΔΕΗ Γιάννη Κοπανάκη, του διευθυντή μελετών κατασκευών θερμοηλεκτρικών έργων ΔΕΗ Φώτη Καραγιάννη, του προϊσταμένου οικονομικών της ΔΕΤΗΠ Γιάννη Σταυριαννίδη και του προϊσταμένου λειτουργίας ΔΕΤΗΠ Κώστα Λάζογλου.

Η συνάντηση που έγινε σε θερμό κλίμα είχε ως αποτέλεσμα:

·        την έγκριση της σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ, δήμου Πτολεμαϊδας και Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας για την εκτέλεση των έργων Μετασκευών για την παροχή θερμικής ισχύος από τις μονάδες III και IV του ΑΗΣ Καρδιάς στο δίκτυο τηλεθέρμανσης και

·        τον καθορισμό προσωρινής τιμολόγησης πώλησης θερμικής ενέργειας από τον ΑΗΣ ΛΚΔΜ

Τα θέματα είχαν ήδη εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο Πτολεμαϊδας της 21ης Δεκεμβρίου 2010, μετά τη σχετική έγκρισή τους από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΤΗΠ.

Πρόκειται για δύο συμφωνίες που ωφελούν τα μέγιστα την Πτολεμαϊδα και τους πολίτες της περιοχής, καθώς εξοικονομείται ένα τεράστιο ποσό της τάξης των 1.632.495 € από τον καθορισμό της τιμής μονάδας, ενώ η ολοκλήρωση των μετασκευών θα συμβάλλει στις ποιοτικότερες υπηρεσίες της επιχείρησης και στην οριστική απεξάρτησή της από τον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας.

Ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης ευχαρίστησε τον κ. Ζερβό, στον οποίο ανέπτυξε πλήρως τα οφέλη της σύνδεσης, επισημαίνοντας  ότι το έργο εξασφαλίζει τηλεθέρμανση:

·        σε όλη την πόλη

·        τα δημοτικά διαμερίσματα του άξονα (Προάστιο, Μαυροδένδρι),

·        τις εργατικές κατοικίες και την Καρδιά,

·        απεξάρτηση από την πεπαλαιωμένη μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας,

·        ενώ θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του ΒΙΟΠΑ και άλλων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορούν να εγκατασταθούν πάνω στον άξονα αφού με τη φθηνή ενέργεια μπορούν να αναπτύξουν θερμοκαλλιέργειες, ιχθυοκαλλιέργειες, μεταποιήσεις, αθλητικές δραστηριότητες, δραστηριότητες αναψυχής και ότι άλλο έχει σχέση με την τηλεθέρμανση.

Ο κ. Τσιούμαρης αναφέρθηκε, επίσης, στα οφέλη της σύνδεσης του Μποδοσάκειου (2008) με την Τηλεθέρμανση και την τεράστια εξοικονόμηση δαπανών προς όφελος του Νοσοκομείου, ενώ τόνισε ότι τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι αναμφίβολα μεγάλα και προκύπτουν από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επιτυγχάνεται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Ο κ. Τσιούμαρης πρόσθεσε δε ότι από τότε που ξεκίνησε η συμπαραγωγή ανέβηκε η ποιότητα καύσης του λιγνίτη και αυξήθηκε η απόδοση.

Τέλος, ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας έδωσε την ευχή σύντομα να εγκαινιαστεί το τεράστιο αυτό έργο που θα απαλλάξει οριστικά την Τηλεθέρμανση από το «βραχνά» της εξάρτησης από την 3η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας που έφτασε από 50 MW να δίνει μόνο 22 MW, χρεώνοντας την επιχείρηση κοντά στο 1 εκ. € σε πετρέλαιο εξαιτίας των αλλεπάλληλων βλαβών μόνο τη χρονιά που πέρασε.

Έγκριση σύμβασης έργων μετασκευών για την παροχή θερμικής ισχύος από τις μονάδες III και IV του ΑΗΣ Καρδιάς στο δίκτυο τηλεθέρμανσης

Το θέμα αφορά στη σύμβαση του Δήμου και της ΔΕΤΗΠ με την ΔΕΗ για το έργο μετασκευών του ΑΗΣ Καρδιάς, προϋπολογισμού 7.200.000 € που δημοπρατήθηκε από την ΔΕΗ τον Μάϊο και εγκρίθηκε η ανάθεση στο Δ.Σ.της ΔΕΗ της 7-12-2010.

Το κόστος του Έργου, μετά την έκπτωση δημοπράτηση μειώθηκε σε 4.867.000 €. Με την σύμβαση αυτή εξασφαλίζεται η παροχή θερμότητας από τον ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ τον Δεκέμβριο του 2011, δεδομένου ότι η προθεσμία για την ολοκλήρωση του Έργου είναι 12 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ Α. Ε. και του Εργολάβου.

Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον" του ΕΣΠΑ και όπως σε όλες τις σχετικές Συμβάσεις με την ΔΕΗ οι δαπάνες μετασκευών βαρύνουν τον Δήμο και την ΔΕΤΗΠ.

Καθορισμός προσωρινής τιμής πώλησης θερμικής ενέργειας από τον ΑΗΣ ΛΚΔΜ

Το δεύτερο θέμα αφορά στο διακανονισμό των οφειλών της ΔΕΤΗΠ προς την ΔΕΗ για την παροχή θερμότητας από τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ, που εκκρεμεί από το 2004.

Οι λόγοι της συνεχιζόμενης αυτής εκκρεμότητας ήταν οι εξής :

Το 2002 συζητήθηκε από την τότε δημοτική αρχή με την ΔΕΗ η παροχή θερμότητας από την ΛΙΠΤΟΛ, λόγω των προβλημάτων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Η ΔΕΗ με έγγραφο της 20-9-2002 έθεσε ως προϋπόθεση την αύξηση της τιμής μονάδος της θερμότητας σε 8,22 €/MWH από 2,80 €/MWH, τιμή που ίσχυε τότε για τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.

Η παρούσα δημοτική αρχή που με την εκλογή της ήρθε αντιμέτωπη με την παγωμένη πόλη, από τις παρατεταμένες βλάβες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, έπεισε τη ΔΕΗ να επισπεύσει την Σύνδεση με τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ και το έργο ολοκληρώθηκε προς λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2004 με θερμική ισχύ 25 MW που προσέφερε σημαντική στήριξη στο σύστημα της Τηλεθέρμανσης της πόλης μας.

Η ΔΕΗ επανήλθε τότε στο θέμα της τιμής πώλησης της θερμότητας από τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ και το Δ.Σ. της ΔΕΗ με την από 14-12-2004 απόφασή του ενέκρινε ως τιμή πώλησης 7,925 €/MWH για την πρόσθετη θερμότητα από την ΛΙΠΤΟΛ και πρόσθετο πάγιο 20.000 € ετησίως. 

Ο Δήμος και η ΔΕΤΗΠ δεν αποδέχθηκαν αυτήν την τιμολόγηση και διατύπωσαν την άρνησή τους με σχετικά έγγραφα και αναλύσεις σε επανειλημμένες συσκέψεις με την ΔΕΗ.

Στην συνέχεια το Δ.Σ. της ΔΕΗ με την υπ'αριθμ.33/1-2-2005 απόφασή του καθόρισε ως τιμή εκκίνησης (έτους 2003) 7,06 €/MWH για την πρόσθετη θερμότητα από την ΛΙΠΤΟΛ και πρόσθετο, αναπροσαρμοζόμενο πάγιο ύψους 20.000 € ετησίως. 

Ο Δήμος και η ΔΕΤΗΠ δεν αποδέχθηκαν ούτε αυτήν την τιμολόγηση και διατύπωσαν τις ενστάσεις καθώς και την άρνηση της ΔΕΤΗΠ να εξοφλήσει τιμολόγια με αυθαίρετες, μονομερείς τιμολογήσεις της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι με τις εφαρμοζόμενες αναπροσαρμογές η τιμή με την οποία τιμολογούσε η ΔΕΗ μέχρι σήμερα την θερμότητα από την ΛΙΠΤΟΛ έφθασε σε 8,91 €/MWH.

Ο Δήμος και η ΔΕΤΗΠ συνέχισαν να μην αποδέχονται την τιμολόγηση ενώ στις σχετικές συζητήσεις με την ΔΕΗ προστέθηκαν από το 2006 και οι όμορες τηλεθερμάνσεις Κοζάνης και Αμυνταίου, που αντιμετώπιζαν παρεμφερή προβλήματα.

Στόχος όλων μας ήταν η πρόσθετη θερμική ενέργεια που θα παρέχεται από την ΔΕΗ να τιμολογείται με βάση την τιμή και τις αναλύσεις των αρχικών συμβάσεων.

Αυτόν το στόχο επέτυχε ο Δήμος Πτολεμαίδας και έθεσε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το Πρακτικό Συμφωνίας με τη ΔΕΗ με το οποίο υπολογίστηκε εξ’ αρχής (από το 2004) το κόστος θερμότητας από τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ με την ίδια τιμή, αυτήν του ΑΗΣ Πτολεμαίδας, δηλαδή της αρχικής Σύμβασης.

Επίσης έγινε δεκτό από την ΔΕΗ το αίτημα δήμου και επιχείρησης να μην τιμολογηθεί πρόσθετο πάγιο. Με την συμφωνία αυτή με την ΔΕΗ η δημοτική επιχείρηση και οι δημότες ωφελήθηκαν κατά 1.632.495 €.

 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010 14:22