Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010 12:17

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ…

altΚαλλικράτης…ένας από τους δύο αρχιτέκτονες του Παρθενώνα. Έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του «χρυσού αιώνα του Περικλή». Όπως αναφέρει και ο Πλούταρχος στον βίο του Περικλή, συνεργάστηκε με τον Ικτίνο για την κατασκευή του σπουδαιότερου αρχαιοελληνικού ναού. 2.500 χρόνια μετά το όνομα αυτό γίνεται από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις μεταξύ των Ελλήνων.

Η αιτία; Ο νέος Νόμος 3852/10 του ελληνικού κράτους, με τον οποίο μεταρρυθμίστηκε πλέον η διοικητική διαίρεση της χώρας και επανακαθορίσθηκαν τα όργανα των διοικητικών μονάδων, ο τρόπος εκλογής και οι αρμοδιότητές τους. Ο νόμος λοιπόν αυτός ονομάζεται Πρόγραμμα Καλλικράτης, και οδηγεί σε μια νέα του ελλαδικού χώρου. Τα αλλάζει όλα ο στον διοικητικό χάρτη της χώρας.

Περιληπτικά, μειώνει στο 50% τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, μειώνει τον αριθμό των δήμων και των νομικών τους προσώπων κατά περίπου 2/3, και επιμηκύνει τη θητεία από 4 σε 5 χρόνια. Οι περιφέρειες, συνολικά 13, παραμένουν στα ίδια γεωγραφικά όρια αλλά πλέον αποτελούν δευτεροβάθμιους ΟΤΑ με αιρετό περιφερειάρχη και συμβούλιο. Οι 57 νομαρχίες, που αποτελούσαν μέχρι πρότινος τους δευτεροβάθμιους ΟΤΑ καταργούνται ενώ οι Πρωτοβάθμιοι Ο.Τ.Α., συνολικά 910 δήμοι και 124 κοινότητες, περιορίζονται σε 326 δήμους μέσω εθελοντικών ή αναγκαστικών συνενώσεων. Γίνεται ανάληψη μέρους των αρμοδιοτήτων των νομαρχιών από τους νέους Δήμους και τις νέες Περιφέρειες.

Τα παραπάνω αναφέρονται στα πλαίσια μιας γενικής εικόνας της νέας διοικητικής διαίρεσης, λεπτομέρειες δεν είναι σκόπιμο να αναφέρουμε εδώ, καθώς εκτός των άλλων ο καθένας από εμάς θα γνωρίσει στην πράξη τις λεπτομέρειες του νέου συστήματος, μόλις εφαρμοστεί, από την 1η Ιανουαρίου 2011. Και φυσικά να τονιστεί ότι το κείμενο αυτό δεν γράφτηκε με σκοπό να επιδοκιμαστεί ή να αποδοκιμαστεί ο . Το πρόγραμμα Καλλικράτης είναι πλέον ένα γεγονός, και από δω και πέρα η κάθε τοπική κοινωνία οφείλει να ασχοληθεί με το πως θα εκμεταλλευτεί τα όποια θετικά παρουσιάζονται και με το πώς θα ελαχιστοποιήσει τα όποια αρνητικά του νόμου αυτού.

Δήμος Εορδαίας…Ο νέος μας δήμος θα καλύπτει το βόρειο τμήμα του Νομού Κοζάνης, θα έχει έδρα την Πτολεμαϊδα και θα αποτελείται  από τους δήμους Πτολεμαϊδας, Βερμίου, Μουρικίου, Αγίας Παρασκευής και τη κοινότητα Βλάστης οι οποίοι καταργούνται. Ο νέος Δήμος Εορδαίας και η ανερχόμενη δημοτική αρχή θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της περιοχής μας, με βασικότερα τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, που παρατηρούνται  κυρίως στους νέους, και την υψηλή περιβαλλοντική μόλυνση, επιπλέον και τη δυσκολία προσαρμογής στο νέο διοικητικό τοπίο.

Θα δημιουργηθούν ωστόσο  και προοπτικές για μια πολύπλευρη αναπτυξιακή πορεία,  καθώς έχοντας δικαίως μέχρι τώρα ο Δήμος Πτολεμαϊδας αποκτήσει τον τίτλο του ενεργειακού δήμου της χώρας(Δ.Ε.Η. …), και σε συνδυασμό με τα ιστορικά χωριά μεγάλου φυσικού κάλλους που θα συνενωθούν, θα έχει τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη, όχι μόνο σε ενεργειακό και βιομηχανικό, αλλά και σε πολιτισμικό και τουριστικό επίπεδο! Επιπλέον δεν πρέπει να αγνοούμε και τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα που θα ισχυροποιηθούν με την συνένωση αυτή.

Οφείλουμε τόσο σαν τοπική κοινωνία όσο και ο κάθε δημότης ξεχωριστά να ενδιαφερθούμε και να ενεργοποιηθούμε προς όφελος του τόπου μας, ώστε η αλλαγή αυτή του να αποτελέσει τελικά για την πρώην επαρχία Εορδαίας την αφορμή και το έναυσμα για βήματα μπροστά… και σε αυτήν την αλλαγή η τοπική νεολαία πρέπει να δηλώσει παρούσα, με κινητήρια δύναμή της την δυναμική, την ανιδιοτέλεια και την φαντασία που την χαρακτηρίζουν.
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010 12:22