Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010 13:17

Λ. ΜΑΛΟΥΤΑΣ: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

altΣτο ρόλο που μπορεί να παίξουν ο πολιτισμός και ο αθλητισμός στη γενικότερη ανάπτυξη του νέου Δήμου Κοζάνης, στάθηκε ιδιαίτερα ο Δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη σ΄ αυτούς τους τομείς. Σε μια εκδήλωση που έδωσαν το παρόν όλοι οι εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων, κατακλύζοντας την αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως στηρίζουν το συνδυασμό «ΕΝΟΤΗΤΑ για το νέο Δήμο Κοζάνης».

Ο κ. Μαλούτας υπογράμμισε πως στον πολιτισμό υπάρχουν γερές βάσεις χάρη στο πλούσιο απόθεμα της περιοχής, τα ζωντανά ήθη και έθιμα, τη λαογραφία που αντλεί διαρκώς νέα στοιχεία απ΄ την ανεξάντλητη παράδοση μας, τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή που ανοίγει συνεχώς νέους ορίζοντες, τις άρτιες υποδομές, τις παραγωγικές δομές και, κυρίως, τους συλλόγους και τους ανθρώπους τους που μοχθούν νυχθημερόν με μοναδικό γνώμονα την αγάπη τους για τον τόπο.

Αναφερόμενος στον αθλητισμό, τόνισε πως, σήμερα στο Δήμο Κοζάνης δεν υπάρχουν απλώς οι απαραίτητες υποδομές για όσους κάνουν πρωταθλητισμό ή απλώς αθλούνται, αλλά και η αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου προς όλους.

Για το αύριο του νέου Δήμου που ουσιαστικά ήρθε πριν ακόμα ψηφιστεί ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ο Δήμαρχος Κοζάνης κατέθεσε ένα πλαίσιο προτάσεων, προκειμένου ο πολιτισμός και ο αθλητισμός να γίνουν ένας ακόμα μοχλός ανάπτυξης της περιοχής.

Προτάσεις όπως:

-      Την ανάδειξη του πολιτισμού ως την ταυτότητα του Δήμου Κοζάνης. Την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού

-      Η προώθηση της του πολιτιστικού προϊόντος της περιοχής έξω από τα όρια του δήμου και πέρα από τα όρια της περιφέρειας

-      Η δημιουργία κυττάρων πολιτισμού και αθλητισμού στο κέντρο κάθε συναινούμενου Δήμου, για να έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση όλοι οι πολίτες και κυρίως τα παιδιά, ώστε να διαχυθεί η πολιτιστική παιδεία σε όλο το πλάτος του δήμου

-      Συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, με όλους τους ανθρώπους που μοχθούν καθημερινά για τον πολιτισμό, για τη χάραξη μιας ενιαίας γραμμής

Όλα τα παραπάνω θα μπορέσουν να υλοποιηθούν μέσω  

-      Της ανάδειξης του αρχαιολογικούς χώρου και του Μουσείο της Αιανής, σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης και της ανάδειξης και όλων των άλλων αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μας.

-      Της υλοποίησης του νέου σύγχρονου κτιρίου της βιβλιοθήκης, τη δημιουργία πινακοθήκης στο αρχοντικό Βαμβακά και Δημοτικής φωτοθήκης.

-      Της ενίσχυσης του λαογραφικού μας μουσείου και του μουσείου τοπικής ιστορίας και τη δημιουργία μουσείου της τοπικής μουσικής ιστορίας.

-      Της ανάδειξης του ποντιακού πολιτισμού με την αναβίωση και εθίμων των χαμένων και αλησμόνητων πατρίδων.

-      Την ενίσχυση των λαογραφικών εθίμων του Τσιαρτσιαμπά.

-      Την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του μοναδικού εθίμου της Κοζανίτικης αποκριάς. 

«Βάζουμε μπροστά», τόνισε ο κ. Μαλούτας, «Όλα αυτά που τόσα χρόνια μας ενώνουν και μας οδηγούν. Όλα αυτά που και πάλι θα μας φέρουν κοντά, τον έναν δίπλα στον άλλο, και θα είναι ο ασφαλής και απαράβατος όρος για να παλέψουμε και να ξεπεράσουμε όλοι μαζί τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας.

Όλα αυτά που θα μας επιτρέψουμε να συνθέσουμε τη νέα πολιτιστική μας ταυτότητα, που θα είναι και η δύναμη μας». 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010 13:19